Kaip rašoma partijos pranešime spaudai, pasak socialdemokratų, gilėjant konfliktui su žemės ūkininkų bendruomene, kyla grėsmė, kad valstybei svarbūs žemės ūkio klausimai „strigs ir nebus sprendžiami“.

LSDP vertinimu, vis daugiau ženklų, kad konservatorių į šį postą deleguotam K. Navickui sunku susidoroti su tenkančia atsakomybe, taigi sprendžiant situaciją nedelsiant turėtų įsikišti ir ministrų kabineto vadovė.

„Akivaizdu, jog ministrui sunku. Kyla grėsmė, jog toliau bus dar sunkiau. Ir žemės ūkio politikos gairių bei strategijų jam įgyvendinti nepavyks. Jeigu tavo santykiai su žemės ūkio bendruomene sprendžiami vos ne kumščiais, patenki į akligatvį, o tai gali tapti kliuviniu visai Vyriausybei įgyvendinant užsibrėžtus tikslus žemės ūkio srityje.

Juk pokyčiai išsyk iššauks atmetimo reakciją, mat santykiai su bendruomene jau yra sugadinti. Šiam ministrui tikriausiai reikia ministerijos, kur nėra žmonių. Bendruomenės, su kuria nereikia šnekėtis. Nesu matęs ministrų, kurie siūlytų problemas spręsti tokiais būdais – konfliktuoti, moralizuoti, kelti ultimatumus“, – LSDP poziciją pristato Seimo narys Gintautas Paluckas.

Socialdemokratas pabrėžia, kad žemės ūkio sritis, žvelgiant istoriškai, visuomet buvo pilna įtampų.

„Prisiminkime streikus, kelių blokadas, nepasitenkinimą dėl Europos Sąjungos (ES) tiesioginių išmokų. Todėl žmogus, kuris imasi vadovauti šiai sričiai, turi pasižymėti reikiamomis asmeninėmis savybėmis ir kompetencijomis. Kitaip reikalingos reformos, kurios numatytos ir ES, ir Lietuvos planuose, taip ir liks neįgyvendintos“, – pabrėžia G. Paluckas.

Gintautas Paluckas

Politiko teigimu, ministrui K. Navickui toliau dirbti bus dar sunkiau, o įtempti santykiai tarp ministerijos bei žemės ūkio bendruomenės „gali kišti koją ir visos Vyriausybės darbui“.

„Situaciją apsunkina ir tai, jog žemės ūkio srityje svarbių klausimų yra apstu – ne tik įsisenėjęs tiesioginių išmokų klausimas, bet ir būtinybė trumpinti tiekimo grandines, kurios, kilus koronaviruso pandemijai ėmė trūkinėti. Visa tai sukelia pavojų baziniams šalies poreikiams tuo atveju, jei maisto produktų nepavyktų importuoti iš kitų valstybių.

Mes dar praėjusių metų balandį siūlėme papildyti nacionalinio saugumo strategiją į ją įtraukiant nuostatą, kad valstybė turėtų adekvačius gebėjimus pasigaminti pagrindinius maisto produktus“, – primena G. Paluckas.

Jis priduria, kad į susiklosčiusią situaciją dėmesį turėtų atkreipti ir premjerė I. Šimonytė.

„Kuo toliau, tuo akivaizdžiau, jog šiam ministrui pasiekti reikiamų pokyčių bus labai sunku ar net neįmanoma. Nusiristi iki tokio lygio jis neturėjo jokios teisės, o premjerė negalėjo leisti susidaryti tokiai situacijai. Čia ir jos atsakomybė. Ministrų kabineto vadovė turėtų pasvarstyti, ar verta su K. Navicku toliau dirbti, nes tai, ką jis prišnekėjo šiandien – gėdinga“, – priduria G. Paluckas.

Primename, jog ketvirtadienį su Lietuvos žemės ūkio taryba susitikęs žemės ūkio ministras K. Navickas, paklaustas apie išartų pievų atstatymą, replikavo: „Ko čia man šoki į akis“. Apie tai rašė Delfi.

Susitikimas surengtas, nes Žemės ūkio taryba išreiškė nepasitikėjimą ministru.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (55)