„Lėktuvas iš Varšuvos jau nusileido Vilniaus oro uoste. Jame yra 45 keleiviai. Šiuo metu yra atvykusi Greitosios medicinos pagalbos tarnyba su automobiliais. (...) Keleiviai iš lėktuvo kol kas nėra išleidžiami, visuomenės sveikatos centro specialistams įvertinus situaciją, bus sprendžiama dėl tolimesnių veiksmų“, - sakė M. Zelenis.

Oro uostas žinią apie galimai sergantį keleivį gavo tada, kai lėktuvas dar buvo ore.

Apie 17 val. Vilniaus oro uosto atstovas žurnalistus informavo, kad papildomai bus patikrinti 25 keleiviai, kurie turėjo artimiausią kontaktą su sergančiuoju, sveikata. Visi kiti įprastai gali išvykti per oro uosto išvykimo terminalą.

Kartu su sergančiuoju keliavęs vyras žurnalistams sakė, kad lėktuve nebuvo kilusi panika.

„Dalį keleivių, kurie buvo arčiausiai, atskyrė“, - sakė keleivis.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) atstovė Rolanda Lingienė apie 18 valandą vakaro žurnalistams pasakojo apie situaciją.

„16.08 val. nusileido orlaivis, skrendantis iš Varšuvos į Vilnių, įtarėme,jog keleivis serga užkrečiama liga. Informacija apie šį atvejį Nacionalinės visuomenės sveikatos centras gavo iš asmens sveikatos priežiūros įstaigos. Į ją paskambino orlaivio keleivis ir pasakė, kad prastai jaučiasi“, – žurnalistus informavo R. Lingienė.

Ji teigė, kad keleivis savo gydymo įstaigai skundėsi karščiavimu, kaulų laužymu, į gripą panašiais simptomais.

„Apie įvykį iš karto pranešėme Lenkijos atitinkamoms tarnyboms, tačiau tą keleivį išlaipinti Varšuvos oro uoste jau buvo per vėlu. Todėl Nacionalinis visuomenės sveikatos centras reagavo taip, kaip turi reaguoti – pagal tarpinstitucinį veiklos planą, įtarus, kad lėktuve yra sergantis užkrečiama liga“, – aiškino ji.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro atstovė žurnalistams aiškino, kad visų pirma, pateko į lėktuvą ir ramino ten buvusius žmones.

„Informavo įgulą, ką reikia daryti, kad būtų galima identifikuoti visus asmenis, kurie buvo artimame kontakte. Taip ir buvo padaryta. O minėtas keleivis yra transportuotas į atitinkamą sveikatos priežiūros įstaigą“, – sakė ji.

Nacionalinės visuomenės sveikatos centro specialistai kalbėjo su 25 iš 45 orlaivyje buvusių asmenų, įskaitant ir lėktuvo įgulos narius. Atskirai kalbėtasi su arčiausiai jo sėdėjusiais asmenimis.

R. Lingienė sakė, kad koronavirusu keleivis negalėjo būti apsikrėtęs, nes jis nebuvo Kinijoje, neturėjo kontakto su sergančiais asmenimis.

„Mes įtariame per kvėpavimo takus plintančią užkrečiamą ligą“, – kalbėjo ji.

Blogai pasijuto žmogus, keliavęs iš JAV

Sveikatos apsaugos ministro atstovė spaudai Lina Bušinskaitė anksčiau paaiškino, kad ministerija gavo informaciją, jog Vilniaus oro uoste besileidžiančiame lėktuve yra blogai besijaučiantis keleivis.

„Šiuo metu oro uoste dirba medikų komanda. Kol kas atvejis su koronaviruso infekcija nėra siejamas. Iš JAV grįžtantis žmogus pasijuto blogai, imtasi reikiamų veiksmų“, - teigė L. Bušinskaitė.

Apie pusę 6 valandos vakaro SAM atstovė spaudai informavo, kad beveik visi lėktuve buvę keleiviai paleisti namo.

