„Iš spaudos, pradėjo šnekėti, jau rašyti, kad Arūnas Dulkys buvo atvažiavęs ir yra numatoma reorganizacija ligoninės. Taip pat, kad judina jau chirurgijos skyrių“, – pasakojo eisenos organizatorė Dalia Matuzevičienė.

Susirenka maždaug pusšimtis biržiečių, skamba bažnyčios varpai, derinami kiti garsai. Eisenos dalyviai dėsto, kad prieš kelerius metus uždarius akušerijos skyrių, kaip teigiama, laikinai ir vaikų, dabar nusitaikyta jau į trečią chirurgijos skyrių. Klausimas, kas iš tokios ligoninės bus.

„Arčiausiai Panevėžio. Nežinau, kur iš Biržų vežtų, jeigu labai atsitiktų bėda. Nežinau, gal nebereiks, gal tiki iki Jankausko firmos“, – juokavo moteris, mat turėjo ritualinių paslaugų įstaigą.

Biržiečiai sako užbėgantys būsimiems uždarymams už akių, nes kai bus vėlu, kokia prasmė protestuoti.

„Mano yra mažamečiai vaikai, jeigu kažkas atsitiktų, tai kur man vežti? Man iki čia jau 20 km atvažiuoti, tai jeigu man reikės iki Panevėžio važiuoti, ar kažkur?“, – klausė susirūpinęs vyras.

Su bateliais per sniegą matyti atbėgusių ir ligoninės darbuotojų. Anot jų, informacija apie skyriaus uždarymą slepiama.

„Ypač seni žmonės. Sakykime, kas neturi, kur nuvažiuoti, neturi mašinų, autobusai nevažiuoja. Jie ir taip žmonės iki Biržų sunkiai atvažiuoja, o ką kalbėti, kai reikės kažkur į Panevėžį ar Pasvalį? Niekas su tomis greitosiomis neveš“, – kalbėjo slaugytoja Vita.

Rajono vadovų teigimu, prieš mėnesį iš sveikatos apsaugos ministro sužinota apie ketinimus Biržų ligoninėje uždaryti chirurgijos skyrių stacionarą kaip ūkiškai neapsimokantį. Esą būta ir šios diskusijos, į vietos valdžios išsakyta nuomonė sutampa su biržiečių. Skyrius turi likti.

Ligoninės steigėjas – savivaldybė. Jos įsitikinimu, dalį atsakomybės dėl skyriaus nuostolingumo turėtų prisiimti ir patys medikai.

„Pripažinkime sąžiningai, kad prieš tai buvo pakankamai atsainaus būta, pakankamai atsainaus požiūrio ir gydytojai, norėdami apsidrausti, daugelį pacientų siųsdavo į Panevėžį ir dėl to tas operacijų skaičius yra ribotas. Tai šitoje vietoje negali kaltinti ministerijos“, – kalbėjo Biržų savivaldybės administracijos direktorė Irutė Varzienė.

Ligoninės administracija prastus rodiklius pateisina savaip.

„Tas planas turbūt buvo numatytas dėl to, kad tie rodikliai 2019 m., kai dėl tam tikrų ir gydytojų [trūkumo], sirgo ir t. t. Tų operacijų gal buvo kiek mažiau“, – komentavo Biržų ligoninės direktoriaus pavaduotoja Vitalija Jukonienė.

Sveikatos apsaugos ministras, kaip visada, kalba daug, bet aptakiai.

„Šiai dienai ministras nevažinėja po miestus ir nesako, kad šitą konkrečią ligoninę reikia uždaryti. Šiandien mes kalbame apie tai, ką galime padaryti, kad išplėtotume būtent tas paslaugas konkrečiose savivaldybėse, kurių šiuo metu labiausiai reikia. Tai būtent dienos stacionaro, ambulatorinio ir kitų paslaugų, pavežėjimo. Apie tai aiškinamės, apie tai diskutuojame su savivalda. Be abejo, kad nuogąstavimai arba sakykime tos sklindančios žinios, jos turi visokių atgarsių. Tai reikia kalbėtis“, – sakė A. Dulkys.

Paklaustas apie chirurgijos skyrių, ministras žvilgteli į laikrodį.

„Aš vėluoju į susitikimą. Ne, konkrečiai Biržų negaliu pakomentuoti“, – teigė jis.