Stengiasi neišeiti iš namų

Šiaurės rytinėje Italijos dalyje šiuo metu esanti moteris sako, jog dabar stengiasi kuo mažiau išeiti iš namų.

„Iš namų stengiamės neišeiti. Ypač nesilankyti gydymo įstaigose. Vienas iš oficialių raginimų-reikalavimų – tik skambinti ir nevykti į greitosios pagalbos punktus, ligonines. Tik skambinti nurodytais telefonais“, – sako Italijoje dirbanti gidė.

Moteris taip pat papasakojo apie netoliese jos gyvenantį italą, kuris, anot pašnekovės, užsikrėtė koronavirusu.

„Riminyje užsikrėtęs italas (71 metai), turi restoraną ir daug keliauja. Sunku nustatyti, kur pasigavo. Grįžęs iš medžioklės Rumunijoje, pasijuto blogai, ligoninėje atliktas testas pasirodė pozityvus. Visgi manoma, jog Riminyje nėra užkrato centro. Centrais lieka Milano priemiesčiai ir Pjačensa“, – tvirtina Aida.

Gauna tikslias instrukcijas

Nepaisant gana nemažo italų nerimo, nemažai reikiamos informacijos suteikia ir pačios valstybinės institucijos.

„Per visus vietinius kanalus pastoviai atnaujinama informacija. Epidemijai skirtos visos informacinės pagrindinių kanalų programos. Paslaptimi lieka taip vadinamas „Ligonis O“, Cadorno miestelyje prie Milano, nes „Ligonis 1“ žinomas ir nežinia, iš kur ar iš ko tą virusą pasigavo. Visiems idomu. „Ligonis 1“ – 38 metų sportiškas, aktyvus, žmona 8 mėn. nėščia. Jis – intensyvios terapijos skyriuje, žmona išgijo, su vaisiumi irgi viskas tvarkoje. Paslaptis – iš kur jis gavo virusą. Gal artimieji ir žino, bet tyli. Iškyla problema – pagal įstatymus, negalima reikalauti asmeninės informacijos. Privatumą saugo istatymai. Bet kodel nepapasakoti. Vienu žodžiu, italams rūpi, ką jis veikė laisvalaikiu“, – tikina ji.

Lietuviai stengiasi išlikti ramūs

Pasiteiravus, kaip elgiasi lietuviai, moteris sako, jog jie stengiasi išlikti ramūs.

„Lietuviai elgiasi, tikiuosi, pavyzdingai. Gal turi galimybę paskaityti ir lietuviskai apie virusą. Tai ir visas skirtumas“, – atsakė ji.

„Panika gal ne. Tiesiog reikia suprasti, jog italai tik atrodo nerimti. Jie labai susikoncentruoja, kai reikia, yra labai racionalūs, nors atrodo vėjavaikiai. Italija turi vieną geriausių Medicininės apsaugos sistemų pasaulyje. Gydo ir gydys visus, ir nemokamai. Epidemijos atveju pagalba yra suteikiama visiems. Net nesvarbu, mokėjai tu mokesčius ar ne. Todėl pietietiškos emocijos puikiai dera su tiesiog rimtu požiūriu į savo sveikatą. Sakykim, įsivaizduoja, jog gali būti izoliuoti. Ar bus pakankamai prekių? Dėl visa ko prisiperka visko. Rezultatas – tuščios lentynos. Ypač jei yra vaikai. Juk vaikus reikia maitinti gerai“, – pasakojo Aida.

Prekės tiesiog šluojamos

Moteris taip pat papasakojo, kad prekės buvo šluojamos savaitgalį.

„Kai visi visko prisipirko, viskas jau pirmadieni susitvarkė. Yra problemų ten, kur izoliuotos zonos. Kaip vyksta: paskelbia, jog rastas uzkrėstasis, ten visi puola pirkti, nes žino, jog galbūt bus izoliuota. Emilijos-Romanijos regiono prezidentas priėmė sprendimą uždrausti medicininių kaukių, pirštinių išvežimą už srities ribų, nes čia ir gaminama. O gali pritrūkti“, – pasakojo Italijoje dirbanti gidė.

„Svarbu, jog kiekvienas regionas elgiasi gana savarankiškai. Vakar Veneto prezidentas Luca Zaia pakvietė visus priimti bendrus sprendimus. Bet vargu ar tai įmanoma. Šiuo metu 322 užkrėsti, 11 mirė (visi pagyvenę)“, – kalbėjo pašnekovė.

Anot jos, įvairios stichijos Italijoje žmones jau išmokė, kaip elgtis per ekstremalias situacijas.

„Dirbau ir dirbu tik gide – buvę žemės drebėjimai, potvyniai – italai pripratę prie ekstremalių situacijų. Yra planas ir aktyvi veikla. Ir daug meldžiamasi. Net jei mišios vyksta internetu“, – tikina moteris.

Italijoje koronavirusu užsikrėtė per 300 žmonių, 10 mirė

Italijoje gydytojai nustatė jau 322 užsikrėtimo naujuoju koronavirusu atvejus, o 10 šių pacientų mirė, antradienį pranešė šalies žiniasklaida.

Anksčiau antradienį buvo skelbta apie 316 užsikrėtusių ir septynis mirusius pacientus.

Antradienio vakaro duomenimis, sunkiausia padėtis išlieka šiauriniame Lombardijos regione, kur virusu SARS-CoV-2 užsikrėtė 240 žmonių ir devyni mirė, taip pat kaimyniniame Veneto regione (43 užsikrėtę, vienas miręs).

Koronoviruso infekcijos (COVID-19) atvejų taip pat užfiksuota Emilijos-Romanijos, Pjemonto, Lacijaus, Trentino-Alto Adžidžės, Ligūrijos, Toskanos ir Sicilijos regionuose. Šiuo metu koronaviruso protrūkis Italijoje yra didžiausias Europoje.

Nuo praeitos savaitės šalyje smarkiai pagausėjus užsikrėtimo koronavirusu atvejų Italijos opozicija kaltina vyriausybę, kad nebuvo laiku imtasi atitinkamų prevencijos priemonių.