Kieme – du automobiliai

„Naujo ryto“ redakcija gavo kelis gyventojų pranešimus, kad kai kurie vadovaujančias pareigas Raseinių rajono savivaldybėje užimantys politikai tarnybiniu transportu naudojasi asmeniniais tikslais – grįžta su juo į namus, laiko kieme, kas rytą išvažiuoja į darbą.

Tikrindami šią informaciją 7 val. ryto įsitaisėme Viduklėje esančioje Pionierių gatvėje – stebėjome Raseinių rajono savivaldybės administracijos direktoriaus Gyčio Šulinsko privataus namo teritoriją. Tiesą sakant, nesijautėme labai gerai. Nesinorėjo tikėti, kad jaunas vyras, kurio kieme stovi du automobiliai, asmeniniais tikslais naudotųsi tarnybiniu transportu. Tačiau pranešėjai tikino, kad tarnybinis automobilis BMW G. Šulinsko kieme stovi kasdien.

Rugpjūčio 23-iosios rytą jo kieme stovėjo tik visureigis ir „Subaru“ hečbekas. Jokio BMW nesimatė. Žurnalistui nebuvo ką nufotografuoti. Bet jei jau atvažiavome, nutarėme dėl viso pikto palūkuriuoti – bent jau būsime tikri, kad gandai apie neteisėtą tarnybinio transporto naudojimą yra nepagrįsti.

Sulaukėme netikėtumo

Darbo diena Savivaldybėje prasideda 8 valandą. Buvo tikėtina, jog apie 7.45 val. G. Šulinskas pasirodys savo namo kieme, sės į vieną iš jame stovinčių automobilių ir išvažiuos į Savivaldybę atlikti tarnautojo pareigų – tarnauti Savivaldybės gyventojams.

Tačiau sulaukėme netikėtumo. 7.50 val. prie namo nelauktai sužvilgo juodo automobilio korpusas – kažkur iš privataus G. Šulinsko kiemo gilumos išniro BMW. Po kelių akimirkų automobilis jau buvo ties įvažiavimu į Pionierių gatvę.

Išlipęs iš savo automobilio ir atsistojęs viduryje gatvės mojavau, kad sustotų: norėjau paklausti, kodėl savo kieme laiko tarnybinį automobilį. Buvau tikras, kad vairuotojas pasuks netoli esančio Žemaičio plento link, nes tai patogesnis ir artimesnis kelias į Savivaldybę.

Sunku patikėti, bet BMW vairuotojas, atrodo, manęs nepastebėjo ir tarsi kiek padvejojęs pasuko į priešingą pusę – Viduklės centro link.

Netikėtumas sankryžoje

Pamaniau, kad direktoriaus pavaduotojas turbūt turi reikalų Viduklėje arba rūpestingo šeimininko žvilgsniu pakeliui į darbą nori apžvelgti Viduklės gatves, pakeles ir kitas viešąsias erdves.

Pats šokau į automobilį. Planas buvo toks: nuvažiuoti prie Žemaičių plento ir Kęstučio gatvių sankryžos (išvažiavimas iš Viduklės), palaukti BMW ir išsiaiškinti man, kaip žurnalistui, svarbias detales.

Iki Žemaičių plento ir Kęstučio gatvių sankryžos lėkiau labai greitai, nors skubėti, atrodo, nereikėjo, nes ieškomas BMW, jei per Viduklę važiuotų 50 kilometrų per valandą greičiu, kaip reikalaujama taisyklėse, prie sankryžos turėjo pasirodyti gerokai vėliau, nei atidulkėjau aš.

Bet čia vėl laukė netikėtumas. Man atvažiavus prie sankryžos beveik tuo pačiu metu nuo Viduklės pusės atlėkė ir BMW. Kadangi prieš BMW buvo ženklas „STOP“, juodas automobilis sustojo, praleisdamas mane. Iš šono nesimatė BMW valstybinio numerio. Suabejojau, ar tai tas pats BMW, kuris išsuko iš privataus direktoriaus pavaduotojo kiemo, mat nesitikėjau, kad taip greitai per miestelį galima atidundėti iki sankryžos.

