Šią istoriją feisbuke paviešino Kovos su prekyba žmonėmis ir išnaudojimu centras (KOPŽI).

Anot centro atstovų, mūsų šalyje yra labai nedaug prekybos vaikais bylų – vos viena kita per metus.

„Sunkiau pamatoma, sudėtingas įrodymų rinkimas, aukos labai jaunos, visada šiose situacijose turime šeimos arba institucijų abejingumą, gynybiškumą. Todėl labai vertiname kiekvieną įsiteisėjusį apkaltinamąjį dėl prekybos vaikais nuosprendį, už jo stovi milžiniškas teisėsaugos, mūsų darbas“, – teigia KOPŽI.

Todėl, anot centro, kai iš Šilutės apylinkių į Pravieniškių pataisos namus neskundžiama nutartimi buvo išgabentas patyręs recidyvistas, KOPŽI darbuotojai lengviau atsikvėpė.

„Nuteistas 8 metams. Per tą laiką jo išnaudota ir pardavinėta mergaitė turėjo užmiršti nutikusį košmarą, pradėti naują gyvenimą. Staiga – išsigandęs nukentėjusiosios skambutis, kad jis vaikšto apie jos namus, bando susisiekti“, – rašoma centro paskyroje.

Anot KOPŽI, paaiškėjo, kad įkalinimo įstaiga vykdo paleidimo savaitgaliams programą.

„Ir ką pirmiausiai padaro toks atostogauti paleistas veikėjas? Prisigeria, vyksta į savo aukos tėvų namus, skambina mergaitei. Aiškinantis, kas čia įvyko, mums teko rimtai „užgulti“ Pravieniškių namų vadovų telefonus – žemesnioji grandis tik gūžčiojo pečiais ir siuntinėjo mus vieni nuo kitų – tikimės, kad prekeivis vaikais gaus pamoką“, – rašo jie.

Centro atstovai klausia, ar aukos neturi net minimalių teisių.

Mergina, skausmas, nepilnametė

Be to, stebimasi, ar prieš paleidžiant tokį žmogų nebuvo galima bent įspėti prieš jį liudijusią nepilnametę.

Buvo labai girtas

KOPŽI vadovė Kristina Mišinienė Delfi sakė nesuprantanti, kodėl nuteistasis buvo paleistas apie tai neįspėjus aukos.

Anot pašnekovės, prie dabar jau pilnametystės sulaukusios aukos tėvų namų atvykęs nuteistasis ėmė ieškoti merginos.

„Jis bandė ieškoti kontakto, tačiau jam nelabai pavyko, nes jis buvo labai girtas. Bet jis labai išgąsdino savo buvusią auką. Dabar ji yra nuolatinėje baimėje, ji buvo visiškai jo rankose, paklusni auka“, – pasakojo ji.

KOPŽI komentare Delfi teigė, kad kai skatini aukas bendradarbiauti su teisėsauga, būti pilietiškomis, duoti parodymus, tampi atsakingas už jų saugumą.

„Juk negalime elgtis taip, kad žmogus yra svarbus tik tiek, kiek yra naudingas tyrime, teisme. Juolab, jei kalbame apie nepilnamečius, tapusius tokio baisaus nusikaltimo, kaip prekyba vaikais, aukomis. Šioje išnaudojimo byloje, kuri buvo taip ilgai nagrinėta keliose instancijose, triumfavo teisingumas – taip atlygindamas nepilnametei už visas jos patirtas kančias, įvertindamas taip pat didelį tyrėjų ir prokuroro, mūsų, pagalbą teikiančios organizacijos darbą“, – teigia centras.

Bausmė recidyvistui, sugalvojusiam gudrią nepilnametės išnaudojimo schemą, anot KOPŽI, paskirta didelė.

„Mes tikrai esame už įvairias kalinių resocializacijos programas, suprantame, jog anksčiau ar vėliau jie sugrįš į visuomenę, gyvens mūsų visų kaimynystėje. Tačiau ar toks „atostogų“ paleidimas minimu atveju, kai apie jį neįspėjama prieš nusikaltėlį liudijusi jo nepilnametė auka, nerodo tokių programų sumanytojų atsainumo ir abejingumo? Nes ką padaro šis veikėjas, gavęs progą sugrįžti namo? Vyksta į aukos tėvų namus, prisigeria, bando kontaktuoti su nukentėjusiąja“, – teigiama komentare.

