Sprendimas dėl į skandalus pakliuvusio susisiekimo ministro J. Narkevičiaus bus priimtas tik kitą savaitę, kai premjeras susitars su valdančiaisiais. Nes anot premjero, šis sprendimas įtaką darys tiek Vyriausybei, tiek ir koalicijai.

Pradeda aiškėti, kad vasarą tariantis dėl naujų kandidatų į ministrus, Lietuvos lenkų rinkimų akcijos – Krikščioniškų šeimų sąjungos (LLRA–KŠS) lyderis Valdemaras Tomaševskis buvo kategoriškas – siūlė tik J. Narkevičių. Kokie politiniai judesiai įvyks po balsavimo dėl kitų metų biudžeto priėmimo, lieka neaišku. Politologai užsimena ir apie mažumos Vyriausybės scenarijų, jei dėl itin artimo J. Narkevičiaus patraukimo iš ministro posto, iš koalicijos V. Tomaševskis išves ir visą partiją.

Visgi, politologai nedramatizuoja, ar su formalia dauguma, ar jau su mažumos Vyriausybe, valdantieji kitais metais nepersidirbs – paprasčiausiai lauks rinkimų.

Itin artimas

Pirmadienio rytą Žinių radijo laidoje „Įvykiai ir komentarai“ naujienų agentūros BNS vyriausiasis redaktorius Vaidotas Beniušis tikino, kad J. Narkevičius LLRA–KŠS pirmininkui yra esminis žmogus.

Jaroslavas Narkevičius

„V. Tomaševskiui J. Narkevičius yra esminis žmogus, kiek žinau apie vasarą vykusias derybas, tai buvo absoliučiai kategoriškas reikalavimas. Tikrai tai nebuvo žmogus, kurio būtų norėjęs premjeras ar prezidentas, bet tai buvo V. Tomaševskio reikalavimas – arba jis, arba nieko. Ar tai buvo blefavimas, tai jam pasidavė ir prezidentas, ir premjeras. Ir tai ir yra esminis klausimas“, – kalbėjo BNS vyriausiasis redaktorius.

Situacijos nereikia aštrinti

Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Socialinių mokslų fakulteto dekanas Algis Krupavičius tikino, kad prezidentas stengiasi pernelyg neišbalansuoti valdančiųjų, leisti jiems išspręsti kitų metų biudžeto klausimą.

„Prezidentas elgiasi taip, kad valdančiųjų laivo pernelyg nesiūbuotų. Šią savaitę Seime turi būti priimti sprendimai dėl kitų metų valstybės biudžeto. Ir tai yra šios dienos politikos darbotvarkės prioritetas, tai prezidentas supranta. Ir J. Narkevičiaus atžvilgiu sprendimas bus atidėtas. Koks jis bus, ko gero, galima numanyti, bet taškas čia nėra padedamas. Sakyčiau, kad toks žingsnis yra taktinis, o ne strateginis“, – situaciją vertino A. Krupavičius.

Jis svarstė, galbūt ir premjeras nenori konfliktuoti su prezidentu, dėl to jo pozicija yra nuosaiki.

„Visas dėmesys yra kreipiamas į valstybės biudžetą. O šalia esantys klausimai yra bent jau laikinai padedami į šalį. Manau, kad iš abiejų pusių toks taktinis pasirinkimas yra teigiamas ir tinkamas. Situacijos nereikia aštrinti“, – kalbėjo politologas.

Gitanas Nausėda

Jis tikino, kad iki Naujųjų metų sprendimai dėl susisiekimo ministro turėtų atsirasti.

„Manau, kad iki Naujųjų metų mes turėsime ir sprendimus dėl susisiekimo ministro. Premjeras irgi yra silpnesnėje pozicijoje, nes turi asfaltuojamo keliuko istoriją. Visuomenės pasitikėjimas juo susvyravo. Problemų sąrašas, kuris yra aplink premjerą tikrai nėra trumpas. Todėl jis turi laviruoti, būti diplomatiškesnis ir ieškoti kompromisų“, – sakė jis.

Dauguma paprasčiausiai praras prasmę

Nors Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininkas Ramūnas Karbauskis jau pareiškė, kad labai nustebtų, jei premjero S. Skvernelio pozicija dėl J. Narkevičiaus keistųsi, politologas A, Krupavičius tame bėdos nemato.

„Jeigu S. Skvernelio požiūris kinta, gali būti, kad ir kitų koalicijos partnerių: R. Karbauskio ir V. Tomaševskio požiūris gali keistis“, – svarstė politologas.

Jis priminė, kad visuomenės apklausos rodo, kad prastas visuomenės požiūris nėra naudingas niekam.

„Ypač artėjančių Seimo rinkimų kontekste turėti ypatingai neigiamą vertinimą ir taip gadintis įvaizdį visuomenės akyse. (…) Gerokai protingesnis sprendimas būtų buvę pačioje pradžioje atleisti J. Narkevičių“, – teigė politologas.

A. Krupavičiaus teigimu yra galimas mažumos Vyriausybės scenarijus, jei LLRA-KŠS nuspręstų iš valdančiųjų gretų trauktis.

„Jeigu vadovautumėmes sveiko proto kriterijais, lenkams atėjus paskutiniais kadencijos metais į koaliciją, po keliu mėnesių trauktis, tai nėra protingas sprendimas. Bet politikai ne vieną kartą yra pasielgę neprognozuojamai. LLRA–KŠS pasitraukimas iš koalicijos, kaip scenarijus, yra įmanomas. Bet paskutinai kadencijos metai Seime, net kai partijos turi formalią daugumą, tai realiai gyvena mažumos sąlygomis“, – apie valdančiosios koalicijos ateitį kalbėjo politologas A. Krupavičius.

Jis teigė, kad po Naujųjų metų dauguma ar mažuma tiesiog praras prasmę.

„Po kitų metų biudžeto priėmimo tikrai nebus daug strateginių sprendimų priėmimų, jei iš viso tokių bus. Veikiausiai net ir tų, kurie galėtų vadintis strateginiais nebebus, reikia priimti rutinos sprendimus ir laukti kitų metų Seimo rinkimų. Tokiu atveju, dauguma ar mažuma, jau nėra esminiai veiksniai“, – DELFI sakė A. Krupavičius.

Jei tvirtai užsiimtų – pavyktų

Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų (VU TSPMI) fakulteto docentas Mažvydas Jastramskis pastebėjo, kad prezidento pozicija, neabejotinai, yra stipresnė.

„Visų pirma reikėtų pastebėti, kad prezidentas yra geresnėje pozicijoje. Yra keli veiksniai, pirmas – kiek yra šviežias prezidento mandatas ir jo populiarumas. Jo populiarumas ir parama visuomenėjeyra tikrai aukšta. Tai jis yra kur kas palankesnėje pozicijoje nei S. Skvernelis. Antras dalykas – koalicijos tvirtumas, čia ir yra klausimas. Jei jie turi daugumą parlamente, tada sunkiai gali prezidentas išstumti ministrą, jei koalicijos laikosi. Bet čia klausimas ir yra, ar galima dirbti mažumoje. Įdomu, ar ir pats ministras sugebėtų išgyventi interpeliaciją“, – DELFI sakė M. Jastramskis.

„Jei prezidentas rimtai užsiimtu J. Narkevičiaus atstatydinimu, tai jam turėtų tai pavykti“, – situaciją vertino politologas.

Vis dar įžvelgia valdančiųjų viltį

Mykolo Romerio universiteto (MRU) docentas Virgis Valentinavičius priminė, kad kaip tik šiandien buvo paskelbta visuomenės nuomonė, parodanti, kad iš prezidento G. Nausėdos yra tikimasi didesnių reikalavimų valdantiesiems. O šiandieninis sprendimas leisti premjerui S. Skverneliui nukelti sprendimą dėl ministro tėra tik dar vienas to įrodymas.

„Palyginti su Dalia Grybauskaite, judama labai lėtai, labai atsargiai. Ir to žmonių trokštamo griežtumo kaip nėra, taip nėra, šiandien irgi buvo ne išimtis. Leista atidėti sprendimą, turint galvoje, kad iki Kalėdų (kitą savaitę, aut. p.) beliko tik viena darbo diena – pirmadienį, greičiausiai pirmadienį tas sprendimas nebus priimtas. Visai galimas dalykas, kad bus atidėtas ilgam, gali būti, kad ir po Naujųjų metų, gali būti ir iš viso pamirštas“, – DELFI kalbėjo V. Valentinavičius.

„Sprendžiant iš to, ką R. Karbauskis kalbėjo anksčiau, mažai tikėtina, kad jis ims ir sutiks su bandymu kitą savaitę išspręsti šį klausimą“, – svarstė politologas.

Remigijus Žemaitaitis, Ramūnas Karbauskis, Gediminas Kirkilas, Valdemaras Tomaševskis

Politologas V. Valentinavičius kritikavo prezidento pasiūlymą premjerui dėl prie jo namų esančios gatvės asfaltavimo kreiptis į Vyriausiosios tarnybinės etikos komisiją (VTEK).

„Lyg jis pats neturėtų gebėjimo spręsti“, – kalbėjo jis.

V. Valentinavičiaus teigimu, valdantieji vis dar tiki, kad išlaikys dabartinės valdančiosios koalicijos formą.

„Jeigu lenkai išeina, tai kitos išeities net paprasčiausiai nebus, tik mažumos Vyriausybė. Bet sprendžiant pagal R. Karbauskio ir kitų politikų beatodairiškumą, jie vis dar tikisi likti tokia valdančiąja dauguma, kokia yra dabar ir nenutrupėti. Juos tikrai gali padrąsinti prezidento neryžtingumas, ne tik dėl J. Narkevičiaus, bet ir dėl paties premjero“, – sakė jis.

„Toks įspūdis, kad prezidentas nori iškepti kiaušinienę, nesudaužęs nei vieno kaušinio“, – DELFI sakė V. Valentinavičius.