Ar toks parašų rinkimas reiškia, kad Seime dirbantys socialdemokratai bando sušaukti neeilinį partijos suvažiavimą, kuriame, kaip kalbama Seimo kuluaruose, bandytų atstatydinti patį G. Palucką ir galbūt vietoje jo rinkti iš ūkio ministro posto pasitraukusį Mindaugą Sinkevičių?

„Tai – vienas iš galimų taktinių sprendimų. Galbūt jie bandys pasitikrinti, kiek žmonių partijoje juos palaiko. Tačiau bet kokiu atveju partijos suvažiavimą turi teisę sušaukti partijos taryba, o kaip ją bus bandoma paveikti, neįsivaizduoju“, – bendraudamas su LRT.lt, svarstė G. Paluckas.

Viena iš galimybių sušaukti partijos neeilinį suvažiavimą – jei to pareikalautų trečdalis Socialdemokratų partijos skyrių.

Frakcijos lyderis jau turi atsarginį planą

Kaip elgtųsi nepaklusnieji socialdemokratai, jei Etikos ir procedūrų komisija pasiūlytų partijos vadovybei juos pašalinti iš partijos, nors šis procesas galėtų ir užtrukti?

„Per kitus rinkimus į Seimą patekti į partijos sąrašą nebeturiu vilties, todėl, jei būčiau pašalintas iš partijos, rinkimuose dalyvaučiau kaip nepriklausomas kandidatas vienmandatėje apygardoje. Bet širdyje vis tiek liksiu kairysis“, – prisipažino A. Palionis.

Socialdemokratų senbuvis, paklusęs tarybos valiai trauktis iš valdančiosios koalicijos ir pasiryžęs atsisakyti Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininko posto Algirdas Sysas įsitikinęs, kad iš partijos kuo greičiau reikėtų pašalinti bent vieną iš tų Seimo frakcijos narių, kurie, priešindamiesi tarybos sprendimui, grubiai pažeidė partijos statutą.

„Kai vienas bus pašalintas, kiti tikrai susimąstys, ką padarė. O, jei nesusimąstys, reikėtų šalinti visus, kitaip partija neatsities ir rinkėjai mūsų nesupras“, – tvirtino A. Sysas.

Nuversti G. Palucką nepavyktų?

„Situacija partijoje sudėtinga, gali išgelbėti tik kompromisas. O koks jis bus, priklausys nuo derybų tarp vadinamųjų bolševikų ir menševikų“, – sakė socialdemokratų garbės pirmininkas, politikos veteranas Česlovas Juršėnas, išeidamas iš buvusio partijos vadovo, parlamentaro Algirdo Butkevičiaus kabineto. Pastarasis priskiriamas „bolševikams“, nepaklususiems partijos tarybos sprendimui palikti valdančiąją koaliciją su „valstiečiais“.

Paklaustas apie galimybę sušaukti neeilinį partijos suvažiavimą, kurio metu būtų bandoma atstatydinti G. Palucką ir rinkti naują lyderį, Č. Juršėnas šyptelėjo: „To nereikėtų daryti. Situacija partijoje tokia, kad visi suvažiavime nubalsuotų priešingai.“

Tuo įsitikinęs ir A. Sysas. Jis sakė, kad jį kiekvieną dieną iš partijos skyrių pasiekia žinios apie tokias nuotaikas, jog reikia šalinti iš partijos tuos parlamentarus, kurie nepakluso tarybos valiai.

„Juk taryba vadovavosi partijos skyrių sprendimais. Nors per tarybos posėdį balsavau prieš sprendimą trauktis iš valdančiosios koalicijos, privalau jos valiai paklusti. O visi tie, kurie taryboje ir skyriuose balsavo už pasitraukimą, jaučiasi išduoti, todėl tikrai nemanau, kad suvažiavimas būtų palankus tiems vadinamiesiems bolševikams“, – tvirtino A. Sysas.

Socialdemokratų Etikos ir procedūrų komisija trečiadienį nutarė, kad per savaitę Seimo socialdemokratai, nepaklusę tarybos sprendimui, privalo ištaisyti klaidas, kuriomis pažeidė partijos statutą. Po to bus sprendžiama, kada vėl sušaukti komisijos posėdį.