LVŽS lyderis R. Karbauskis antradienio rytą žurnalistams Seime sakė, kad šis TS–LKD ženklas skirtas uždirbti pinigus partijai.

„Galvojau, kodėl taip įkyriai tas ženklas neužmirštuolės yra siūlomas. Dabar jau aišku – motyvas yra prekės ženklas, jeigu jį naudoti ant marškinėlių, ar kokie ženkleliai būtų gaminami, tai pinigai bus skiriami konservatoriams, jiems priklauso tas prekės ženklas. Monikai Navickienei jis priklauso, jei neklystu“, – sakė jis.

R. Karbauskis tikino, kad jei piliečiai žinotų, kad neužmiršutolė yra prekės ženklas, galbūt ir vertintų jį kitaip.

„Kada vaikų darželiuose ir mokyklose pradėjo kabinti neužmirštuolę, ta riba jau buvo peržengta, nes vaikai nežino, kam tas ženklas priklauso, ką jis reiškia. Dabar jau visi žinos, kad čia prekės ženklas. Ir jei norės tapatintis su konservatoriais, galės tą ženklą nešioti“, – žurnalistams aiškino LVŽS lyderis.

„Tai nebus draudžiama, bet visi nuo šios dienos turės suprasti, ir prezidentas Gitanas Nausėda, kad tai prekės ženklas“, – sakė R. Karbauskis ir pridūrė, kad pats šio ženklo nėra niekada dėvėjęs.

Idėja gimė nuo nulio

Konservatorė Monika Navickienė tokias LVŽS lyderio kalbas neigė. Ji sakė, kad patentą perdavė Kovų už laisvę atminimo asociacijai „Neužmiršk“.

„2014 metais kilo idėja, kad būtų gražu turėti simbolį, kuris ypač jaunai kartai primintų, kas įvyko tą Sausio 13–ąją, kad atsirastų vienijantis ženklas, kuris būtų aktualus moksleiviams, kurie galėtų turėti tradiciją. Idėja panaši yra Didžiojoje Britanijoje, ten nešiojama aguona. Ne tik aš tada, bet daugelis žmonių galvojome, kad vienas iš tokių ženklų galėtų būti neužmirštuolės žiedas“, – aiškino konservatorė.

Politikė pasakojo, kad 2014 metais ši idėja gimė „nuo nulio“.

„Tada visiškai nebuvo jokių partiškumo simbolių, jokių sąsajų. Ji niekada nebuvo naudojama nei asmeniniam, nei pelno, nei politiniams tikslams. Tai buvo labai daug visuomenininkų, kurie prisidėjo prie šios idėjos. (…) Viskas buvo daromas, kad šis projektas būtų visuomeninis“, – teigė ji.

M. Navickienė teigė, kad šis prekinis ženklas buvo patentuotas visuomenine iniciatyva.

„Reikėtų pabrėžti, kad skirtingai nuo „Tėvynės labui“, kurį buvo norima pasisavinti, šis ženklas tiesiog atsirado visuomenine iniciatyva. Visas prekinio ženklo naudojimosi teises aš perleidau asociacijai „Neužmiršk“, kiekvienas gali naudoti jį neatlygintinai“, – kalbėjo parlamentarė.

Ji teigė, kad patentas būtinas norint išlaikyti šį ženklą nuo piktavalių, kurie simbolį galėtų naudoti istorinės atminties įžeidimo tikslais.

„Jokios naudos niekada negavau ir tikrai negausiu, visos aukos, kurios yra gaunamos už neužmirštuolę yra skiriamos stiprinti krašto gynybą – aukojamos krašto apsaugos savanorių pajėgoms“, – aiškino M. Navickienė.