G. Nausėda paskutinėmis dienomis kalbėjosi su didžiųjų miestų merais apie pasirengimą vakcinacijai.

„Mane pradžiugino, kad visi merai patvirtino, kad tiek logistiškai, tiek infrastruktūros, tiek žmogiškųjų išteklių prasme yra pasirengę per keletą dienų padidinti vakcinavimo tempus trim-penkiais kartais pagal galimybes ir aplinkybes bei tokiu būdu įgyvendinti ambicingą tikslą, kurio galutinis tikslas yra masinis vakcinavimas arba kolektyvinis imunitetas iki vasaros vidurio“, – penktadienį po susitikimo su R. Šimašiumi surengtoje spaudos konferencijoje sakė G. Nausėda.

Pasak jo, pasiekti minėtą tikslą nėra lengvą dėl visą Europą varginančių vakcinų tiekimo problemų. Tačiau dėl to, patikino prezidentas, ES lygiu yra vykdomos intensyvios derybos.

„Šiandien laukiame sprendimo dėl „AstraZenecos“ vakcinos tinkamumo ir, jei tas sprendimas bus priimtas, remiantis pačios bendrovės vadovų pareiškimais, į Lietuvą vasarį galėtų atvykti 105 tūkst. vakcinų dozių.

Kartu su „Pfizer“ ir „Moderna“ vakcinomis tai galėtų sudaryti apie 200 tūkst. vakcinų, kas reikštų, kad jau vasario mėnesio antrojoje pusėje turime būti pasiruošę vakcinuoti apie 10 tūkst. gyventojų per dieną“, – kalbėjo prezidentas.

Jo teigimu, antrąjį metų ketvirtį, kai vakcinų tiekimas didės, turime būti pasiruošę skiepyti ir po 35 tūkst. žmonių per dieną.

„Įdomi Latvijos patirtis. Jie įkūrė Nacionalinį vakcinacijos biurą dar sausio mėnesio viduryje, pasamdydama specialistus, susijusius su duomenų ir srautų valdymu. Štai neseniai paskelbė gana išsamų vakcinacijos planą, kurio tikslas yra siekis įgyvendinti ES tikslą – pasiekti kolektyvinį imunitetą iki vasaros imtinai. Tokie pavyzdžiai nuteikia optimistiškai“, – sakė G. Nausėda.

Gitanas Nausėda

Jis išreiškė viltį, kad ir Lietuva „bus pasirengusi, esant pakankamam tiekimui, įgyvendinti maksimaliai ambicingą tikslą, nes vakcinacija yra vienintelis patikimas kelias išeiti iš pandemijos“.

Prezidentas kartu pasidžiaugė bendrovės „Thermo Fisher Scientific“ vakcinų komponentų gamybos padalinio atidarymu.

„Šios bendrovės pavyzdys galėtų tapti uždegančiu pavyzdžiu mums visiems – įmonė, kurią buvo numatyta pastatyti per du metus, buvo pastatyta per keturis mėnesius, dirbant trimis statybininkų pamainomis ir siekiant įgyvendinti savo planą kuo trumpesniu laikotarpiu. Kas įmanoma versle, aš tikiu, įmanoma ir viešajame valdyme“, – akcentavo šalies vadovas.

G. Nausėda atkreipė dėmesį, kad turime didinti pilietines galias. Dėl to jis planuoja kalbėtis su Vilniaus bendruomenėmis.

Nausėda: SAM turės koreguoti paskelbtą vakcinavimo planą

Paklaustas apie Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) paskelbtą planą, kuris masinį vakcinavimą numato nuo liepos mėnesio, prezidentas atsakė, kad toks planas skiriasi nuo ES tikslų.

„Jei toks planas taptų galutiniu, tai turbūt būtume pirmoji ES valstybė, kuri nusprendė laikytis kitokio kolektyvinio imuniteto įgyvendinimo grafiko. Nors visa ES ketina tai padaryti iki vasaros, Lietuva ketintų tai padaryti per ilgesnė laikotarpį. Aš grįžtu prie to, kas yra svarbiausia – jei vakcinos turėsime pakankamai, mes neturėsime nė vienos galimybės atsiprašyti žmonių, kodėl paskiepijome mažiau, nei turėjome vakcinos“, – pabrėžė G. Nausėda.

