Muitinės pranešime skelbiama, kad raketinės sistemos „M20“ komponentai į Lietuvą vežti dviem krovininiais automobiliais. Apie tai ketvirtadienį pranešė Muitinės kriminalinė tarnyba, nors pats krovinys sulaikytas dar pirmadienį.

Krovinį apžiūrėjo Lietuvos kariuomenės Judėjimo kontrolės centro Strateginių prekių inspekcijos specialistai. Manoma, kad raketa atgabenta iš Minske praėjusią savaitę vykusios ginkluotės parodos „Milex 2019“.

Įvertinus draudimus ir apribojimus gabenamai karinei įrangai, nuspręsta automobilius ir įrangą gražinti atgal į Baltarusiją. Raketų paleidimo sistemą į Lietuvą bandyta įvežti pirmadienio popietę.

M-20 dar žinoma kaip DF-12 yra kiniškos artimojo nuotolio taktinės raketos klonuota versija. Pirmą kartą viešai ši sistema pristatyta 2013 metais parodoje Jungtiniuose Arabų Emyratuose, kiniškos ginkluotės stende.

Raketa gali gabenti konvencinius arba branduolinius užtaisus maždaug 400 km atstumu. Pati raketa primena rusiškos sistemos „Iskander“ versiją.

Pati raketa montuojama ant tos pačios platformos, kaip ir bendros Baltarusijos-Kinijos raketinė sistema „Polonez“. Šia sistema baltarusiai itin didžiuojasi, mat salvinės ugnies sistemos modulio 300 mm skersmens raketos, kūrėjų teigimu, gali pasiekti už 300 km esančius taikinius. Tuo metu balistinės DF-12/M-20 raketos nuotolis yra dar didesnis. Be to, tos bendras projektas su Kinija mažina baltarusių priklausomybę nuo Rusijos karinės pramonės.

Tikrino muitininkų budrumą?

Muitinės kriminalinės tarnybos atstovas ryšiams su visuomene Gediminas Kulikauskas DELFI patikslino, kad krovinys iš Baltarusijos buvo gabenamas tranzitu į Klaipėdos uostą, o iš ten turėjo būti plukdomas į Kiniją. Tiesa, keista pasirodė ne tik tai, kad baltarusiai neturėjo leidimo gabenti tokius krovinius, bet ir pats pasirinktas maršrutas, mat krovinys Baltarusiją iš pradžių pasiekė keliu iš Rusijos.

„Tai nėra logiškas maršrutas. Galime tik spėlioti. Naivu būtų manyti, kad taip būtų daroma nežinant ar kitais tikslais. Todėl manome, kad taip galėjo būti tikrinamas mūsų pareigūnų budrumas. leidimų jie neturėjo, tiesiog bandė pravežti ir tiek. Tokių atvejų, kai per Lietuvos teritoriją bandoma pravežti ginkluotę per metus pasitaiko vienas arba du“, – sakė G. Kulikauskas.

Be raketinės sistemos M-20 baltarusiai bandė įvežti ir kiniškos prieštankinės raketos TS-01 modelį – pačios raketos, taikymosi sistemos bei paleidimo konteinerį. TS-01 yra amerikietiškos prieštankinės sistemos „Javelin“, kurią naudoja ir Lietuvos kariuomenė, kopija.