Kai kuriais duomenimis, akcijoje dalyvavo apie tūkstantį klaipėdiečių. Kitų šaltinių duomenimis, jų susirinko net keturi tūkstančiai. Tikras faktas tas, kad eisena buvo nusidriekusi daugiau nei 1,5 kilometro.
Šiuo „Smarvės keliu“ klaipėdiečiai, anot organizatorių, norėjo atkreipti dėmesį į nemalonaus kvapo šaltinius, kurie sklinda iš minėtojo Dumpių kaimo, kur ir veikia miestiečius nuodijančios įmonės AB „Grigeo Klaipėda“ valymo įrenginiai, UAB Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centro (KRATC) sąvartynas, AB „Klaipėdos vanduo“ biologiniai valymo įrenginiai ir atvira nepavojingų atliekų saugojimo aikštelė, kurią eksploatuoja UAB „Branda“.

„Jau dešimt metų kenčiame nuo smarvės. Vos tik vėjas pasisuka iš pietvakarių, į miestą atslenka siaubingas dvokas iš Dumpių. Keisčiausia, kad labiausiai dvokia vakarais ir savaitgaliais, kai valstybinių institucijų neprisišauksi. Vasarą, kai namie tvanku, praveri langą, o iš gatvės tvoksteli siaubingas dvokas. Kur dingti, kuo kvėpuoti?“, - piktinosi į akciją atėjusi klaipėdietė.

Prieš trejus metus pietinėje dalyje apsigyvenęs Mantas taip pat tvirtina, kad kvapai kasmet stiprėja: „Jei savivaldos ir valstybės institucijos bejėgiškai skėsčioja rankomis, teisinasi, esą neturi priemonių paveikti įmonių ir demonstruoja bejėgiškumą, turime veikti patys. Jei nieko nedarysime, tai išvis uždusime“.

„Kadangi gyvenu Klaipėdoje rajone, Ketvergiuose, netoli nuo Dumpių, smirda fekalijos, kurios pumpuojamos į AB „Klaipėdos vanduo“ valymo įrenginius. Manome, kad jei būtų noras, problemos neliktų, nes ir UAB KRATC, ir AB „Klaipėdos vanduo“ yra savivaldybės įmonės. Deja, jos jaučiasi nebaudžiamos. Keista, kad ir Klaipėdos miesto savivaldybės meras yra bejėgis. Tačiau mes sieksime, kad AB „Klaipėdos vanduo“ būtų pripažinta vienintele nuotekų tvarkytoja Klaipėdoje ir būtų uždarytas keliolikos kilometrų ilgio „Grigeo“ nuotekų vamzdis, kuriuo teka gamybinės atliekos. Nuorindamos tą vamzdyną įmonė į aplinką kiekvieną pusdienį išleidžia 3000 kubų nuodingiausių dujų“, - pasakojo netoli Dumpių gyvenanti Raimonda.

Daug karčių žodžių klaipėdiečiai išsakė ir Laisvojoje ekonominėje zonoje veikiančiai UAB „Mestina“ biodyzelino gamyklai. Ši įmonė vakarais į aplinką išleidžia degėsių ir prisvilusių blynų kvapą. „Sakote, blynai kvepia? Gal, bet kai dešimt mestų kvėpuoji tokiu oru, vemti nuo jo verčia. Nenuostabu, kad sutriko sveikata, prasidėjo kvėpavimo takų ligos“, - sielojosi Eugenija.

Viena iš akcijos organizatorių Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos narė Ligita Girskienė džiaugėsi, kad į akciją susirinko tiek daug žmonių. „Tikrai netikėjau, kad ateis jų tiek daug. Visi jie pasirašė po peticija, kurią įteiksime Klaipėdos miesto tarybai. Čia akcija norime pasakyti, kad mes netylėsime. Mes turime teisę gyventi švarioje ir saugioje aplinkoje - tai mūsų konstitucinė teisė“ - sakė L. Girskienė, raginusi visus į mitingą susirinkusius miestiečius pasirašyti peticiją.

Ji vylėsi, kad po šios pilietinės akcijos į miestiečių bėdas atkreips dėmesį ir kontroliuojančios institucijos. Peticijoje prašoma valstybės įstaigų nedelsiant imtis visų įmanomų priemonių, padėsiančių išspręsti nemalonių kvapų problemą. Taip pat - nustatyti griežtesnius reikalavimus taršai mieste nei numato teisės aktai.

Praėjusią savaitę į Klaipėdą buvo atvykęs aplinkos ministras Kęstutis Mažeika ir sveikatos apsaugos viceministras Algirdas Šešelgis, kurie „savo nosimis“ įsitikino, kad klaipėdiečiai nemaloniu kvapu skundžiasi pagrįstai.