Kitas KOPŽI jaudinantis momentas yra tai, jog centro darbuotojai suprato, kad pačiai nukentėjusiajai tiesiog nebuvo įmanoma gauti atsakymą iš pataisos namų darbuotojų apie tai, kas čia įvyko.

„Kažkokie bereikšmiai atsakymai, siūlymai skambinti X, ten mus siunčia jau pas Y, taip ir sukomės ratu. Supratimą radome tik susisiekę su pačiais įstaigos vadovais – bet, sakykit, ar daug nusikaltimo aukų ryšis tokiems skambučiams?“, – teigiama KOPŽI komentare Delfi.

Priglaudė gyventi kartu ir išnaudojo prostitucijai

Vyras buvo nuteistas 2018 metais aštuoneriems metams, iš įkalinimo įstaigos jis turėtų būti paleistas 2026 metais.

Nepilnametės išnaudojimo prostitucijai bylą kuravęs Klaipėdos apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras Ruslanas Ušinskas Delfi teigė, kad apie tai, jog nuteistas vyriškis buvo atvykęs prie aukos namų, jo niekas neinformavo.

„Galbūt jis jai nieko nepadarė ir dėl to manęs niekas neinformavo. Tačiau pažeidimas yra, nes jis tikrai neturėjo pas ją atsirasti“, – kalbėjo prokuroras.

Pasak R. Ušinsko, nuteistasis buvo nepilnametės kaimynas, o pas jį eidavo ruošti pamokų.

Situacija jos šeimoje nebuvo gera – asocialūs tėvai buvo bausti už nepilnametės nepriežiūrą.

„Jam buvo netoli 50 metų, nepilnametei – 16 ar 17 metų. Jis ją priglaudė gyventi kartu, pamokas ruošti, skalbinius skalbti, o paskui gavosi, kaip gavosi. Vėliau jis buvo nuteistas už jos išnaudojimą prostitucijai“, – pasakojo jis.

Kalėjimų departamentas: jis atitiko kriterijus

KD atstovė spaudai I. Frolova-Milašienė Delfi atsiųstame atsakyme teigė, kad pagal Bausmių vykdymo kodeksą, nuteisti ir bausmes atliekantys asmenys iš įkalinimo įstaigų yra išleidžiami į trumpalaikes išvykas namo, pas giminaičius ir panašiai.

Tačiau jie turi atitikti daug kriterijų, pavyzdžiui, būti atlikę minimalią laisvės atėmimo bausmės laiko dalį, neturėti nuobaudų, jų nusikalstamo elgesio rizika turi būti žema arba vidutinė, turi būti nustatyta pažanga mažinant nusikalstamo elgesio riziką ir panašiai.

Ji pabrėžė, kad neatitinkantys kriterijų nuteistieji nėra išleidžiami.

„Pravieniškių pataisos namai-atviroji kolonija informavo, kad jūsų minimas nuteistasis atitinka visus kriterijus, kad būtų pagal Bausmių vykdymo kodekso 104 str. išleistas į trumpalaikes išvykas. Taip pat įkalinimo įstaiga informavo, kad negauta jokių policijos ar kitų teisėsaugos tarnybų pranešimų apie šio bausmę atliekančio asmens galimai pažeistas trumpalaikės išvykos sąlygas“, – pabrėžė departamento atstovė.

Asociatyvi nuotrauka

„Nei viena įkalinimo įstaiga ar Kalėjimų departamentas, išleisdami nuteistuosius į trumpalaikes išvykas, netaiko kažkokių programų ar išimčių. Visais atvejais vykdomas įstatymas – Bausmių vykdymo kodekso 104 straipsnis“, – teigė I. Frolova-Milašienė.

Pravieniškių pataisos namai – atviroji kolonija, pasak I. Frolovos-Milašienės, pastaruoju metu nėra užfiksavusi ir tokių atvejų, kad išleisti į trumpalaikes išvykas asmenys parvyktų neblaivūs arba iš policijos būtų gauta duomenų apie jų grasinimus.

„Jeigu vis dėlto tokių faktų būta, reikėtų, kad piliečiai apie juos praneštų policijai. Pagal tą patį Bausmių vykdymo kodeksą pataisos įstaiga, išleisdama nuteistą asmenį į trumpalaikę išvyką, apie tai informuoja teritorinę policijos įstaigą“, – atsakyme teigė KD atstovė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)