„Aš studijuoju Anglijoje, ir per mainų programą išvažiavau į Kiniją, į Makao. Prieš man išvažiuojant dar nebuvo jokių žinių, apie jokį koronavirusą niekas iš mūsų (iš mano universiteto išvykome keturiese) negirdėjome. Gyvenome ir tris savaites viskas buvo gerai, o tada prasidėjo Naujųjų Metų atostogos“, – pasakojo Simona, kuri yra jau ir anksčiau dirbusi šioje šalyje.

Kartu su Naujųjų Metų atostogomis Kinijoje užvirė pekla, apie kurią daug rašė tarptautinė žiniasklaida. Pasklido žinios, kad Hubėjaus provincijoje prasidėjo koronaviruso plitimas.

„Tuo metu, kai aš buvau Makao, buvo nukeltos atostogos, viskas buvo atidėta. Visi pradėjome dėvėti kaukes, dezinfekuoti rankas. Kiekvieną rytą vis skaitydavome žinias, laukdavome, kas bus“, – sakė Simona, kuri šalyje nuo sausio 3 d. praleido maždaug tris savaites. Su koronaviruso grėsme ji gyveno maždaug 1,5 savaitės.

Koronaviruso atvejų buvo registruojama ir Makao, kur studijavo Simona.

„Makao priėmė labai griežtus ribojimus. Kai aš išskridau, tuo metu ten buvo užfiksuota 10 atvejų, o Honkonge buvo 15 atvejų. Dabar, kai jau praėjo visas mėnuo, Makao taip ir liko 10 atvejų, o Honkonge atvejų skaičius išaugo iki beveik 100“, – sakė Simona.

Pasak jos, Makao bendrabutyje buvo tikrinama temperatūra, studentams suteikiamos kaukės, kad nereikėtų stovėti eilėse.

„Eilės buvo labai didelės, kad gautų kaukes žmonės į jas rikiavosi. Trūko dezinfekcinių skysčių, bet mums universitetas iškart jų davė. Makao Vyriausybė yra priėmusi įsakymus, kad negalima kelti kainų kaukėms įsigyti, ir, kad pati Vyriausybė išdalins apie milijoną kaukių visam regionui – Honkongui, Makao ir artimiausiems miestams“, – pasakojo Simona.

Sudėtinga ir brangi kelionė namo

Mergina ir ją išsiuntęs į mainų programą universitetas vis dėlto nusprendė nerizikuoti, tačiau jos situacija buvo nedėkinga. Makao yra tokia specifinė teritorija, iš kurios nėra taip lengva grįžti į Europą. Tam reikia keliauti į Honkongą, o ten gali patekti tik su keltu.

„Teko vis tikrinti skrydžius, ar jie nėra atidėti, ar galėsiu ten patekti. Gavosi taip, kad mano universitetas priėmė sprendimą, ir aš jau pati supratau, kad reikia vis dėlto skristi iš ten, ir grįžti atgal į Lietuvą.

Viskas įvyko labai greitai. (…) Turėjau susipakuoti daiktus labai greitai, ir vos ne paskutiniu skrydžiu išskridau iš Honkongo, kada jau buvo labai didelės skrydžių kainos skrydžiams į Europą“, – pasakojo Simona.

Mergina pasakojo, kad skrydžių teko gerokai paieškoti, dalis jų buvo jau užpildyti. Ji iki Lietuvos skrido su trimis persėdimais, ir ta kelionė kainavo apie 1000 eurų. Įprastai tokia kelionė kainuotų maždaug 500-600 eurų.

„Universitetas pasirūpino, kad mano skrydis atgal būtų apmokėtas“, – sakė Simona.

Rūpinimusi Lietuvoje – patenkina

Grįžusią į Lietuvą Simoną, kaip ir kitus keleivius, oro uoste pasitiko specialistai, kurie per garsiakalbius pranešė, kad grįžtantieji iš Kinijos kviečiami prisistatyti prie tam tikro punkto. Ten buvo patikrinta jos temperatūra, užpildyta tam tikra forma su visais jos duomenimis.

„Nusileidus viskas buvo patikrinta, davė naują kaukę, ir mane informavo apie 14 dienų laikotarpį. Grįžusi namo sulaukiau kelių skambučių, manęs paklausė, kaip – mano savijauta. Buvo labai gerai, kad tas buvo padaryta“, – sakė mergina.

Jai su sveikata problemų nekilo, todėl nereikėjo papildomų medicininių tyrimų.

Galiausiai – atsidūrė Italijoje

Galiausiai studentė atsidūrė Šiaurės Italijoje.

„Kadangi aš buvau išvažiavusi į mainus Makao, tai automatiškai mano semestrai šiek tiek kirtosi su mano universitetu Anglijoje, ir aš turėjau galimybę būti perkelta į kitus mainus, ir ta galimybė buvo čia, Italijoje.

Aš esu tame regione, kur koronaviruso atvejų nėra. Čia yra Šiaurės Italija, bet ta sritis (pačioje Šiaurėje, netoli Austrijos sienos) – kur viskas yra gerai, ir kol kas jokių griežtų ribojimų nėra įvesta“, – pasakojo Simona.

Atvažiavusi tęsti studijų į Šiaurės Italiją, kur tuo metu nesitikėjo vėl susidurti su ta pačia grėsme, studentė vėl „pakibo“ su atviru klausimu, kaip bus toliau.

„Rytoj mes, mainų studentai, turėsime sesiją apie šią situaciją, kas gali būti daroma, kas įvyktų, jeigu pablogėtų, kokia yra mūsų ateitis. Žinoma, aš jau esu susisiekusi savo universitetu, jie irgi visi rūpinasi. Visi esame nežinioje“, – sakė Simona.

Svarstantiems, ar vykti atostogų į Šiaurės Italiją, ten esanti studentė patartų dabar to nedaryti.

„Aš ir pati keletą dienų praleidau slidinėdama, bet visiems draugams, kurie planavo čia važiuoti slidinėti, tai mes šeimoje jiems rekomendavome, kad geriau čia nevykti. Nes nežinia, kas gali įvykti, ir kaip viskas gali pasikeisti. Žinau, kad yra draugų šeimų, kurios atšaukė atostogas šioje Italijos dalyje.

Kol kas gyvenimas vyksta normaliai, tiesiog yra atšaukti keli pagrindiniai renginiai, kurie galėtų vykti šią ir ateinančią savaitę. Niekas nedėvi kaukių, nėra problemų dėl produktų, bet prevencinė veikla vyksta, ir žmonės stengiasi saugotis“, – pasakojo Simona.

Ji pati dar nėra priėmusi galutinių sprendimų, ar liks šalyje, kaip situacija bepakryptų.

„Labiausiai jaudinuosi dėl studijų, kadangi jau Makao tas vyko, dabar – vėl Italijoje. Manau, kad, jeigu ir būtų priimtas sprendimas, aš greičiausiai grįžčiau tiesiai į Angliją, kad vis dar galėčiau prisijungti prie semestro, ir galėčiau baigti studijas ten“, – sakė Simona.

Naujausia informacija apie koronaviruso paplitimą pateikiama žemiau esančiame grafike. Apie naujausias Sveikatos apsaugos ministerijos rekomendacijas galite skaityti čia.