Sąrašas, sudarytas iš 28 pavardžių, suskirstytas į tris grupes: darytojai, svajotojai ir trikdytojai. G. Landsbergis, metus einantis Lietuvos užsienio reikalų ministro pareigas, pateko į svajotojų grupę, kurioje, įvardintas „drakono žudiku“, atsidūrė trečioje vietoje.

A. Lukašenka įrašytas devintoje trikdytojų grupės vietoje ir įvardintas kaip „kenkėjas“. Pirmoje – buvęs Lenkijos premjeras Donaldas Tuskas, penktoje – Vengrijos ministras pirmininkas Viktoras Orbanas.

Politico.eu rašo, kad A. Lukašenka daro taip, kad Europa negalėtų jo ignoruoti ir užsibrėžė provokuoti savo kaimynus.

„67 metų Lukašenka dabar tapo strategine atsakomybe, kai Baltarusijos pasienio policija antrąjį pusmetį praleido siųsdama migrantus per sieną į Lietuvą, Latviją ir Lenkiją“, – rašo Politico.eu.

Leidinys pažymi, kad A. Lukašenkos noras įsitraukti į tai, ką Lietuvos vyriausybė apibūdino kaip „hibridinį karą“, pastūmėjo jį į labiausiai problematiškų Europos Sąjungos kaimynių gretas.

„Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ir Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas anksčiau išnaudojo Europos silpnumą sprendžiant strateginius iššūkius prie savo durų. A. Lukašenka tai daro būdamas struktūriškai silpnos ekonomikos, kurioje gyvena vos 9 mln. žmonių, viršūnėje“, – rašo Politico.eu.

Aliaksandras Lukašenka

Leidinys konstatuoja, kad A. Lukašenka veikia priešiškai nebaudžiamas.

„Nėra jokių neišvengiamų ženklų, kad Minske pasikeistų valdžia, ar kiltų rimtas iššūkis jo pozicijai. Jo vyriausybės įvykdytas „Ryanair“ skrydžio „užgrobimas“, privertęs lėktuvą leistis, kad būtų galima suimti antivyriausybinį aktyvistą, išryškino jo gebėjimą smogti ES“, – konstatuoja Politico.eu.

Leidinys taip pat rašo, kad nepaisant sankcijų įvedimo, Briuselis ir kitos Europos sostinės turėjo mažai akivaizdaus poveikio A. Lukašenkos politikai šalyje, net kai šalies opozicijos lyderė Svetlana Cichanouskaja tęsia savo kelionę po Vakarų sostines, ragindama imtis veiksmų.

G. Landsbergis, metus einantis Lietuvos užsienio reikalų ministro pareigas, pateko į svajotojų grupę, kurioje buvo įvardintas trečioje vietoje. Šios grupės viršūnėje – Paryžiaus merė ir kandidatė į Prancūzijos prezidentus Anne Hidalgo, antroje vietoje – EK pirmininkė U. von der Leyen.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)