Padidino greitį

Neprivažiavęs sankryžos sustojau. Tuomet BMW įsuko į Žemaičių plentą ir nuvažiavo Raseinių link. Pamačiau valstybinį numerį – tai buvo tarnybinis Raseinių rajono savivaldybės automobilis. Nudulkėjau iš paskos.

Atkarpą tarp Viduklės ir Sujainių įveikėme gana greitai, nes BMW ėmė didinti greitį iki 130 kilometrų per valandą. Nejaugi bando sprukti? Būtų juokinga. Matyt, klydau taip galvodamas. Turbūt labai skubėjo į tarnybą – nekantravo kuo greičiau tokią gražią dieną pradėti tarnauti savivaldybės gyventojams.

Ties Sujainių gyvenvietės riba BMW sumažino greitį iki leistino, pasuko į dešinę, dar po keliolikos metrų įvažiavo į kairėje esančią Rožių gatvę. Ir čia sustojo. Sustojau ir aš, išlipau. G. Šulinskas kažką fotografavo. Priėjęs arčiau pamačiau, jog tas objektas – nedidelė duobė.

Paklaustas, kodėl naudojasi tarnybiniu automobiliu, G. Šulinskas ėmė aiškinti, kad važiuoja darbo reikalais – nori patikrinti, ar jau sutaisyta duobė Rožių gatvėje.

Vėl sustabdė

Paaiškinimas nepasirodė įtikinamas. Ar racionalu dėl nedidelės duobės „apžiūros“ varyti į namus tarnybinį BMW? Ar nebuvo galima, pavyzdžiui, paskambinti Viduklės seniūnijos darbuotojui ir paklausti, ar duobė Rožių gatvėje jau sutaisyta.

Nežinau, ar G. Šulinsko paaiškinimas pasirodė įtikinamas pačiam G. Šulinskui. Turbūt nelabai. Vėl įlindęs į BMW G. Šulinskas nuvažiavo netoli. Už maždaug dvidešimties metrų vėl sustojo ir pamojavo, kad sustočiau ir aš. Mandagiai paprašė išlipti, mat jis nori man kažką pasakyti.

Pokalbio esmė buvo tokia: jei man kada reikės pagalbos, prašau į mane bet kada kreiptis, tikrai padėsiu. Toks buvo G. Šulinsko pasiūlymas. Ir mes išsiskirstėme.

Tarsi šarada

G. Šulinsko pasiūlymo esmę supratau kaip nederamą. Nusiunčiau jam klausimus. Vienas iš klausimų buvo toks: „Ką turėjote galvoje, prašydamas žurnalisto nerašyti straipsnio ir žadėdamas atsidėkoti, jei nebus parašytas?“

„Tamstai, kiek aš pamenu, nieko nežadėjau, tik prašiau objektyviai įvertinti situaciją. „Jeigu kada reikės pagalbos, prašom kreiptis“ sakau daugeliui sutiktų žmonių, tame tarpe ir Jums“, – paaiškino Raseinių rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas G. Šulinskas.

Atsakymuose į kitus klausimus jis bandė paaiškinti, kodėl į savo kiemą buvo atsivaręs tarnybinį automobilį.

Tiesą sakant, atsakymai priminė nesuprantamą šaradą. Iš atsakymų visiškai neaišku, kokios buvo G. Šulinsko tarnybinės užduotys. Bandydamas konkretizuoti aplinkybes, atsiverčiau Raseinių rajono savivaldybės internetinį puslapį, tikėdamasis jame rasti G. Šulinsko darbotvarkę, bet jos nebuvo.

