Visuomenės sveikatos specialistai perspėja, kad oro taršai kai kuriuose šalies miestuose pakilus net keturis kartus, reiktų vengti atvirų erdvių, stengtis kuo daugiau laiko praleisti nuo miestų nutolusiose vietose, o sergantiems lėtinėmis ligomis ir mažamečiams vaikams – kuo mažiau būti atvirame ore. Specialistai teigia, kad kol nepasikeis oro sąlygos – nepradės lyti – situacija gali tik blogėti.

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos vyr. specialistė Teresė Kaunienė DELFI teigė, kad lietaus sulauksime tik savaitgalį, nors kai kuriuose šalies rajonuose lyja ir dabar, ketvirtadienio popietę. Tačiau, sinoptikės teigimu, lietus yra menkas ir labiau primena dulksną.

„Šiuo metu Telšių, Mažeikių ir Šiaulių rajonuose labai silpnai, blankiai lyja, – teigė sinoptikė ir pridūrė, kad tokio lietaus, kuris nuplautų ore pakibusias kietąsias daleles, nenumatoma. – Ketvirtadienio vakarą ir naktį nedidelio lietaus laukiama tik šiaurinėje pusėje. Bet trumpo ir nedidelio. Jis bus toks kaip vasaros lietus, mažame plotelyje galbūt ir pamažins (pavojingą ribą viršijančią kietųjų dalelių koncentraciją – DELFI).“

Dangus

Didesnio lietaus, anot T. Kaunienės, penktadienį sulauks tik kai kurie rajonai. „Šeštadienį lietus turėtų pasiekti jau didesnę šalies teritoriją. Bet tai vasaros lietus“, – kalbėjo T. Kaunienė pridurdama, kad „debesys labai konkrečios formos“, todėl lis ribotai.

Šeštadienį šalį apgaubs tropinis oras - bus karšta ir drėgna, tikėtini lietūs, kurie turėtų nuplauti susidariusią taršą. Sekmadienį jau bus vėsiau, taip pat tikėtinas lietus.

„Grinda“ plaus sostinės gatves

Sostinėje kietųjų dalelių koncentracija viršija galimą ribą pusantro karto. Į tai reaguodama „Grinda“ planuoja naktį iš ketvirtadienio į penktadienį plauti sostinės gatves.

„Pastarosiomis dienomis Vilniuje įrengtos oro kokybės matavimo stotys užfiksavo padidėjusią oro taršą kietosiomis dalelėmis. Pavasarį didžiausią įtaką oro taršai daro transporto sukeliamos dulkės ir pavasarį žydintys augalai. Sostinę šią savaitę pasiekęs miško gaisro dūmų debesis iš Baltarusijos yra papildomas taršos kietosiomis dalelėmis šaltinis, – teigė „Grindos“ Rinkodaros ir komunikacijos skyriaus vadovas Egidijus Steponavičius. – Vilniuje gatvės vandeniu liejamos, kai įsivyrauja sausi be kritulių orai ar susidaro nepalankios sąlygos oro teršalams išsisklaidyti. Šiemet sostinės gatvės bus plaunamos pirmąkart.“

„Stebime tiek sinoptikų prognozes, tiek oro kokybės matavimo stočių parodymus, todėl matydami, kad artimiausiu metu lietaus nesulauksime, ketiname pradėti laistyti gatves. Nuplovus ant važiuojamosios gatvių dalies susikaupusius nešvarumus ir žiedadulkes, oras bus gaivesnis ir švaresnis, sumažės su oro tarša susijusių susirgimų rizika,“ – sako UAB „Grinda“ direktorius Kęstutis Vaicekiūtis.

Vilniaus gatvių laistymui bus naudojamos 2 vandenvežės ir nauja daugiafunkcinė hidrodinaminė mašina. Planuojama, kad šiąnakt bus nuplautos pagrindinės miesto arterijos, kuriomis vyksta intensyviausias automobilių eismas, taip pat reprezentacinės centrinės miesto dalies gatvės, kuriomis driekiasi populiariausi pėsčiųjų ir dviratininkų maršrutai.

Specialistai įspėja – oro tarša yra pavojinga sveikatai

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos skyriaus vedėja Irena Taraškevičienė DELFI teigė, kad dėl padidėjusio oro užterštumo kyla rizika susirgti lėtinėmis ligomis arba patirti esamų lėtinių ligų būklės pablogėjimus.

Specialistė taip pat įvardijo, kad tokiu metu buvimas tik uždarose erdvėse nėra išeitis, nors ikimokyklinio ugdymo įstaigose negali būti organizuojamos veiklos atvirose erdvėse.

Norintiems apsisaugoti I. Taraškevičienė pataria atkreipti dėmesį į patalpų vėdinimą ir rinktis mažiau užterštus maršrutus, o ketinantiems pasinaudoti apsauginėmis kaukėmis teigia, kad jas dėvint „blogiau nebus“, bet įspėja, kad „kartais tie filtrai apsunkina kvėpavimą, žmogus turi giliau įkvėpti ir jei kaukė nėra tinkamai efektyvi, giliau kvėpuodami galite ir daugiau teršalų su oru gauti“.