Vis dėlto toks priėmimas sudomino ne visus – jame nedalyvavo nei buvę prezidentai, nei kai kurie kviesti aukšti politikai. LNK žiniomis, pobūvio detalės buvo griežtai slepiamos.

Kaip pasakoja žurnalistas Nerijus Bliujus, į šventinę vakarienę Prezidentūroje svečiai pradėjo rinktis likus dar maždaug valandai iki oficialios pradžios. Į iškilmingą priėmimą atvyko ne vienas žinomas šalies veidas.

„Labai gražu. Aš dalyvauju pirmą kartą, man atrodė, kad čia dažnai taip švenčia. Labai malonu būti pakviestai į tokį renginį“, – žurnalistams sakė į iškilmes atvykusi operos solistė Violeta Urmanavičiūtė-Nigro.

„Tikrai labai gražu, kad Valstybės dienos proga mes švenčiame visą dieną nuo pat ryto iki vakaro ir įvairiuose formatuose, nes tai yra tikrai diena visiems mums ir visai Lietuvai, ir visam pasauliui. Nes prieš tiek daug metų karūnuotas karalius Mindaugas pranešė žinią pasauliui apie Lietuvą“, – kalbėjo Europos komisijos atstovybės Lietuvoje vadovas Arnoldas Pranckevičius.

Kaip pasakojama reportaže, Prezidentūros atstovai tikina, kad tokią tradiciją atgaivinti norėta, nes tai papildomas šventės akcentas.

„Ryte vyko Valstybės apdovanojimai, buvo keliama vėliava, Prezidentūros kieme vyko istorijos renginys, kuris buvo transliuojamas per televiziją. Ir tai yra vienas iš akcentų – trumpas vakaro renginys prezidento kvietimu Baltojoje salėje“, – teigė prezidento patarėjas Antanas Bubnelis.

Tačiau prezidento kvietimu susigundė ne visi. Pobūvyje nedalyvavo buvusi šalies vadovė Dalia Grybauskaitė, kuri savo valdymo metais tokių švenčių neorganizavo. Pagal numatytas darbotvarkes Prezidentūros renginyje neapsilankė ir premjeras Saulius Skvernelis bei Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis. Pasak LNK žinių, jie valstybinės šventės minėjimus nusprendė pratęsti kituose miestuose.

Lygiai taip pat elgėsi ir sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

„Tikiuosi, kad tikrai neįsižeis. Aš manau, kad svečių netruks. O šiaip tai turbūt vienais metais renkiesi vieną vietą, kitais – kitą. Šiemet taip jau išėjo, kad vis tik Kaunas, kitais metais ką čia gali žinot“, – kodėl nusprendė nedalyvauti Prezidentūros pobūvyje aiškino A. Veryga.

Anot etiketo žinovo Armino Lydekos, atsisakymas dalyvauti tokio pobūdžio renginyje gali įžeisti jį organizavusį asmenį.

„Žmogus, patekęs į tą protokolinį kviestinių asmenų sąrašą, pasako: na ne, aš nedalyvausiu. Be abejo, tai yra tam tikra forma pasakymas, kad šioje draugijoje man nėra smagu būti“, – komentavo A. Lydeka.

Paskutinį kartą toks priėmimas Valstybės dienos proga Prezidentūroje vyko 2009 m. liepos 6 d. vakarą minint Lietuvos vardo tūkstantmetį. Jį surengė kadenciją baigiantis prezidentas Valdas Adamkus. Vakar buvęs prezidentas dėl savo sveikatos apsilankyti Gitano Nausėdos organizuotoje vakarienėje negalėjo.

„21 val. dar dalyvausiu himno giedojime ir tai bus viskas, kadangi reikia riboti tam tikrus susitikimus“, – vakar LNK žurnalistams teigė V. Adamkus.

Visi Lieps 6 d. renginiai Prezidentūrai atsiėjo apie 10 tūkst. eurų. Vakarinėje dalyje turėjo dalyvauti apie 100 žmonių. Paskutinį kartą organizuoti tokie iškilmingi pietūs Prezidentūrai atsiėjo apie 25 tūkst. litų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (354)