Būtų buvę gerai, jeigu nebūtų pavardžių

Laidoje „DELFI diena“ konservatorius Andrius Navickas daugiau papasakojo apie gautą raštą ir susidariusią situaciją. Anot jo, su šiuo dokumentu būtų buvę viskas gerai, jeigu jame būtų buvę faktai be pavardžių.

„Taip, aš esu Priežiūros komiteto narys ir mes gavome tą raštą iš Andriaus Vyšniausko. Įvertinome jį kiek keistai, nes man susidarė toks vaizdas, kad jis surašytas truputį per uoliai. Žiūri į tą aplinką ir pradedi fiksuoti, tai mums irgi kilo klausimas, ar tai kažkoks feisbuko pasižiūrėjimas, kai kur net privatūs asmeniški susirašinėjimai. Tai buvo labai griežtai pasakyta ir jis buvo įspėtas, kad tokie metodai yra netinkami stebėti. Aš galiu papasakoti apie problemos ištakas, kaip viskas buvo. Pirmą kartą mes po ilgo laiko kėlėme prezidentę.

Dalis mūsų partijos narių buvo įpratę veikti gana individualistiškai ir savaip. Pasibaigus rinkimams pastebėjome, kad turėjome net keletą jaunuolių viename štabe, kitus – kitame, vienas buvo, kuris savo veidą pardavė reklamai irgi ne mūsų remiamai kandidatei. Mes sakėme, kad yra reikalingos taisyklės ateičiai, kaip reikia elgtis. Su šiuo dokumentu būtų buvę viskas gerai, jeigu jame būtų buvę faktai be pavardžių. Dabar tai atrodo makabriška“, – DELFI laidoje sakė politikas.

Dagys to dar nebuvo matęs

Kreipimąsi paviešinęs „Laisvės TV“ įkūrėjas Andrius Tapinas stebėjosi: „Ta prasme, TS-LKD turi žmonių, kurie eina per Facebooko apklausas, Karlai, Facebooko apklausas ir tikrina kiekvieną balsavusį. Toks, sakyčiau, TS-KGB gal labiau“.

Rimantas Jonas Dagys, kurio narystė Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) partijoje yra sustabdyta metams, teigia, kad toks kreipimasis – nauja patirtis.

„Tokios praktikos dar neturėjome. Tai – nauja patirtis. Šiaip atkreipiau dėmesį, kad kreipėsi ne koks paprastas žmogus, o vykdomojo rinkimų štabo vadovas, kuris prižiūrėjo visus rinkimus, dirbo ranka rankon su partijos primininku. Jis tikrai negalėjo tokių dalykų daryti nederindamas jų su partijos pirmininku. Kai atsirado tas kreipimasis, iškart jau buvo galima stabdyti tuos dalykus, Priežiūros komitetas galėjo įvertinti tokius veiksmus. Aš manau, kad tai jau yra tam tikras Konstitucijos pažeidimas“, – laidoje „DELFI diena“ kalbėjo R.Dagys.

Tikina, kad gali būti svarstoma

Paklaustas apie tai, ar nereikėtų A.Vyšniausko įvertinti, konservatorius A. Navickas sakė, kad dėl to spręsti dar per anksti.

„Beje, Andrius Vyšniauskas yra Andriaus Kubiliaus padėjėjas. Mes, kaip priežiūros komitetas, kalbėjomės su Andriumi Vyšniausku, mes tikrai kalbėjomės apie punktus ir apie tai, ko tikrai negalima daryti. Manau, kad ir dabar mes tikrai dar bendrausime apie tai. Kalbant apie Konstitucijos pažeidimus, man atrodo, kad politika, kaip ir visi suprantame, yra geriausių alternatyvų paieška, bet kartais tam tikras kalbėjimas stato barikadas, vietoje to, kad statytų tiltus.

Šiuo atveju aš negaliu sakyti, kad dėl A.Vyšniausko bus svarstoma, ar nebus, bet jeigu kažkas kreipsis, tikrai galima svarstyti tuos dalykus“, – sakė A.Navickas.