Vis dėlto jis pažymėjo, kad, jeigu vakcinų tiekimas toliau bus netolygus, tai, pasak šalies vadovo, bus „objektyvi kliūtis“ įgyvendinti minėtą tikslą.

„Tos pastangos yra dedamos kiekvieną dieną, kartais jos įgyja drastiškas formas, kurios nėra įprastos kasdieninėje praktikoje – tikiu, kad jos duos rezultatą. Bet kuriuo atveju mes turime būti pasirengę vakcinacijos tempo didėjimui ir negalime projektuoti savo žingsnių į ateitį, remdamiesi vakar dienos duomenimis“, – sakė G. Nausėda.

Jis neslėpė, kad toliau vakcinacijos algoritmai bus sudėtingesni, dėl to skiepijimo planas, anot prezidento, turi būti atnaujinamas ir konkretus.

„Mes turime pasiruošti ne tam ritmiškam gamykloje detalių štampavimo procesui, o turime pasiruošti greitėjančiam, akseleruojančiam procesui, nes tai tikrai galima nesunkiai prognozuoti. Šiandien sunkiau prognozuoti, kiek vakcinos turėsime kovo, balandžio ar gegužės mėnesiais, bet galime tikrai 100 proc. prognozuoti, kad kiekvieną mėnesį vakcinos turėsime vis daugiau“, – tvirtino G. Nausėda.

Šimašius: esame pasiruošę didelėms skiepijimo apimtims

Savo ruožtu sostinės meras R. Šimašius pažymėjo, kad šiuo metu Vilniuje kasdien paskiepijama maždaug po 1 tūkst. žmonių.

„Esame pasiruošę vakcinavimo apimtis iškart padidinti bent kelis kartus, jei tik būtų pakankamai vakcinų. Tai yra labai svarbus uždavinys, esame tam pasiruošę, didelių iššūkių netgi nepasakyčiau, kad kyla. Skirtingai nuo ligoninių lovų parengimo“, – sakė R. Šimašius.

Remigijus Šimašius

Pasak Vilniaus miesto mero, paskiepyti apie 5 tūkst. gyventojų per dieną būtų apskritai nesudėtinga ir dėl to problemų nekiltų.

„Jei kalba eina apie didesnius skaičius, tai mūsų strategija yra labiau „ant žemės“, ką taikėme ir atlikdami testus – nekviečiame į stadionus, koncertų sales, savivaldybės pastatus ar dar kažkur, o esame linkę patys atvažiuoti pas žmones. (...) Ta komanda, kuri užsiima skiepais, atvažiuotų ar į mokyklą, ar į socialinės globos įstaigą, ar į kažkokią įmonę, ar kitur ir galėtų atliktituos dalykus – tai būtų žymiai sklandžiau ir paprasčiau“, – sakė R. Šimašius.

Kalbėdamas apie prezidentūros ir ministerijos vakcinacijos planus, meras teigė, kad Vilniaus skiepijimo apimtis riboja tik gaunamų vakcinų skaičius.

„SAM nuostata yra skiepus dalinti tolygiai visoje Lietuvoje, neišskirti didžiųjų miestų ir mažesnių savivaldybių. Manau, kad tai yra logiškas sprendimas, galbūt nebent atskiroms grupėms galėtų būti daroma išimtis. Natūralu, kad tų jautresnių grupių Vilniuje yra daugiau, vien dėl to, kad nacionalinės reikšmės gydymo įstaigų yra daugiau, tai galbūt galėtų kažkiek daugiau būti skiriama, bet mes esame pasiruošę tiek paskiepyti, kiek bus gaunama vakcinų“, – pažymėjo R. Šimašius.

Pasak jo, pasiekti kolektyvinį imunitetą iki vasaros vidurio yra realu, jei bus gaunamas pakankamas vakcinų kiekis.

Sostinės meras pažymėjo, kad su šalies vadovu taip pat buvo kalbėta kitomis temomis – apie svarbius kultūrinius projektus bei sostinei tenkančius iššūkius ir problemas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (600)