Prasidėjo jau 6 savaitė nuo tos dienos, kai šalies vadovai paskiepyti „AstraZeneca“ vakcina. Pirmieji šalies asmenys šio gamintojo vakcina rinkosi tam, kad padidintų visuomenės pasitikėjimą ja. Tačiau šiandien jos patrauklumą labiausiai menkina ypač ilgas antrojo skiepo ir pilnos imunizacijos laukimas. Netrukus sueis 4 savaitės, kai pirmąją šios vakcinos dozę gavo Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius.

„Kadangi pirmą dozę gavau balandžio 1 dieną, tai nežinau, ar tai pokštas yra, ar realybė, bet man per Jonines paskyrė antrą dozę. Aišku laikas yra gana ilgokas“, – sakė Vilniaus miesto vadovas.

„AstraZenecos“ charakteristikų santraukoje nurodyta, kad šių skiepų kursą sudaro 2 dozės. Ir antrąją reikia suleisti praėjus 4–12 savaičių po pirmosios.

„Tarnyba Sveikatos apsaugos ministerijos prašymu taip pat yra pateikusi vertinimą, kuriame nurodoma, kad didžiausias vakcinos veiksmingumas yra fiksuojamas tada, kai revakcinacija atliekama nuo pirmosios dozės suleidimo praėjus 9–12 savaičių“, – LNK sakė Vaistų kontrolės tarnybos specialistė Aistė Tautvydienė.

Tačiau SAM laikosi nuomonės, kad antras skiepas turi būti suleidžiamas po ilgiausio 12 savaičių laikotarpio. Specialistai kartoja, kad toks tarpas yra per ilgas.

„Kitaip sakant,mes turime galimą intervalą užregistruotą oficialiai nuo 4 iki 12 savaičių. Ir optimalų, geriausią tarp 6 ir 8 savaitės. Tas yra parašyta vaistų apraše“, – kalbėjo VU profesorius Vytautas Usonis.

Pagal gamintojo nurodymus, geriausia, kai tarpas tarp skiepų didesnis nei 4 savaitės. Bet jis nebūtinai turi būti ilgiausias.

„Vakcinos veiksmingumas yra didesnis, jeigu tas intervalas yra didesnis. Jei intervalas tarp dozių yra nuo 9 iki 12 savaičių, vakcinos veiksmingumas yra aukštesnis“, – aiškino VU profesorė Aurelija Žvirblienė.

Išimtys dėl skiepijimo antrąja doze SAM yra numačiusi tik mokytojams ir abiturientams.

„Kas liečia mokytojus, tai, kad būtų atlaisvintas mobilių punktų darbą. Nes dabar mokytojai labai aktyviai testuojasi ir užima vietas mobiliuose punktuose, todėl kiti negali testuotis. Juos paskiepijus antra doze nebereikės jiems testuotis ir atlaisvinsime šį aspektą. O kitiems visiems išlieka ta pati rekomendacija – antra skiepo dozė po 12 savaičių“, – teigė SAM specialistas Lukas Galkus.

Specialistai sako, kad toks reguliavimas perteklinis.

„Mes jau daug kartų kalbame apie tai, kad prioritetinių grupių strategija yra išsisėmusi, ją reikia keisti“, – tikino V. Usonis.

Anot jo, ką ir kada skiepyti jau turėtų spręsti vakcinavimo centrai.

„Yra oficialiai patvirtinti vaistų aprašai. Nemanau, kad administracija turėtų tuos dalykus vienaip ar kitaip valdyti. Pagal analogiją su visais kitais vaistais, tikrai ministerija nenustatinėja gydytojams vaistų dozes arba vaistų skyrimo dažnį“, – teigė profesorius.

Išskyrus tuos, kuriems galima pasirinkti antrojo skiepo laiką, ministerijai priekaištaujama dėl diskriminavimo.

„Man atrodo, kad neverta reguliuoti tų gyventojų grupių, kad visi turėtų galimybę rinktis“, – sakė A. Žvirblienė.

Vilniaus miesto savivaldybė sako, kad nuo gegužės bus atverta galimybė pasirinkti antrojo skiepo laiką patiems. Tačiau kaip tai bus įgyvendinta, priklausys nuo gaunamų vakcinų skaičiaus.

„Vis tiek bus atidaryti laukeliai tam tikram revakcinacijos skaičiui tai dienai. Jeigu vakciną gauname trečiadienį ar ketvirtadienį, tai gali būti, kad mes jos pirmadienį neturėsime. Pirmadienį žmogus neturės galimybės pasirinkti“, – sakė Vilniaus miesto savivaldybės sveikatos apsaugos skyriaus vedėja Viktorija Turauskytė.

Kitą savaitę sueis 3 mėnesiai nuo pirmo skiepijimo tų, kurie „AstraZeneca“ vakcina buvo skiepyti gavus pirmąją jos siuntą vasario pradžioje.

Iš viso pirmąją „AstraZenecos“ doze Lietuvoje paskiepyta apie 200 tūkst. žmonių. Iš Danijos, į kurią kreiptasi prašant perduoti šio gamintojo skiepus, kuriais pati nebeskiepija, atsakymo nėra.