Sustabdė narystę

DELFI primena, kad parlamentaras R. J. Dagys pats sustabdė narystę TS-LKD partijoje nesutapus jo ir partijos požiūriui dėl Vaiko teisių pagrindų įstatymų nuostatų

Parlamentaras pranešė, jog partijos vadovybė jį kaltina nepaklusus TS-LKD Prezidiumo įpareigojančiam sprendimui nepalaikyti daugelio Lietuvos tėvų raginimo taisyti įstatymą taip, „kad būtų kuo tiksliau reglamentuota ir užtikrinta Konstitucijoje įtvirtinta teisė tėvams auklėti savo vaikus, apsaugant juos nuo perteklinio valdžios kišimosi“.

„Manau, kad partijos vadovybės atstovų užimta pozicija šiuo ir kitais klausimais prieštarauja krikščioniškoms vertybėms, įtvirtintoms TS-LKD programoje. Tai nuoseklus siekis, išvengiant sąžiningų diskusijų, partijoje įtvirtinti liberalią pasaulėžiūrą. Apgailestauju, kad buvo atsisakyta tikros ir atviros diskusijos apie partijos pasaulėžiūrą ir ateitį“, – pranešime teigė parlamentaras.

Partijoje – nemalonūs ginčai

Kaip „DELFI diena“ laidoje sakė A.Navickas, R. Dagys ignoruoja politinės bendruomenės interesus.

„Priežiūros komitetas labai konkrečiais punktais įvardijo, ką jis matė, bet ir prieš tai buvo ne viena diskusija. Narystės sustabdymas, tai dar nereiškia, kad žmogus yra blogas. Mano suvokimu, tai reiškia, kad tas žmogus ignoruoja tos politinės bendruomenės taisykles. Mano nuomone, ponas Rimantas jau seniai ėjo tam tikra prasme priešinga kryptimi nei visa partija, sakydamas, kad partija neva nusisuka nuo programos. Aš esu įsitikinęs, kad taip nebuvo, gal nusisuko nuo interpretacijų. Taip pat aš mačiau daugybę veiksmų, kurie atvedė prie tokio rezultato.

Natūralu, kad jeigu nesi komandoje ar bendruomenėje, tai keliai skiriasi. Aš galvoju, kad Seime yra daug žmonių, nuo kurių mano pažiūros yra daug tolimesnės negu nuo R. Dagio, bet kitas dalykas yra tas, kad kai jis yra vienoje bendruomenėje, ginčai atrodo skaudesni ir suteikiantys daugiau triukšmo“, – sakė A. Navickas.

Pats R. Dagys DELFI tikino, kad I. Šimonytės pažiūros kirtosi su partijos pažiūromis.

„Esu po rinkimų įvertinęs mūsų situaciją tuo aspektu, kad Ingridos Šimonytės pasisakymai, mano galva, kirtosi su krikščioniškomis vertybėmis ir tokiu būdu pakenkė mūsų rinkimų rezultatams. Dėl to aš papuoliau į tokią nemalonę“, – sakė R. Dagys.

Prabilo apie „raudonas linijas“

R.Dagio nuomone, daugelis konservatorių veiksmų yra „valymo dalis“.

„Visada reikia žiūrėti į visumą. Kai matai minėtus ar jau viešai aptartus faktorius apie tuos partijos programos nuostatus, kurių vykdymas yra abejotinas. Man atrodo, kad tikrai nukrypstama nuo mūsų programinių nuostatų. Bet jeigu tu paskaitai partijos pirmininko pavaduotojs Monikos Navickienės vakarykštį feisbuką, kur ji sako, kad džiaugiasi, jog partija valosi, tai tada arba Vyšniausko raštas, jis yra neatsitiktinis, bet valymo dalis“, – DELFI sakė R.Dagys.

Jis taip pat patikino, kad yra tam tikros „raudonos linijos“, kurių negalima peržengti.

„Yra tam tikros ribos, „raudonos linijos“, kurios būtent skiria mūsų nuomones ir interpretacijas, kaip mes turėtume elgtis. Tai yra partnerystės klausimai, Stambulo konvencija, šeimos gynimas“, – vardijo R.Dagys.