„Keleivių sveikata patikrinta, beveik visi jie jau yra paleisti“, – tokią žinią DELFI eprdavė Sveikatos apsaugos ministro patarėja ryšiams su visuomene L. Bušinskaitė.

NVSC specialistai atliko visų keleivių apklausą, neidentifikavę kažkokių grėsmių, keleivius išleido. Norėčiau patikslinti, kad 25 keleiviai, tarp jų ir įgula buvo nuvežti papildomai apklausai.

„Labai sunku identifikuoti, tai gripas ar ne. Yra schema, kad NVSC, informavęs, kad yra grėsmė, jog lėktuve yra užsikrėtęs keleivis, mes turime sistemą, pagal kurią mes reaguojame. Šiuo atveju mes nesprendžiame, kokia liga serga žmogus“, – komentavo Vilniaus oro uosto atstovas Marius Zelenis.

Lėktuvo keleivis: buvo nerimo

Lėktuve buvęs keleivis Darius žurnalistams papasakojo, kaip viskas įvyko.

„Šiek tiek buvo nerimo. Sustojome – niekas nieko nesako, laukiam. Kokį pusvalandį palaukėme, atvažiavo greitoji, išsivežė vieną asmenį“, – kalbėjo lėktuve buvęs vyras.

„Įgula informacijos nesuteikė, sakė, kad laukiama žemės transporto. Po to atėjo visuomenės sveikatos specialistai ir pasakė, kad lėktuve yra galimai sergantis asmuo“, – aiškino vyras. Jis negalėjo pasakyti, ar gydytojai pasakė koronaviruso pavadinimo.

Lėktuvo keleivis žurnalistams sakė, kad nerimo buvo.

„Buvo neramu, nerimavome, kiek visa tai užtruks, galvojome, kad gal liksim ir iki vakaro, ar į karantiną išveš. Bet laimei viskas čia greitai praėjo“, – kalbėjo jis.

Lėktuvo keleivis sakė, kad jokių rekomendacijų iš visuomenės sveikatos specialistų nesulaukė.

„Iš pradžių šypsenos matėsi, buvo juokinga, kai viena moteris nusičiaudėjo ir visi pradėjo labai garsiai juoktis. Šiaip lengvas nerimas matėsi pas visus, kaip ir kas čia, kiek čia ilgai“, – kalbėjo keleivis.

Jis stebėjosi, kad jo sveikatos niekas netikrino, vyras sėdėjo lėktuvo gale, į ligoninę išvežtas keleivis – jo pradžioje.

„Visuomenės sveikatos specialistai kažką priekyje daro. Vienas autobusas išvežė priekinę lėktuvo dalį“, – žurnalistams sakė keleivis Darius.

Daugėja koronaviruso atvejų

Pasaulyje daugėja sergančiųjų koronavirusu. Vilniaus tarptautiniame oro uoste taip pat imtasi specialių priemonių, kad būtų užkirstas kelias šiam virusui patekti į Lietuvą. Jame dirba visuomenės sveikatos specialistai.

Kinijos koronaviruso krizė ketvirtadienį pagilėjo mirties atvejų skaičiui išaugus iki 563, o tūkstančiams žmonių įstrigus kruiziniuose laivuose, kurių karantinavimas pakurstė pasaulinę paniką dėl šios epidemijos.

Kinijoje naujuoju virusu jau užsikrėtė daugiau kaip 28 tūkst. žmonių. Pareigūnams sunku suvaldyti protrūkį, nors milijonams gyventojų vis didėjančioje miestų grupėje nurodyta likti namuose.

Dvi dešimtys valstybių jau yra patvirtinusios šios kvėpavimo takų ligos atvejų. Manoma, kad virusas praėjusių metų pabaigoje išplito iš egzotinių laukinių gyvūnų turgaus Uhano mieste centrinėje Kinijos dalyje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (670)