„Ir vizualiai matyti, ir vietos gyventojai pastebi, kad išaugo atvykusių žmonių skaičius. Matome ir tai, kad žmonės teiraujasi feisbuke dėl galimybės apsigyventi Neringoje karantino laikotarpiu. Tačiau labiausiai mus kreiptis į apgyvendinimo paslaugų teikėjus paskatino tai, kad pasigirsta žinių, jog čia atvažiuoja žmonių, kurie net neslepia, kad atkeliauja saviizoliacijai“, – kalbėjo Neringos savivaldybės atstovė spaudai Sandra Vaišvilaitė.

Pasak jos, pasigirdus tokioms žinioms, ir neringiškiams, ir savivaldybės atstovams kyla pagrįstų abejonių, ar tikrai dviem savaitėms izoliuotis privalantys asmenys iš tiesų tinkamai laikosi nurodymų, mat jau vien tai, kad tokie žmonės važiavo iki Neringos, yra saviizoliacijos pažeidimas.

„Ir, žinoma, papildomai duomenis renkame ir dėl to, kad norime būti tikri, kad paslaugų teikėjai tinkamai pasirūpina patalpų dezinfekcija“ – pabrėžė pašnekovė.

Remiantis įstatymų numatyta tvarka, apgyvendindami žmones paslaugų teikėjai privalo pildyti specialias anketas, bet Neringos savivaldybė, siekdama suvaldyti galimą koronaviruso plitimą, papildomai paprašė nurodyti, ar per pastarąsias 14 dienų žmonės buvo užsienyje.

„Iš pradžių galvojome, kad mes rinksime tas anketas, bet jos turi likti pas paslaugos teikėją ir turi būti saugomos 5 metus. Jeigu būtų išaiškintas koronaviruso atvejis, būtų kreiptasi į paslaugos teikėją ir būtų žiūrima, ar žmogus informavo apie vizitus užsienyje, ar laikėsi saviizoliacijos taisyklių ir panašiai“, – akcentavo S. Vaišvilaitė.

Priimti nori ne visi

Pašnekovė pastebėjo, kad neringiškiai elgiasi dvejopai. Yra tokių, kurie nesibaimina apgyvendinti atvykėlių, tačiau kiti akcentuoja, kad nesirengia priimti žmonių ir rizikuoti savo, vietos gyventojų ir personalo sveikata.

„Kai kuriais atvejais mes spėjame, kad dalis nuomotojų net nėra gyvenantys Neringoje realiu metu. Kitaip tariant, žmonės turimą būstą pernuomoja. Bet čia gyvenantys, vietiniai, labai dažnai sako, kad negalima rizikuoti ir pasisako už tai, kad kiekvienas karantiną išgyventų savo namuose“, – pasakojo S. Vaišvilaitė.

Neringos savivaldybės atstovė pabrėžė, kad nors pasigirdo kalbų, jog karantino laikotarpis bus pratęstas dar mėnesiui ir gali trukti iki gegužės, papildomų ribojimų savivaldybėje imtis nesirengiama.

Tuo atveju, jei Neringoje būtų nustatytas koronaviruso atvejis, S. Vaišvilaitė minėjo, kad pagalbai pasiruošęs sveikatos priežiūros centras, turintis ir specialiai ligonio gabenimui paruoštą automobilį. Be to, savivaldybė yra numačiusi ir būstą Neringos gyventojams, kuriems gali prireikti izoliuotis, tačiau tam savo namuose jie galimybių neturi.