„Keista, kad reikia kartoti akivaizdžius dalykus. Diktatorius Putinas pareiškė, kad Rusija siekia trijų tikslų: Ne Ukrainos narystei NATO, Vakarų įsipareigojimas nebeplėsti NATO ir atitraukti ginkluotę iki 1997 m. buvusių sienų. Vėliau dar pridėjo Krymo pripažinimą. Vakarai, deja, kol kas neišstenėjo net rimtesnių ekonominių sankcijų, nekalbant apie karinį atsaką, kurį diktatoriai vienintelį supranta. Logika už tokios reakcijos – galbūt diktatorius pasiims Ukrainą ir nebelįs toliau į Vakarus“, – feisbuke komentavo L. Jonavičius.

Tačiau politologas stebisi, „nejaugi Vakarai negirdi ir nemoka skaityti“.

„Trečias reikalavimas – sugrąžinti saugumo situaciją iki 1997 m. sienų, t.y. nuginkluoti visą Vidurio Europą (14 valstybių), įstojusių į NATO vėliau. Diktatorius jau įrodė, kad nejausdamas apčiuopiamo pasipriešinimo jis sieks maksimalių tikslų. Diktatoriukas Medvedevas atvirai sakė – „žinom, kad bus sankcijos, esame pasiruošę“. Kad būtų paprasčiau suprasti – po Ukrainos ateis Baltijos šalių (lengviausiai užimamos) ir Lenkijos bei Rumunijos (ten stovi priešraketinės instaliacijos) eilė. Taškas.

Kad nepasirodytų per mažai tokios argumentacijos, pridedu dar vieną. Prekybos absoliutus nenutraukimas (ypač energetikos) reiškia, kad Vakarai, mokėdami už rusiškas prekes, patys finansuoja Rusijos ekspansiją. Ne tik, kad neduoda griežto atsako, bet iš esmės skatina agresyvų elgesį. Negi taip sunku suprasti?“, – rašė L. Jonavičius.

Kritika Vakarų atsakui

Kritiškai priimtas vakariečių sankcijas įvertino Lietuvos diplomatas, signataras Albinas Januška.

„JAV sankcijos neliečia SWIFT, nes su tuo nesutinka ES. Bet sakoma, kad kitos sankcijos Rusijos bankams bus ne mažesnės nei pašalinimas iš SWIFT. Britai atakavo kelis pagrindinius oligarchus, bet daugiau kaip 1500 jų lieka be sankcijų.

Mūsų Prezidentas su kitais ES šalių premjerais labai greitai, be rimtos kovos pritarė sankcijoms, kurias pateikė Komisija. SWIF nėra, sankcijų Vladimirui Putinui nėra. Ukrainą skubiau į ES? Bet iki to laiko reikia išsaugoti Ukrainą, kad ji nevirstų Baltarusija“, – rašė A. Januška.

Jis rašė, jog „mūsų vadovas marškinių nenusiplėšė“.

„Man atrodo, kad aiškėja, kodėl sankcijų nebuvo anksčiau – tų naikinančių, kurios turėjo atgrasinti V. Putiną (ir apie kurias V. Putinas žinojo, tik mes ne). Jų nebuvo anksčiau todėl, kad jų naikinanti jėga būtų pasirodžiusi kiek juokinga. V. Putinas būtų pasijuokęs ir neišsigandęs. Be to, buvo tikimasi, kad sankcijų neprireiks, nes beveik niekas netikėjo JAV žvalgybos informacija.

Dabar atėjo laikas tas sankcijas parodyti, o ten nieko ypatingo nėra, kas artimiausiu metu galėtų sustabdyti karą. Tai ilgalaikės sankcijos, kuriuos ilguoju periodu turės esminės įtakos Rusijos ekonomikai. Vėliau“, – socialiniame tinkle teigė diplomatas.

Dėl kai kurių paskelbtų sankcijų, anot jo, galima nustebti, kodėl jos nebuvo įgyvendintos po Krymo aneksijos.

„Ką pavyzdžiui, reiškia sankcijos dėl dvigubos paskirties prekių, kurios turėtų ateityje sustabdyti Rusijos kariuomenės modernizavimą? Pasirodo, kad mes, Vakarai iki šiol padėjome jos modernizavimui. Va taip. Sankcijos pristabdys Rusijos ekonomiką, smogs per oligarchų kišenes. Jau po karo. Taigi esame prieš nuogą realybę – šovėme su sankcijomis, kurios, anot Joe Bideno ir negali šiandien sustabdyti agresijos“, – teigė A. Januška.

Jis socialiniame tinkle priminė, jog naftos kainos pakilo, bet Rusija ir toliau lieka antra naftos ir pirma dujų eksportuotoja, todėl Vokietija ir kitos šalys „toliau apmokės agresiją“.

„Sunku nesijausti apgautu tų veidmainiškų ir bejėgiškų pažadų. Pikta, bet realu. Šiandien pamatėm tiek, kiek ir ką mes – ES ir vakarų pasaulis – gali kaip vieninga sistema iš savęs išspausti. Todėl, kad esame priklausomi nuo tokių autokratijų kaip Rusija ir Kinija, ir planavome/planuojame toliau nuo jų priklausyti. Bet visada ateina laikas už pigumą brangiai mokėti – mums patiems arba kitiems – šiuo metu ukrainiečiams“, – rašė A. Januška.

Jis rašė, jog dabar tampa aišku, kad Ukrainai padėti galima tik ginklais, kuriuos dabar sunku pristatyti.

„Dėl ko nėra gėda, tai dėl Lietuvos pilietinės sąmonės aktyvumo, iniciatyvų, pasiūlymų. Ukraina kraustosi miegoti į metro, Kijevas ruošiasi gal lemiamam mūšiui, o mūsų lyderiai toliau diskutuoja Briuselyje prie taurės vyno“, – feisbuke ketvirtadienį rašė A. Januška.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją