Kitaip, nei visame likusiame pasaulyje, Ukrainoje pokštelėjimo garsai reiškia ne dangų nušvietusius fejerverkus, o naujas okupantų atakas. Gatvėse Naujuosius metus Ukrainoje šventė tik patys drąsiausi.

„Iš pradžių norėčiau, kad šie metai mums atneštų ramybę ir tylą. Tikiuosi, kad visi mūsų miestai nustos būti apšaudomi. Mano gimtasis miestas – Chersonas yra visą laiką apšaudomas, kaip ir Kyjivas... Linkiu visam pasauliui taikos, sveikatos ir kad viskas būtų kuo geriausiai“, – kalbėjo viena ukrainietė.

Kita linkėjo metų be raketų, šūvių garsų.

„Noriu būti laiminga, kad Ukraina būtų graži“, – sakė Kyjive gyvenanti mergaitė.

Deja, dauguma Ukrainos žmonių Naujuosius metus sutiko slėptuvėse. Charkivo metro stotyje žmonės stebėjo net naujametinius pasirodymus.

„Linkiu, kad šventės jūsų namuose būtų smagios, muzika lietųsi iš kiekvieno kampo“, – linkėjo vienas berniukas.

Naujųjų metų išvakarėse linkiu pergalės, ramaus dangaus ir kad viskas būtų Ukraina“, – sakė kita ukrainietė.

Sunkiausia, žinoma, Ukrainos gynėjams. Naujųjų metų sutikimas jiems jau įprastas – apkasuose.

„Sieloje šilta. Dabar turime gintis, nes kito kelio tiesiog nėra. Niekas, išskyrus, mus“, – sakė vienas Ukrainos gynėjas.

Rusija Naujųjų metų naktį į Ukrainą pasiuntė 45 iranietiškus dronus. Ukrainiečiai teigia, kad visi jie buvo numušti. Okupantai taip pat paleido apie 20 raketų, didžiąją jų dalį taip pat numušė. Deja, kai kurios nukrito į gyvenamuosius rajonus.

„Sėdėjome su vyru virtuvėje, o sprogimo banga mus išmetė į koridorių, mes net nesupratome kaip. Išskrido visi langai, sugriuvo siena, nėra lango, kuris nebūtų pažeistas, nebėra balkono, išgyvenome per stebuklą, net nežinau kaip“, – kalbėjo ukrainietė.

Skelbiama, kad per atakas Naujųjų metų naktį žuvo mažiausiai 2 žmonės, dar per 50 buvo sužeista.

Kai kurios dronų liekanos tik įrodo okupantų ciniškumą – dronai „papuošti“ užrašu „su Naujaisiais metais“.

Kad nuslėptų Irano dalyvavimą kare, Rusija apsimeta, kad tai jos dronai, jie pervadinami.

Savo ruožtu, sveikindamas ukrainiečius Naujųjų metų proga, šalies prezidentas Volodymyras Zelenskis pareiškė, kad Ukraina kovos iki pergalės.

„Šie metai sužeidė mus į širdį, išverkėme visas ašaras, iškalbėjome visas maldas. Turime, ką pasakyti apie kiekvieną karo minutę. Tačiau dauguma žodžių yra nereikalingi, nereikalingi paaiškinimai, pagražinimai. Mums reikia tylos išgirsti, reikia pauzių.

Dideliame kare nėra mažų dalykų, nėra nebūtinų. Kiekvienas iš mūsų esame kovotojas, kiekvienas iš mūsų esam frontas“, – savo kalboje sakė Ukrainos prezidentas V. Zelenskis.

Tačiau ne ką šventiškesnės nuotaikos ir pas okupantus. Aplink aptvertą Raudonąją aikštę vaikščiojantys policininkai suiminėjo jiems neįtikusius žmones.

O Kremliaus vadovas V. Putinas sugalvojo, kad gyventojus geriausia yra sveikinti, ne kaip įprasta, Kremliaus fone, o už nugaros stovint kariškiams. Taip greičiausiai pratindamas rusus prie minties apie būsimą kelionę į frontą.

Ukrainiečiai neseniai skelbė, kad Rusijoje sausio pradžioje yra planuojama nauja mobilizacijos banga. O šalies sienos šį kartą bus užvertos.

Naujametinėje kalboje V. Putinas net springo, kaip keikė vakarus.

„Šiemet mums buvo paskelbtas tikras sankcijų karas, kurį pradėjusieji tikėjosi visiško mūsų pramonės, finansų, transporto sektoriaus sunaikinimo. Taip neatsitiko“, – kalbėjo jis.

Akyliausieji netruko pastebėti, jog už V. Putino nugaros stovinti kariškė nuotraukoje pasirodo jau ne pirmą kartą ir tai tėra tik dar vienas spektaklis.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: