„Manau, kad šiandien nelaužykime iečių, kur dar nėra kur jų laužyti, nes sprendimai dar nėra gimę , jie dabar rutuliojasi. Kiekvieną dieną vis girdime naujas prieštaringas naujienas, ateinančias iš skirtingų komitetų. Yra daug visokio chaoso, jis turės baigtis per artimiausias savaites, kadangi biudžetą turime priimti. Kai bus galutinis karkasas, galutinis biudžeto projektas, tuomet ir kalbėsime“, – sakė G. Nausėda žurnalistams lankydamasis Pabradėje.

Jis teigė matąs problemą, „įvedinėjant mokesčius su įsigaliojimu vos ne kitą dieną“.

„Atsiprašau – tokią praktiką savo šalyje esame išbandę, niekam ji nepatiko. Ji sunervino ir verslo visuomenę, ir klausimas, ar davė tą rezultatą, kurio buvo tikėtasi“, – sakė G. Nausėda.

Įvardijo „raudoną liniją“

Prezidentas taip pat įvardijo „raudoną liniją“, kurią peržengus jis vetuotų biudžetą.

„Net ir norėdamas negalėčiau kitaip padaryti, jeigu tai prieštaraus mūsų Fiskalinės drausmės įstatymui, kuris yra konstitucinis, aš niekaip negalėsiu parašyti tokio įstatymo. Šiandien, matant tą apetitą, kuris reiškiamas iš įvairių politikų finansuoti ir tą ir aną, ir trečią, ir penktą, o su šaltinių paieška mums vis fantazijos pritrūksta, ir tų šaltinių niekas neranda, tai, jeigu tokiu keliu eisime, tai akivaizdu, kad biudžeto deficitas bus didžiulis, ir tokio įstatymo pasirašyti aš negalėsiu“, – sakė G. Nausėda.

Nausėda skeptikams siūlo patiems pasakyti pensininkams: „galite palaukti dar 25 metus“

G. Nausėda sako, kad Prezidentūrai yra labai svarbi iniciatyva didinti pensijas spartesniu tempu negu didėja vidutinis darbo užmokestis.

„Kitaip mes nuolat rypausim ir kalbėsime apie tai, kad mūsų pakeitimo norma, tai yra pensininkų pensijos, lyginant su buvusiu atlyginimu, yra 40 proc. lygio, ir kaip nejuda iš vietos, taip ir nejuda.

Tą judėjimą iš vietos galima garantuoti tik vienu būdu, tai yra, kad pensijos bent kurį laiką augtų sparčiau negu vidutinis darbo užmokestis. Tai mes ketiname daryti, dėl to mes ketiname pakovoti“, – sakė G. Nausėda.

Skeptikams jis siūlo patiems pensininkams paaiškinti savo motyvus.

„O jeigu Seimo nariai mano kitaip, tai jie turėtų tą pasakyti pirmiausia pensininkams: „turite labai daug laiko laukti, galite palaukti dar 25 metus“. Aš taip nemanau“, – sakė G. Nausėda.

Nausėda: komitetas susifokusavo į savo atskirų narių situaciją

DELFI primena, kad prezidentas siūlo taikyti penktadaliu didesnį, nei numatyta dabar, bazinės pensijos indeksavimo koeficientą, o pinigų tam gauti penktadaliu mažinant lengvatą žemdirbių dyzelinui ir didinant su ne darbo pajamomis susijusius Gyventojų pajamų mokesčio (GPM) tarifus.

Seimo Biudžeto ir finansų komitetas tam nepritarė.

Prezidento nuomone, „komitetas pirmiausia pernelyg susifokusavo į savo atskirų narių situaciją“.

„Kai kurie nariai turi dideles individualias pajamas, arba jų žmonos turi dideles individualias pajamas. Kiti nariai turi daug nekilnojamojo turto, ir staiga tapo didžiaisiais kovotojais už idėją, nors jų turtas uždirba dideles nuomos pajamas.

Gaila, kad mes valstybės politiką aukojame savo asmeninės kišenės vardan, bet tikėkimės, kad didžioji Seimo narių dalis yra labiau patriotiški, ir mato ne tik savo asmeninę gerovę, bet ir valstybės gerovę taip pat“, – sakė G. Nausėda.