Daugiausia klausimų Vyriausybės posėdyje trečiadienį sulaukė galima tabako produktų skolinimo ir pasaugojimo veikla, kurios modeliu yra apeinami alkoholio įsigijimo draudimai.

Konservatorius Mykolas Majauskas siūlo nuo 2020 metų liepos 1 dienos uždrausti pateikti rinkai elektronines cigaretes ir elektroninių cigarečių pildykles, jeigu nikotino turinčiame skystyje yra kvapiųjų medžiagų, išskyrus tabako skonį.

Tuo metu konservatorius Vytautas Kernagis siūlo licencijuoti elektroninių cigarečių ir jų pildyklių gamybą, didmeninę ir mažmeninę prekybą.

Baudas už pažeidimus siūloma didinti 10 kartų, tam tikrais atvejais už pakartotiną pažeidimą numatant licencijų verstis mažmenine prekyba su tabako gaminiais susijusiais gaminiais galiojimo panaikinimą.
Tuo metu Ekonomikos ir inovacijų ministerija išvadoje nurodė, kad šis teisės aktas galėtų įsigalioti tik 2021 metų lapkričio 1 dieną, nes įmonėms reikalingas pereinamasis laikotarpis, kuris leistų prisitaikyti prie naujo teisinio reguliavimo. Iki jo priėmimo taip pat turėtų būti pranešta Europos Komisijai ir kitoms ES šalims.

Pasak ministerijos, kvapiosios medžiagos, priėmus šį pakeitimą, vis dar galėtų būti parduodamos atskirai, nes dalis elektroninių cigarečių yra užpildomos iš atskirai parduodamų pildyklių, kuriose gali būti tiesiog skystis be nikotino, tačiau turintis tam tikrą skonį.

„Tokiu atveju kyla rizika, kad vartotojai patys susimaišys atskirai nusipirktą skystį su kvapiomis medžiagomis (atviro tipo talpyklose). Todėl įstatymo projektu siūlomas draudimas būtų pritaikomas tik uždaro tipo elektroninėms cigaretėms ir elektroninių cigarečių pildyklėms ir tais atvejais, kai jos yra su nikotino turinčiu skysčiu“, – teigiama išvadoje.

Ekonomikos ir inovacijų ministerija taip pat siūlo mažinti siūlomas nustatyti baudas ir atsisakyti sankcijos visų turimų licencijų verstis mažmenine prekyba tabako gaminiais panaikinimo, nes tokios sankcijos prieštarautų proporcingumo principui.

Šiuo metu prekyba elektroninėmis cigaretėmis ir jų pildyklėmis su aromatizuotu skysčiu nėra ribojama.

Elektroninių cigarečių ir jų pildyklių gamyba ir prekyba nėra licencijuojama.