„Šiai dienai yra aišku tai, kad būtume turbūt suteikę daugiau paslaugų, jeigu apie šią šeimą būtume žinoję, kaip apie rizikos šeimą, kai mama pradėjo atskirą gyvenimą gyventi su vaikais. Tą tenka konstatuoti“, – Lietuvos radijui antradienį kalbėjo M. Navickienė, paklausta, kokie yra jos suburtos tyrimo grupės darbo rezultatai.

Ministrės žiniomis, sumuštos mažametės būklė šiuo metu gerėja.

„Mano žiniomis, mergaitės būklė gerėja, ji sveiksta“, – sakė M. Navickienė.

Anot jos, Lietuvoje fiksuojami smurto prieš vaikus atvejai rodo, kad reikia ir toliau siekti nulinės tolerancijos tokiems veiksmams atmosferos kūrimo, investuoti į su rizikos šeimomis dirbančių specialistų kvalifikacijos kėlimą.

„Kartais reikia mums mokėti atpažinti šiek tiek paslėptas rizikas, kurios galbūt, pagal algoritmą, nesimatytų, pasižiūrėjus plika akimi“, – dėstė socialinės apsaugos ir darbo ministrė.

Pasak M. Navickienės, itin svarbu siekti, kad su rizikos šeimomis dirbantys specialistai tam tikrais atvejais, tarkime, matant potencialius konfliktus, nebijotų individualiai imtis iniciatyvų.

„Bandau visada kelti žmonių pasitikėjimą, kad darbas visada vyktų ne tik pagal algoritmą, kuris yra parašytas, bet ir kad žmogus, dirbantis sistemoje, nebijotų kitą kartą priimti individualaus sprendimo, matant, kad tai šeimai reikia tokios pagalbos. Pasitikėjimas turi būti kuriamas ne per kažkokią baudimo kultūrą, kad nepadarysi, tai čia tau bus tau kažkokia nuobauda, bet per giluminių kompetencijų kėlimą“, – dėstė M. Navickienė.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją