Tai ketvirtadienį pranešė Kauno apygardos prokuratūra, išnagrinėjusi jai anksčiau Lietuvos generalinės prokuratūros persiųstą medžiagą, kurią buvo pavesta patikrinti VSD Kauno apygardos skyriui.

Kovo mėnesį Lietuvos generalinei prokuratūrai atsiųstame pranešime nacius medžiojančio Simono Wiesenthalio (Vyzentalio) centro Jeruzalėje direktorius Efraimas Zuroffas (Efraim Zuroff) teigė, kad remiantis 1948 metais Miunchene išleista Yosefo Garo knyga "Žydiško Kauno sunaikinimas", po Kaune 1941 metais liepos mėnesį vykusių lietuvių ir vokiečių krepšinio komandų varžybų, nugalėtojai lietuviai gavo "prizą" - kiekvienas žaidėjas esą galėjo nušauti po dešimt žydų, kalintų Septintajame forte.

S.Wiesenthalio centro teigimu, šios krepšinio rungtynės buvo tik vienos iš daugelio, kurias žaidė Lietuvos komanda, sudaryta iš Tautinio darbo apsaugos bataliono, vėliau prijungto prie Lietuvos pagalbinių policijos batalionų.

Išlikęs gyvas Kauno geto gyventojas, gyvenantis Izraelyje, S.Wiesenthalio centrui tvirtino, kad jį mušė lietuvių krepšininkai, o vėliau tie patys žaidėjai šaudė žydus.

Tačiau vėliau E.Zuroffas šio liudytojo parodymus patikslino, nurodydamas, kad minėtasis žmogus asmeniškai nematė Lietuvos krepšininkų, o perpasakojo kito žydo kalinio prisiminimus.

Kitas cituojamas liudytojas teigė, kad 1941 metų liepą buvo sušaudyti 7 tūkst. žydų vyrų, tarp budelių dauguma neva buvę lietuviai. Tačiau ir šis liudytojas prisipažįsta, kad apie tai sužinojęs "iš vieno asmens pasakojimo".

Taip pat centro pranešime cituojamas Lietuvos laikraštis "Į laisvę", kurio sporto skiltyje yra išlikusi minėtų rungtynių apžvalga, tarp kitų žaidėjų minimi broliai Norkai, kurie JAV išleistoje Lietuvos enciklopedijoje įvardinti kaip krepšininkai Vytautas ir Algirdas Norkai.

E.Zurofas mini, kad "po karo mažiausiai du tos pačios lietuvių komandos žaidėjai buvo suimti Sovietų Sąjungos pareigūnų ir apkaltinti žydų sušaudymu septintajame forte. Per apklausą jie paminėjo keturis kitus krepšininkus iš savo komandos.

Populiarus JAV sporto kanalas ESPN balandį parodė reportažą, kuriame teigta, esą 1941 metais krepšininkų komandos "Perkūnas" sportininkai po rungtynių su Lietuva tuomet okupavusiais nacių kareiviais dalyvavo žydų žudynėse Kauno septintajame forte.

Tuo tarpu Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro specialiųjų tyrimo skyrius nustatė, jog išanalizavus archyvines bylas, nerasta jokių duomenų apie žudynėse neva dalyvavusius sportininkus.

Prokuratūros pranešime spaudai teigiama, kad E.Zurofo pranešimas pagrįstas literatūriniais kūriniais, gandais, o jo išvados ir teiginiai paremti prielaidomis, subjektyviomis pareiškėjo interpretacijomis, tam panaudojant realiai buvusius kitus, tačiau nieko bendra su jo minimais teiginiais neturinčius įvykius, pavardes, pranešimus. Taip pat nerasta tokių duomenų karo įvykių dokumentuos bei pokario bylose.

VSD Kauno apygardos skyrius nustatė, kad E.Zurofo pranešime išdėstyti faktai yra neteisingi, todėl atsisakyta pradėti ikiteisminį tyrimą.

Žydų žudynėmis apkaltinti Jungtinėse Valstijose gyvenantys broliai Algirdas ir Vytautas Norkai balandžio pabaigoje atmetė kaltinimus bendradarbiavus su Antrojo pasaulinio karo metais Lietuvą okupavusiais naciais. Broliai, kuriems dabar 83-eji metai, gyvena Voterberio mieste Konektikuto valstijoje. 1941 metais jiedu žaidė krepšinio komandoje "Perkūnas".