„Galutinį sprendimą lems išvados, bet intencija yra, kad nebus pratęstas tas terminas, tik bus kitaip kertama jau likusį laikotarpį“, – BNS šeštadienį sakė aplinkos ministras Kęstutis Navickas.

Kirtimai Labanoro girioje sustabdyti rugsėjo 19 dieną, kilus visuomenės pasipiktinimui.

Pertrauka padaryta siekiant iš naujo peržiūrėti miško kirtimų planus, įvertinti, ar ūkinė veikla Labanoro girioje ligi šiol nebuvo neteisėta.

Valstybinė miškų urėdija per šį mėnesį turėjo peržiūrėti kirtimų planavimo procedūras. Valstybinei miškų tarnybai buvo pavesta patikrinti, kaip laikomasi miško kirtimo taisyklių.

K. Navickas sakė kol kas neturintis duomenų apie tai, ar Valstybinė miškų urėdija nustatė kokių nors pažeidimų, o Valstybinių miškų tarnyba išvadas paskelbs mėnesio pabaigoje.

Tačiau kitą savaitę savo išvadas ir pasiūlymus turėtų pateikti darbo grupė, kuri vertino kirtimo taisyklių pakeitimus.

Pasak K. Navicko, dalis siūlymų yra susiję su kirtimų kultūros gerinimu, o tai reglamentuoja ministro tvirtinamos miško kirtimo taisyklės, todėl jas pakeisti pavyks gana greitai, tuo tarpu pakeitimai, kuriems reikės keisti įstatymus, gali užtrukti.

Vyriausybė planuoja griežtinti kirtimų vertinguose Lietuvos miškuose tvarką ir dvigubinti plotus, kuriuose negalima ūkinė veikla, riboti plynus kirtimus.

Vyriausybė taip pat žada svarstyti siūlymus, kaip labiau apsaugoti Labanoro girią.

Ministras yra sakęs, kad Labanoro regioniniame parke šiemet suplanuota iškirsti 166 hektarus miškų, iš jų 90 ha jau yra iškirsta.