Tuo metu į Vilniuje, Naujininkų rajone, esančius laikino apgyvendinimo namus nelegalius migrantus tikimasi perkelti jau kitą savaitę.

„Patalpos yra pakankamai geros. Jos yra paruoštos. Reikia tik nedidelių adaptacinių dalykų. Į Naujininkus ketintumėme žmones pradėti kelti jau kitą savaitę. Tikiuosi, kad tas procesas vyks kaip įmanoma sparčiau“, – antradienį LRT radijui sakė M. Navickienė, kartu patikslindama, kad į Naujininkus tikimasi iš viso perkelti 400–500 nelegalių migrantų.

Tuo metu į Ruklą planuojama papildomai perkelti 400 asmenų. Pirmieji 40 bus perkelti jau antradienį. O visus pažeidžiamoms grupėms priklausančius migrantus į panašias apgyvendinimo vietas tikimasi perkelti per artimiausias savaites.

„40 žmonių bus atkeliami pirmuoju kėlimu. Tai bus pažeidžiamiausios grupės, šeimos su vaikais, pagyvenę žmonės, neįgalieji“, – aiškino ministrė.

M. Navickienė pabrėžė, kad laikino apgyvendinimo vietose, palapinėse nelegalūs migrantai, ateinant rudeniui, gyventi neturėtų.

„Mes tikrai turime suprasti, kad tokiu ir oru, ir sąlygomis, kai didelė dalis pažeidžiamų grupių vis dar gyvena užkardose palapinėse, pastatytose ne ant kokio pagrindo, bet ant žolės, yra tikrai šlapia ir šalta. Tai tokiomis sąlygomis tie žmonės, kad ir kaip jie jau papuolė į Lietuvos teritoriją, bet visgi gyventi neturėtų“, – įsitikinusi ji.

Socialinės apsaugos ir darbo ministrės teigimu, migrantų perkėlimas į modulinius namelius leidžia užtikrinti šių asmenų bazinius poreikius.
„Rukloje įrengti nameliai. Jie tikrai yra kuklūs, bet visgi tai yra stogas virš galvos, tai yra sausa, šilta ir tam tikri baziniai dalykai žmonėms bus užtikrinti. Rukloje taip pat veiks nuolatinis medicinos punktas, kur bus galima gauti sveikatos paslaugas“, – sakė ji.

Pasak ministrės, įrenginėti papildomus modulinius namelius Rukloje buvo nuspręsta, kadangi šioje vietoje jau buvo tinkama infrastruktūra modulinių namelių plėtrai.

„Ten jau yra pabėgėlių integravimo centras, yra pastatai, yra patirtis, kaip dirbti su migrantais, ir šita paslauga buvo teikiama būtent prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos. Ten taip pat buvo gana didelė mašinų stovėjimo aikštelė, kuri buvo asfaltuota, nebuvo ant plyno lauko statybos. Tai nusprendėme, kad šita vieta galėtų būti gana greitai išvystoma, infrastruktūra prijungiama prie jau turimos. Tai buvo tikrai labai patogi lokacija pradėti šitos stovyklavietės plėtrą“, – aiškino M. Navickienė.

ELTA primena, kad rugsėjo pradžioje Vidaus reikalų ministerija paskelbė, jog pažeidžiamų grupių apgyvendinimu rūpinsis Socialinės apsaugos ir darbo ministerija, o už visų kitų asmenų apgyvendinimą bus atsakingas Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) pavaldume esantis Užsieniečių registracijos centras.

Kaip aiškino ministrė Agnė Bilotaitė, Socialinės apsaugos ir darbo ministerija šeimas su mažamečiais vaikais, neįgaliuosius ir nėščiąsias turėtų apgyvendinti dviejose vietose – Rukloje esančiame pabėgėlių priėmimo centre bei Vilniaus Naujininkų rajone esančiuose laikino apgyvendinimo namuose, kuriuose turėtų iš viso tilpti iki 900 asmenų.

Užsieniečių registracijos centras rūpinsis mažiau pažeidžiamomis grupėmis. Medininkuose iš viso planuojama įkurdinti 800 migrantų. Taip pat Centras rūpinsis migrantų apgyvendinimu Pabradės užsieniečių registracijos centre.