Atsakymai į klausimus

Žurnalistas: „Paaiškinkite, prašau, kodėl šiandien (rugpjūčio 23 d., 7.50 val.), kaip užfiksuota nuotraukose, nesustojote išvažiuodamas iš namų (Viduklėje, Pionierių g. 11), nors atsistojęs viduryje kelio jums mojavau prašydamas sustoti?“

G. Šulinskas: „Apgailestauju, tačiau tikrai nepastebėjau, kad man kas mojuotų. Todėl ramiai pasukau į dešinę ir nuvažiavau tolyn.“

Žurnalistas: „Kodėl sustojote tik už keleto kilometrų prie duobės, Sujainiuose esančioje Rožių gatvėje ir ėmėte aiškinti, kad esate labai susirūpinęs dėl duobutės ant kelio?“

G. Šulinskas: „Kadangi pakeliui buvo numatyta apžiūrėti anksčiau fiksuotą problemą Rožių gatvėje, Sujainiuose, buvo sustota apžiūrėti, ar seniūnija sutvarkė pavojingą eismui kelio duobę Rožių gatvėje. Jus pastebėjau tik man sustojus ir išlipus užfiksuoti suremontuotą lietaus išplautą duobę. Susirūpinau, kai pamačiau Jus.“

Žurnalistas: „Kodėl naudojate tarnybinį automobilį ne pagal paskirtį (pasak redakciją informavusių žmonių, jūs nuolat namo į Viduklę grįžtate ir išvažiuojate ryte su tarnybiniu transportu)?“

G. Šulinskas: „Atkreipiu Jūsų dėmesį, kad tarnybinį automobilį naudoju pagal paskirtį, namų adresu esu užsukęs pakeliui atliekant tarnybines užduotis.“

Žurnalistas: „Prašau patikslinti. Kaip suprasti jūsų paaiškinimą – „namų adresu buvau užsukęs pakeliui atliekant tarnybinę užduotį“?

G. Šulinskas: „Suprasti taip, kad vykdant tarnybinę užduotį Nemakščių seniūnijoje, pakeliui esu užsukęs adresu: Pionierių g. 11, Viduklė. Toliau atliekant darbo funkcijas vykau link Raseinių.“

Toks stebėtinai aptakus paaiškinimas, tiesą sakant, sukėlė nuostabą. Dalykiškai kalbantys specialistai apie nuveiktus darbus ir tarnybines užduotis kalba kur kas informatyviau ir konkrečiau.

Suraitė papeikimą

G. Šulinsko elgesį, turbūt, teks įvertinti Raseinių rajono savivaldybės administracijos direktoriui Liudui Kavaliauskui.

Neseniai už netinkamą tarnybinio transporto naudojimą jis įsūdė papeikimą Pagojukų seniūnui Antanui Valantinui. Seniūnui nepalankioje išvadoje tvirtinama, kad birželio 1 dieną jis su valdišku automobiliu važiavo į namus pietauti. Įdomu tai, kad, anot išvados, pietauti į namus važiavęs seniūnas nebuvo nuvažiavęs į savo kiemą: automobilį jis paliko už kelių šimtų metrų nuo savo namų.

Pats seniūnas tvirtino, jog važiavo ne pietauti, bet į netoli jo namų esančią parduotuvę „Tikas“, kurioje, anot jo, domėjosi kai kuriomis prekėmis, reikalingomis Pagojukų seniūnijai.

„Šalia „Tikos“ automobilio nestačiau, nes netoli gyvenu, todėl žinojau, kad galiu būti apkaltintas, kad per pietus važiavau į namus“, – sakė nubaustas seniūnas.

Įdomu, koks bus sprendimas dėl G. Šulinsko? Tvarkos ir teisingumo partijos aktyvistas G. Šulinskas Raseinių rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoju buvo paskirtas prieš du mėnesius, kai mero Algirdo Griciaus ir tvarkiečio Vidmanto Karabino iniciatyva Raseinių rajono taryboje buvo pakeista valdančioji dauguma ir į Savivaldybės vadovų kėdes buvo pasodinti nauji žmonės.