Kaip teigia viena iš iniciatyvos autorių konservatorė Paulė Kuzmickienė, tokį siūlymą Seimui nuspręsta teikti po to, kai paaiškėjo, jog prezidentas Gitanas Nausėda 1988 metais buvo komunistų partijos nariu, tačiau savo rinkiminėje anketoje šį faktą nuslėpė. Kaip žiniasklaidai aiškino prezidento atstovai, tai G. Nausėdos nebuvo paminėta todėl, kad kandidato į prezidentus anketoje klausimas apie priklausymą vienai ar kitai partijai ar politinei organizacijai yra „neprivalomoje užpildyti anketos dalyje“.

Siūloma iniciatyva tokių diskusijų padėtų išvengti. Be to, renkami politikai turėtų nurodyti apie bet kokią būtą ir esamą partinę priklausomybę.

„Mes esame nustebę, kad tokia informacija nebuvo privalomųjų grafų dalyje. Tai tokį siūlymą pateiksime. Rinkimų kodekse yra nurodoma, kokią informaciją turi kandidatai pateikti, tai tiesiog papildysime, kad šiuo atveju ir priklausymas partijai turi būti privalomai nurodomas“, – teigia P. Kuzmickienė.

Pasak Laisvės kovų ir valstybės istorinės atminties komisijos pirmininkės, po žinios apie G. Nausėdos dalyvavimą komunistų partijos veikloje kilusios viešos diskusijos tik patvirtina visuomenės poreikį žinoti apie renkamų politikų partinę praeitį.

„Manau, kad yra svarbu, kad rinkėjas turėtų kuo išsamesnę politiko biografiją. Manau, kad priklausymas partijai yra svarbus faktas. Tą šiandien matome ir iš diskusijos viešojoje erdvėje. Nėra ypatingai smerkiančių (prezidentą – ELTA) dėl tokio apsisprendimo – priklausyti ar stoti į komunistų partiją – bet yra tikrai sakančių, kad tokio fakto nuslėpti nederėjo. Na, tai svarbu, kad tai (priklausymas partijai – ELTA) nebūtų politiko apsisprendimui paliktas laukas. Įrašysime tai į įstatymą ir manau, kad tai išpildys labai svarbų rinkėjo lūkestį – suprasti, koks politikas kandidatuoja ir kokia yra jo politinė praeitis“, – pridėjo Seimo narė.

Anot jos, Rinkimų kodekso pataisos teikimui pritaria frakcijos kolega, konservatorius Andrius Vyšniauskas, tačiau parlamentarė teigia, kad prie iniciatyvos bus kviečiama prisijungti ir daugiau Seimo narių.

ELTA primena, kad G. Nausėda – kitaip nei jo pirmtakė, kadenciją baigusi prezidentė Dalia Grybauskaitė – savo anketoje Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK) 2019-aisiais nenurodė kadaise priklausęs Komunistų partijai, nors rinkiminėse VRK anketose kiekvienam kandidatui yra keliamas klausimas, ar šie dalyvauja ar yra buvę kokios nors politinės organizacijos nariai.

Kaip žiniasklaidai pranešė prezidento patarėjas Ridas Jasiulionis, kandidato į prezidentus anketoje klausimas apie priklausymą vienai ar kitai partijai ar politinei organizacijai yra neprivalomoje užpildyti anketos dalyje.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)