Pasak pirmosios ponios, siekiant padėti nuo karo Ukrainoje pabėgusioms šeimoms, būtina įveikti su socialinių paslaugų teikimu susijusius iššūkius, suteikti galimybes kuo sklandesnei integracijai. Vienas svarbiausių vaikų integracijos aspektų yra sklandus įsiliejimas į ugdymo sistemą – darželius, mokyklas.

Šiuo metu Šiaulių miesto darželius jau lanko 133 ukrainiečiai, mokyklas – 312. Neformaliojo švietimo įstaigose ir sporto centruose po pamokų ugdomi per 130 atvykusių vaikų. Pasak pirmosios ponios, pagirtinos savivaldybės pastangos organizuojant ugdymo procesus ukrainiečių vaikams.

D. Nausėdienės teigimu, labai svarbu nepamiršti ir priimančiųjų šeimų, įvertinti joms kylančius iššūkius bei visokeriopai paremti. Todėl būtina įvertinti, ar savivaldybės parama yra pakankama ir ką dar gali padaryti valstybė.

„Džiugina ir vertas pagarbos Lietuvos žmonių susitelkimas, siekiant padėti nuo karo nukentėjusiems ukrainiečiams, ypač be tėvų likusiems vaikams. Vienišų vaikų globa šiuo metu nepaprastai svarbi, ir tai yra vienas gražiausių pilietiškumo pavyzdžių. Tačiau šiandien svarbu akcentuoti: Lietuvos piliečiai neturi būti palikti vieni teikdami pagalbą: reikalingas visų institucijų, NVO ir piliečių bendradarbiavimas, įsiklausymas vieniems į kitus“, – sakė D. Nausėdienė.

Pirmoji ponia pasidžiaugė Šiaulių savivaldos, verslo ir miesto gyventojų sukurtu tikslinės paramos fondu, kuris leidžia sklandžiai spręsti ukrainiečių integravimo regione klausimus. Taip pat pasidžiaugė sėkmingai mieste veikiančiu socialinių paslaugų centru, kuris užtikrina kokybiškų socialinių paslaugų teikimą tiek ukrainiečių šeimoms, tiek Šiaulių miesto gyventojams.

Trečiadienį pirmoji ponia taip pat lankysis Šiaulių pabėgėlių registracijos centre, kur susitiks su tik ką į Lietuvą atvykusiais ukrainiečiais, taip pat jiems talkinančiomis vietos nevyriausybinėmis organizacijomis, savanoriais.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją