Tiesa, pagal skrydžio planą, iš Vokietijos skridęs lėktuvas turėjo leistis Vnukovo oro uoste, į kurį susirinko gausus būrys A. Navalno rėmėjų ir žiniasklaidos. Tačiau lėktuvas buvo nukreiptas į Šeremetjevo tarptautinį oro uostą.

Pasak Delfi.lt kalbintų ekspertų, A. Navalno sulaikymas yra tikėtas veiksmas. Vis tik pateikti vienareikšmišką atsakymą, kokią grėsmę A. Navalno asmenyje įžvelgia Vladimiras Putinas ir jo režimo šalininkai, koks bus A. Navalno likimas ir kaip elgsis Kremlius, kol kas sudėtinga.

Psichologinė dvikova, kurią laimi A. Navalnas

„Vyksta psichologinė dvikova tarp režimo ir A. Navalno. Iš vienos pusės, jis jau yra laimėtojas dėl to, kad jam, visų pirma, pavyko išgyventi ir režimo planas jį nunuodyti bei pašalinti nepavyko. Antras dalykas, jis neišsigando.

Tikriausiai pagrindinis režimo tikslas buvo išgąsdinti tiek A. Navalną, tiek kitus galimus opozicionierius, parodant, kad režimas gali imtis pačių kraštutiniausių priemonių ir tokiu būdu išgąsdinti net ir A. Navalno sekėjus. Išgąsdinti A. Navalno nepavyko, ir dabar jo grįžimas į Rusiją yra rizikingas sprendimas“, – taip įvykius Rusijoje apibrėžė politologas, Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto (VU TSPMI) profesorius Tomas Janeliūnas.

Jo teigimu, tai yra žaidimas vos ne iš savo gyvybės, nes pasikėsinimų gali būti ir daugiau. Tačiau psichologine prasme A. Navalnas yra tas, kuris savotiškai diktuoja sąlygas – režimas turi reaguoti į jo sprendimus, o ne atvirkščiai.

Grėsmė Kremliaus režimui?

Anot T. Janeliūno, tai, kad buvo nuspręsta A. Navalną pašalinti, atskleidžia, jog jis yra tam tikra grėsmė režimui.

„Nepaisant visų reakcijų ir tarptautinio konteksto, pasikėsinimas buvo surengtas. Tai baimė ar nerimas dėl to, kad A. Navalnas gali sukurti žymiai platesnį judėjimą prieš V. Putino režimą, yra. Tas nerimas yra ir jis niekur nedingsta, galbūt jis kai kuriais atvejais tampa paranojiškas. Manau, kad tuo A. Navalnas ir naudojasi: jis mano, kad režimas yra pažeidžiamas, kad V. Putinas irgi turi savo silpnų vietų, kitaip jis nebūtų rizikavęs grįžti į Maskvą, nes tikisi, kad nors ir nedidelė galimybė eiti pirmyn yra“, – paaiškino politologas.

Jam antrino ir politologas, Rytų Europos studijų centro (RESC) direktorius Linas Kojala, akcentuodamas, kad V. Putinas savo retorikoje nemini A. Navalno pavardės ir sudaro įspūdį, kad yra linkęs „nurašyti“ A. Navalno vaidmenį. Tačiau vakarykščiai vaizdai, kai oro uoste buvo sutelktos gana gausios pajėgos, o lėktuvas paskutinę akimirką buvo nukreiptas į kitą oro uostą, rodo, kad A. Navalnas nėra eilinis veikėjas.

„Tai rodo, kad dabartinei Rusijos sistemai nepavyksta apriboti jo įtakos, kuri yra išaugusi, bei dėmesio jam. Tai yra pakankamai rimtas žaidėjas, kuris pritraukia ir tarptautinės bendruomenės ir pačių rusų dėmesį“, – teigė L. Kojala.

Renkasi kitokią taktiką

Kaip pastebėjo politologas L. Kojala, A. Navalnas puikiai supranta, kad artimiausiu laiku jo dalyvavimas rinkimuose, kaip fizinio asmens ar kaip politinės partijos lyderio, yra neįmanomas. Artimiausiu metu pokytis, kuris galėtų suteikti A. Navalnui dalyvavimo rinkimuose galimybes, neįvyks, bet, pasak L. Kojalos, tikriausiai A. Navalno lūkestis ir yra tas, kad, šalyje bręstant tam tikriems politiniams pokyčiams, jie kažkada viena ar kita forma bus realizuoti ir A. Navalnas bus labai ryškus pretendentas tapti naujo judėjimo lyderiu.

Tomas Janeliūnas

Tačiau, kada tai įvyks ir apskritai ar įvyks, niekas nežino. „Bet, pavydžiui, Rusijos gyventojų realiosios pajamos per pastaruosiu septynerius metus sumažėjo apie 10 proc. Tai sudaro potencialą kritiškiau vertinti V. Putiną nei anksčiau“, – patikino L. Kojala.

Kartu jis pabrėžė, kad A. Navalnas renkasi kiek kitokią taktiką – sugrįždamas į Rusiją, jis aiškiai parodė, kad nenori būti dar vienu Kremliaus oponentu, išvykusiu į užsienį.

„Artimiausiu metu vyks teismų procesai, vyks posėdžiai ir bus einama teisiniu keliu, kuris A. Navalnui pažįstamas, jis ne kartą tai patyręs ir žino taisykles. Koks gali būti galutinis verdiktas – prognozuoti sunku. Tačiau vienas iš A. Navalno tikslų yra būti Rusijoje, parodyti, kad jis nebijo, kad jis netampa dar vienu į užsienį išvykusiu politiniu lyderiu, kuris nesutaria su V. Putinu“, – sakė L. Kojala.

Būtent veikimas ne iš užsienio, bet iš Rusijos, pasak T. Janeliūno, dabartiniame kontekste yra labai svarbus, nes A. Navalnas demonstruoja drąsą ir nebijo rizikuoti savo sveikata ar net gyvybe, daugeliui žmonių tai turėtų atrodyti patraukliai ir gal net įkvepiančiai.

„V. Putino kritikų, kurie jį kritikuoja kažkur užsienyje ar Jungtinėje Karalystėje, ar Šveicarijoje, jų yra nemažai. Jų poveikis visą laiką yra labai siauras. Tikėtina, kad didžioji dalis rusų į turčius, kurie turi galimybę gyventi bet kur ir kurie jaučiasi saugiai savo vilose ar prašmatniuose butuose užsienyje, žiūri, kaip į tuos, kurie tikrai nesupranta, kaip gyvenama pačioje Rusijoje.

Tuo tarpu A. Navalnas elgiasi kitaip. Jis nenori būti dar vienu socialinių tinklų kritiku“, – detalizavo T. Janeliūnas.

M. Laurinavičius: „Turiu įtarimų, kad pats A. Navalnas yra Kremliaus projektas“

Komentuodamas situaciją Rusijoje, Vilniaus politikos analizės instituto analitikas Marius Laurinavičius atkreipė dėmesį, kad visi, kurie kėlė grėsmę V. Putino režimui, yra arba po velėna, arba užsienyje.

Linas Kojala

„Tie, kurie yra užsienyje, jie yra išstumti, tačiau didelė dalis yra nužudyti. A. Navalnas nėra nei vienas, nei kitas atvejis. Jeigu režimas būtų norėjęs, jis būtų pasodintas į kalėjimą. Tai kyla klausimas, kodėl jis nepasodintas? Šios dienos perspektyvoje per visą Rusiją A. Navalnas gali turėti 10-15 proc. paramą. Tai pats didžiausias maksimumas, kurį jis sutelkti galėtų gerai padirbėjęs. Tai kokia čia grėsmė?“, – svarstymais pasidalijo analitikas.

M. Laurinavičiaus teigimu, jei A. Navalnas norėtų kovoti prieš V. Putino režimą, jis tą sėkmingiau galėtų daryti užsienyje. Grįždamas jis apribojo savo galimybes veikti – kovoti su V. Putino režimu. Kartu politikos analitikas neatmetė, kad pats A. Navalnas gali turėti tam tikrų ryšių su Kremliumi.

„Viskas priklauso nuo to, kokie yra Kremliaus planai. Turiu didelių įtarimų, kad pats A. Navalnas yra Kremliaus projektas. Laikantis tokio požiūrio, tai, kas vyksta dabar, sufleruoja paprastą idėją: iš jo kuriamas lyderis.

Tą, žlungant Sovietų sąjungai, darė KGB – jie patys kūrė tokius lyderius, kad, esant režimo transformacijos būtinybei, valdžia būtų tiesiog perduodama tam tikram žmogui. Jei tai yra ši versija, tai šiuo metu iš A. Navalno yra kuriamas naujas lyderis. Jeigu versija ne ta, tada viskas bet kokiu atveju priklauso nuo Kremliaus planų. Jei jie norės jį laikyti kalėjime, jie jį laikys. Jei norės nužudyti, nužudys. Vis tik manau, kad jei jie jau būtų norėję jį nužudyti, jau būtų nužudę“, – sakė M. Laurinavičius.

Politologas L. Kojala šiuo atveju ragino „žiūrėti, ką daro A. Navalnas, ir vertinti tiek iš politinio veikimo pusės, tiek iš jo idėjos, kaip reikėtų vystyti Rusiją ateityje. Tokiu atveju interpretacija bus tikslesnė nei svarstymai apie povandenines sroves, kurių mes negalime apčiuopti“.

Primename, kad rugpjūčio 20 dieną A. Navalnas, skrisdamas iš Sibiro miesto Tomsko į Maskvą, pasijuto blogai ir lėktuve neteko sąmonės. Todėl laineris buvo priverstas skubiai nutūpti Omske. Komos ištiktas A. Navalnas buvo hospitalizuotas vienoje Omsko ligoninėje. Po parą užsitęsusių derybų A. Navalnas buvo išskraidintas į Vokietiją ir gydytas Berlyne veikiančioje universitetinėje ligoninėje „Charite“. Kremliaus kritiko perkėlimą specialiai pritaikytu lėktuvu organizavo fondas „Cinema for Peace“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (573)