„Šiandien, per pusę paros matome, jog jau yra fiksuojamas didžiausias šiemet sulaikytų neteisėtų migrantų skaičius per parą“, – LNK sekmadienį sakė Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) atstovas Giedrius Mišutis.

Anot pasieniečio, akivaizdu, kad vien per sekmadienio pusdienį srautas buvo kur kas didesnis nei per visą šeštadienį, tą dieną buvo sulaikyti 144 neteisėti migrantai.

Į Lietuvą vis plūstančių neteisėtų migrantų tuoj nebus, kur apgyvendinti.

„Naujų vietų, išskyrus Rūdninkus, daugiau neatsiranda. Tas skaičius ten irgi gali būti gana ribotas, te apgyvendinamų. Užkardose ir palapinės statomos teritorijoje, ieškoma laikinų išeičių, bet kiekvieną dieną yra nauji skaičiai tikrai dideli. Tiek vietų tikrai nėra“, – aiškino G. Mišutis.

Dėl neteisėtų migrantų krizės į Lietuvą atvyko už vidaus reikalus atsakinga Europos Komisijos narė Ylva Johansson. Sekmadienį ji susitiko su vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaite, pirmadienį susitiks su šalies vadovu Gitanu Nausėda ir premjere Ingrida Šimonyte.

„Europos komisijos narė atvyksta vidaus reikalų ministrės kvietimu. Komisijos narė reagavo į kvietimą labai greitai. Iš karto gavusi kvietimą atvykti į Lietuvą, susipažinti su situacija, Europos Komisijos narė priėmė sprendimą atvykti ir, žinoma, šitas vizitas įvyks labai greitai. Turėjome kelias dienas jį surengti“, – LNK teigė Europos komisijos atstovybės Lietuvoje laikinoji vadovė Agnė Kazlauskaitė.

Europos komisija Lietuvai jau skyrė 12 milijonų eurų finansinės paramos, automobilių, įrangos. Lietuvoje dirba Europos sienų ir pakrančių apsaugos ir prieglobsčio paramos agentūros pareigūnai.

12 ES šalių ir Norvegija atsiuntė humanitarinę pagalbą. Su eurokomisare Y. Johansson bus aptarta ir tolesnė parama Lietuvai.

Rūdninkų stovykloje šeštadienį buvo šiokių tokių neramumų.

„Pašurmuliavimų šiek tiek buvo. Bet pavyko suvaldyti tą situaciją, pareigūnai stebi, kalbasi, derasi su tais, kurie gali imtis kažkokių veiksmų. Kol kas didesnių konfliktų pavyko išvengti“, – LNK teigė VSAT atstovas G. Mišutis.

Anot jo, šurmulys stovykloje kilo dėl sulaikytųjų nepasitenkinimo, kad jie negali patekti į Vakarų Europos valstybes.

„Reakcijos yra tokios, kad jaučiamas nusivylimas, kartais peraugantis į to reiškimą veiksmais, ne tik žodžiais. Bandymas yra išreikšti savo nuotaikas“, – sakė VSAT atstovas.

Šiemet sieną iš Baltarusijos į Lietuvą perėjo daugiau nei 3 tūkstančiai neteisėtų migrantų. Tai daugiau kaip 40 kartų didesnis skaičius nei buvo per visus 2020 metus.

Nuo vidurnakčio iki pirmadienio ryto sieną iš Baltarusijos kirto dar 109 neteisėti migrantai, o sekmadienį buvo pasiektas rekordas – 289 migrantai, pirmadienio rytą sako Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) vadas Rustamas Liubajevas.