Iki šiol panašią, vidutiniškai 28 eurus siekiančią, išmoką gaudavo tik našliai ar našlės. Tikslas įvesti vadinamąją vienišų asmenų pensiją, kuri būtų skiriama platesniam ratui asmenų, ne tik našliams, buvo įrašytas ir šios Vyriausybės programos įgyvendinimo plane.

„Šio projekto, jeigu jis būtų patvirtintas ir priimtas Vyriausybėje bei Seime, tikslas yra mažinti skurdą, kuris šiai dienai paliečia vis dar labai daug senyvo amžiaus ir neįgalių žmonių“, – išmokos esmę surengtoje spaudos konferencijoje apibūdino M. Navickienė.

Jos teigimu, vienišų senyvo amžiaus žmonių skurdo rizikos lygis yra dvigubai didesnis nei didesnių namų ūkių ir siekia 47 proc. Didžiąją dalį vienišų senjorų sudaro moterys.

„Tenka konstatuoti, kad vienišumas tampa papildoma socialine rizika. (...) Tas modelis atliepia pagrindinius pricipus – universalumą, socialinį teisingumą, nediskriminavimą ir kovą su skurdu“, – akcentavo ministrė.

Nuo liepos 1 d. skirtos vienišo pensinio amžiaus asmens išmokos siektų 28,63 eurus, 2022 ir 2023 metais – po 32 eurus. Vėliau dėl dydžio indeksavimo būtų apsispręsta 2023 m. Seimo rudens sesijoje.

„Vienišo asmens išmokos santykis su kitomis išmokomis bus toks, kad jos nebus įskaičiuojamos į pajamas, skiriant valstybės paramą nepasiturintiems gyventojams ar mažų pensijų priemoką. Mažų pensijų priemoka vienišiems asmenims dėl papildomos išmokos gavimo nesumažės ir vienišo asmens išmoka arba našlių pensija galės būti mokama kartu su šalpos pensija“, – paaiškino M. Navickienė.

Minimą išmoką gautų tie vieniši senjorai, kurių gyvenamoji vieta yra Lietuvoje arba jie yra įtraukti į gyvenamosios vietos nedeklaravusių asmenų apskaitą.

Išmokos gavimas nepriklausytų nuo to, ar vienišo senjoro gyvenamojoje vietoje yra deklaruotų kitų asmenų.

Šiemet tikslo įgyvendinimui iš valstybės biuždeto lėšų prireiktų 15 mln. eurų, o 2020 ir 2023 m. – po 106 mln. eurų.

„Nesustosime ir 2022 metais, jau dabar galiu pasakyti, kad pensijos bus indeksuojamos sparčiau nei yra numatyta dabartiniame įstatyme ir jos kils ženkliai nei buvo prognozuota. Konkrečių skaičių šiandien dar įvardinti nenorėčiau, nes dirbame ties modeliu, kaip tas indeksavimas bus įgyvendintas, tačiau 2022 m. kils visos senatvės pensijos“, – taip pat atkreipė dėmesį M. Navickienė.

„Šia priemone, lyginant 2019 ir 2024 metus, skurdo rizikos lygį siekiame sumažinti 7,4 proc. Jeigu mes šiandien fiksuojame, kad yra 47 proc., tai įgyvendinus šį projektą ir užtikrinus šios išmokos mokėjimą šiai asmenų grupei, jų dalyje skurdo rizikos lygis sumažėtų 7,4 proc.“, – sakė ministrė.

Konferencijoje dalyvavusi Nacionalinio skurdo mažinimo organizacijų tinklo direktorė Aistė Adomavičienė papasakojo vienos moters istorija, kuri, tapusi vieniša ir neįgali, įklimpo į skolas. Ja šiuo metu rūpinasi nevyriausybinė organizacija.

„Tokių istorijų mes girdime nuolat. Pensininkų skurdo rizikos problema yra labai didelė ir gerokai aukštesnė už šalies vidurkį“, – pabrėžė A. Adomavičienė.

Todėl, pasak jos, papildomos lėšos vienišiems pensinio amžiaus žmonėms labai praverstų.

„Labai palaikome šią išmoka ir kad ji pagaliau atsiras Lietuvoje. Norisi pasidžiaugti, kad planuojant šią priemonę, buvo atlikti poveikio vertinimai. (...)

Kita vertus, nors matome, kad tai yra tikrai gera priemonė pradžiai ir sumažins vienišų senjorų skurdą, tačiau toli gražu, tai nebus viena priemonė, kuri tikrai išspręs visas problemas. Reikės ir pensijų indeksavimo, reikia galvoti ir apie šalpos pensijų bazės kėlima, ir, žinoma, plėtoti paslaugas senyvo amžiaus žmonėms“, – sakė Nacionalinio skurdo mažinimo organizacijų tinklo vadovė.

Aistė Adomavičienė

Realiai pradėtų mokėti lapkritį

Savo ruožtu „Sodros“ direktorė Julita Varanauskienė teigė, kad dabartiniame projekte numatyta, kad įstatymas įsigaliotų nuo liepos 1 dienos, bet išmokėjimas realiai prasidėtų lapkritį.

„Kalbant apie išmokėjimą, tai tame pačiame projekte yra įvardinta, kad nuo liepos 1 dienos tie asmenys, kurie gali gauti vienišo asmens išmoką, turės teikti prašymus, „Sodra“ turėtų juos nagrinėti. (...) Išnagrinėti tie pirmos bangos sprendimai turėtų būti iki lapkričio 30 dienos, o vėliau pateikti prašymai – išnagrinėjami vėliau“, – kalbėjo J. Varanauskienė.

Idėją steigti vienišų pensinio amžiaus asmenų pensiją dar dirbant opozicijoje pristatė konservatoriai Laurynas Kasčiūnas ir Gintarė Skaistė.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos duomenimis, šiuo metu vidutinė našlio pensija siekia 28 eurus, ją gauna apie 210 tūkst. našlių pensijų gavėjų.

Jeigu bus pritarta, nuo šių metų liepos 1 d. teisę gauti vienišo asmens išmoką įgytų dar daugiau nei 60 tūkst. asmenų. Nuo 2022 m. vienišo asmens išmoką ar našlių pensiją jau gaus virš 400 tūkst. žmonių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (276)