Europos Vadovų Taryba numato aptarti derybas su britais dėl pasitraukimo sąlygų. Tai paskutinis suplanuotas viršūnių susitikimas iki numatytos spalio 31-osios „Brexit'o“ datos.

Didžiausia kliūtis pasiekti susitarimą dėl pasitraukimo sąlygų yra nesutarimai, kaip išvengti realios sienos tarp Europos Sąjungos narės Airijos ir Jungtinei Karalystei priklausančios Šiaurės Airijos provincijos.

Susitikimo išvakarėse sakė dar svarstomi įvairūs scenarijai – principinis susitarimas, leidžiant pratęsti technines derybas, „Brexit'o“ termino pratęsimas trims mėnesiams, arba sprendimas skirtis su britais be jokio susitarimo.

Anot diplomatų, Lietuva pasisakytų už „Brexit'o“ termino atidėjimą, jei toks pasiūlymas būtų pateiktas.

Antrąją viršūnių susitikimo dieną, penktadienį, ES lyderiai pradės derybas dėl 2021-2027 metų bendrijos biudžeto projekto.

Jokių galutinių sprendimų šiuo klausimu penktadienį nesitikima, o dauguma diplomatų mano, kad derybos nusikels į kitus metus.

Lietuva siekia, kad ES biudžetas būtų kuo didesnis, nori užsitikrinti didesnes išmokas žemdirbiams ir nori apsisaugoti nuo drastiško vadinamųjų sanglaudos lėšų mažėjimo – ši parama skiriama mažinti skurdesnių regionų ekonominį atsilikimą.