Kreipimesi į prezidentą, Seimo pirmininką, premjerą savivaldybės taryba reiškia susirūpinimą dėl pastaruoju metu Neringos atžvilgiu vykdomų priemonių, siekiančių varžyti ir žlugdyti šio kurorto gyvenimą.

Susisiekimo ministerijos parengtą Kelių priežiūros ir plėtros programos finansavimo įstatymo 10 straipsnio pakeitimo įstatymo projektą bei AB "Smiltynės perkėla" paslaugų kainų pakėlimą savivaldybės taryba, bendruomenė ir ūkio subjektai vertina vienareikšmiškai - Neringai gresia ekonominė blokada.

Pataisa siekiama apriboti asmens ir transporto priemonių neatlygintino perkėlimo lengvatos taikymą, o Neringos kurortui, gaunančiam pajamas iš turizmo verslo ir veikiamam sezoniškumo, esminę reikšmę turi sudarytos sąlygos fiziniams ir juridiniams asmenims nevaržomai judėti per Kuršių marias į (iš) žemyninę Lietuvos teritoriją, teigia savivaldybė.

Pasak jos, priėmus įstatymo pataisą, vietos gyventojų gyvenimo ir darbo sąlygos dar labiau pasunkėtų.

"Neringoje veiklą vykdančių subjektų ir žemyninėje Lietuvos dalyje veiklą vykdančių subjektų konkurencinės sąlygos dar labiau išsiskirtų. Labai padidėtų išlaidos juridiniams asmenims, turintiems Kuršių nerijoje registruotą buveinę, autocisternoms, vežančioms kurą į Kuršių neriją, dar labiau padidėtų paslaugų ir prekių kainos, kurios šiandien yra vienos didžiausių Lietuvoje. Būtų suduotas smūgis turizmo verslo ir investicijų plėtrai", - teigiama kreipimesi.

Savivaldybė neabejoja, kad įstatymo priėmimas vėl sukeltų diskusijas ir svarstymus dėl tilto per Kuršių marias statybos.

Savivaldybė reikalauja neteikti Seimui tvirtinti šio įstatymo pataisos ir įsigilinti į sudėtingą Neringos situaciją, Kuršių nerijoje gyvenančių ir dirbančių žmonių gyvenimo perspektyvą, kurią daugiausia nulemia priimti persikėlimo keltais sprendimai.

Savivaldybės taryba mano, kad rengiant įstatymo projektą nebuvo išanalizuotos ir įvertintos visos neigiamos pasekmės ir jų poveikis Neringos miesto gyvenimo aplinkos ir veiklos kokybei.

Jos teigimu, pagrindinė neatlygintinai perkeltų asmenų ir transporto priemonių skaičiaus augimo priežastis yra įstatymu sudaryta galimybė naudotis lengvata asmenims, kurie transporto priemones valdo tiek nuosavybės teise, tiek patikėjimo, nuomos, panaudos teise ir kt. Savivaldybė siūlo pakeisti neatlygintino perkėlimo keltais tvarką numatant programos finansavimo lėšas naudoti juridinių asmenų, turinčių Kuršių nerijoje registruotą buveinę, nuosavybės teise ir pagal lizingo sutartis valdomoms ir naudojamoms transporto priemonėms.