Tokį nutarimą ministerija siūlo patvirtinti Vyriausybei. Ministerija primena, kad valstybinės pensijos krizės metu buvo mažinamos visiems valstybinių pensijų gavėjams - nukentėjusiems asmenims, mokslininkams, teisėjams ir kitiems.

Anot jos, Seime svarstoma iniciatyva dėl prarastų pensijų dalių kompensavimo pareigūnams ir kariams nepagrįstai išskirtų vieną valstybinių pensijų gavėjų grupę ir taip galėtų pažeisti Konstitucijoje įtvirtintą asmenų lygiateisiškumo principą.

„Be to, įstatymo projektu siūlomu teisiniu reguliavimu galėtų būti sukurtas ydingas precedentas ir kitų valstybinių pensijų gavėjams reikalauti išskirtinio sumažintų valstybinių pensijų kompensavimo“, - teigia ministerija.

SADM suskaičiavo, kad siūlomas kompensavimas pareikalautų beveik 30 mln. eurų papildomų valstybės biudžeto lėšų.

Seimas po pateikimo yra pritaręs konservatorių Rasos Juknevičienės ir Arvydo Anušausko teiktam įstatymo projektui, pagal kurį per krizę sumažintos valstybinių pensijų dalys pareigūnams ir kariams būtų grąžintos per ketverius metus, pradedant 2017 metais. Pagal siūlymą, 10 proc. prarastos pensijos dalies jiems būtų grąžinama 2017 metais, 20 proc. - 2018 metais, 30 proc. - 2019 metais ir 40 proc. 2020 metais.