„Dėl atlyginimo didinimo matome, kad pernykščiai streikai duoda rezultatą, tačiau mums labiausiai gaila, kad tas, kas susiję su ugdymo kokybės gerinimu, tai yra mokinių skaičiaus klasėje, darbo krūvio, kad mokytojas galėtų kokybiškai vesti pamokas, turėtų pakankamai laiko pasiruošti, bendrauti su tėvais, su mokiniais, tai manome, kad šitoje vietoje ministerija laikosi kietos pozicijos ir nusileisti nenori netgi dėl mūsų kompromisinių siūlymų, kai sakėme tą daryti palaipsniui, galbūt kasmet mažinti kontaktinių valandų skaičių etate. Nes, kaip ir mūsų tyrimai rodo, nerealu tuos visus darbus atlikti, kurie dabar yra sudėti į mokytojo etatą“, – naujienų agentūrai ELTA sakė A. Navickas.

Pasak jo, šiuo metu Lietuvoje apie 70 proc. mokytojų neturi pilno etato. Tačiau taip yra ne dėl per mažo mokinių skaičiaus, bet dėl per didelio darbo krūvio, numatyto etate.

„Vaikų, kaip matome, ypač didžiuosiuose miestuose, tikrai yra, tiek Vilniuje, tiek Klaipėdoje, kur net ir tinklas yra sutvarkytas, bet mokytojams labai skaudu, kad jiems visgi nesusidaro etatai. Tai iš tikrųjų akivaizdu, kad tai yra teisės aktų, įstatymų spragos. Nes etato krūviai yra suformuoti taip, kad nerealu susiformuoti etatą turint pakankamai pamokų ir pakankamą krūvį“, – sakė A. Navickas.

Pasak jo, ministerija siūlo toliau stebėti, kaip įgyvendinamas etatinio darbo apmokėjimo modelis ir, jei reikės, taisyti. Toks siūlymas mokytojams esą nelabai tinka.

„Ministerija dėl atlyginimų mokytojams siūlo tokį variantą, kurį maždaug pateikė Vyriausybė savo Viešojo sektoriaus strategijoje, tai yra didinti mokytojų atlyginimą 10 proc. nuo kitų metų rugsėjo ir 10 proc. nuo 2021 metų rugsėjo. Jeigu žiūrėtume dėl ikimokyklinio ugdymo pedagogų, tai čia siūlymas yra šiek tiek geresnis net negu strategijoje. Siūloma sulyginti darbo užmokestį su mokytojų nuo kitų metų rugsėjo mėnesio“, – sakė A. Navickas.

Pasak jo, Švietimo, mokslo ir sporto ministerija siūlo tik nuo 2022 metų pradėti pirmose, penktose ir devintose klasėse mokinių skaičių mažinti iki 28 mokinių.

A. Navicko teigimu, LŠDPS nėra aišku, ar tuos siūlymus, kuriuos ministerija pateikė, yra suderinusi su Vyriausybe. Esą nors buvo tartasi su švietimo, mokslo ir sporto ministru A. Monkevičiumi, kad ministerijos darbuotojai dalyvaus siūlymų pristatyme pedagogams, tačiau pristatyme jie nedalyvaus.

„Buvome sutarę derybų rezultatus pristatyti kartu su ministerijos atstovais, bet tiek ministras Monkevičius, tiek visi ministerijos derybininkai kažkodėl atsisakė tai padaryti. Galbūt abejoja, kad mokytojai jų siūlymams pritars “, – pabrėžė LŠDPS pirmininkas A. Navickas.

Pristačius ateinančių metų šalies biudžeto projektą ir pedagogams išgirdusi Vyriausybės planus dėl ateinančių metų finansavimo švietimui, Lietuvos švietimo ir mokslo profesinė sąjunga nusprendė rengti streiką. Pasak profesinės sąjungos pirmininko Egidijaus Milešino, streikas turėtų įvykti antroje lapkričio pusėje.