VSAT primena, kad dalis iš jų savo noru grįžo į kilmės šalis, tačiau didžioji dauguma gavę galimybę išeiti iš apgyvendinimo centrų patraukė į kitas Europos šalis.

„Šiuo metu Lietuvoje vis dar yra kiek daugiau nei 500 migrantų, kai tuo tarpu metų pradžioje jų buvo registruota apie 3400. Valstybės sienos apsaugos tarnybos duomenimis, iš Lietuvos savo noru išvyko 640 neteisėtai į šalį patekusių asmenų“, – Eltai teigė VSAT atstovas G. Mišutis.

„Bet faktiškai visi kiti, pasinaudodami teise, kad jų judėjimas nėra apribotas teismo sprendimu, jie išeina ir negrįžta“, – pridūrė jis.
Šiuo metu Pabradėje ir Kybartuose esančiuose neteisėtų migrantų apgyvendinimo centruose gyvena 402 asmenys, o Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos administruojamuose centruose – 109 neteisėtų būdu į šalį atvykę užsieniečiai.

G. Mišutis akcentuoja, kad didžioji dalis neteisėtų migrantų turi leidimus palikti apgyvendinimo centrus, pasak jo, kiekvieną dieną fiksuojama, kad dalis asmenų negrįžta.

„Didžioji dalis neteisėtų migrantų turi leidimus išeiti iš apgyvendinimo centrų 24 valandoms Lietuvos teritorijoje. Tai aišku, kad rytoj jų bus dar mažiau, poryt dar mažiau ir tie skaičiai nuolat mažėja. Kiekvieną dieną nebegrįžta iki 10 neteisėtų migrantų“, – sakė jis.

Pasak VSAT atstovo, rugpjūtį iš apgyvendinimo vietų pasišalino 545 migrantai, per šį mėnesį – 216.

„Priežastys labai aiškios. Šios migracijos bangos metu, kaip ir buvo anksčiau, kai buvo natūralūs migracijos srautai, jų tikslas yra vienas – Vakarai ir Europa. Lietuva jiems yra tik pakeliui ir didžioji dauguma jų čia visai nesiruošia užsibūti. Tai tie visi jų prieglobsčio prašymai, pradėti formalumai, procedūros, nesuteikus prieglobsčio apskundimai ir panašiai yra tik didžiąja dalimi bandymas rasti laiką, kada būtų galima pasinaudojant ta teise išeiti judėti toliau, pro Lenkiją link Vokietijos“, – sakė jis.

G. Mišutis pažymi, kad neteisėtų migrantų apgyvendinimas ir jų prašymų nagrinėjimas valstybei yra nemaža finansinė našta.

„Valstybė šiuo atveju, jau nekalbant apie mūsų tarnybą, patiria, aišku, dėl to dideles išlaidas. Tai yra ir jų apgyvendinimas, ir jų maitinimas, ir jų medicininės paslaugos, teisminiai dalykai visi, Migracijos departamento reikalai, jų apsauga. Tai yra didelės pajėgos jų apgyvendinimui ir jų prašymui išnagrinėjimui skirtos“, – atkreipė dėmesį jis.

Valstybės sienos apsaugos tarnyba (VSAT) antradienį informuoja, kad Lietuvos pasienyje pastarąją parą, rugsėjo 19-ąją, neįleistas 121 migrantas, bandęs neteisėtai kirsti valstybės sieną ir iš Baltarusijos patekti į Lietuvą.

Nuo šių metų pradžios Lietuvos pasienio pareigūnai į šalį neįleido 7182 migrantų.

VSAT duomenimis, iš viso nuo praėjusių metų rugpjūčio 3 dienos, kai VSAT suteikta teisė apgręžti neleistinose vietose iš Baltarusijos bandančius sieną kirsti neteisėtus migrantus, jų iš Baltarusijos į Lietuvą neįleista daugiau kaip 15 tūkst.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją