„Šiandien svarbus susitikimas tiek Lietuvos, tiek Ukrainos žmonėms, turime lūkesčių, kad šiandien galėsime sutarti dėl aiškaus, nedviprasmiško teksto, kuris suteikia Ukrainai perspektyvą siekti narystės Europos Sąjungoje“, – prieš ketvirtadienio vakarą Versalyje prasidėjusį neformalų EVT susitikimą sakė prezidentas.

Prezidentūros išplatintame įraše jis taip pat teigė, kad ES vadovai tarsis dėl gynybos, energetinio saugumo politikos.

„Šiandien reikia priimti sprendimus, kurie būtini dešimčiai, dvidešimčiai ir daugiau metų į priekį. Puikiai suprantame, kad Rusija yra ilgalaikė grėsmė ir mes turime pritaikyti savo ekonomiką, kad būtume kaip galima mažiau priklausomi nuo energetinių išteklių importo“, – pabrėžė Lietuvos vadovas.

Kaip pranešė Prezidentūra, taip pat Europos Sąjungos vadovų susitikime G. Nausėda kels naujų sankcijų karą pradėjusiai Rusijai įvedimo klausimą, tarp jų – Rusijos tarptautinį izoliavimą ir narystės suspendavimą tarptautinėse organizacijose, ypač finansinėse.

Lietuva taip pat siūlys atjungti visus Rusijos bankus nuo SWIFT sistemos (šiuo metu atjungta tik dalis jų) ir uždrausti Rusijos laivams įplaukti į ES valstybių teritorinius vandenis bei uostus.

ES valstybių narių vadovai susitikime taip pat aptars politinę, karinę ir humanitarinę paramą Ukrainai, ES saugumo, įskaitant energetinį, situaciją karo Ukrainoje akivaizdoje bei ES ekonomikos atsparumo didinimo priemones.

Po Rusijos invazijos į Ukrainą ES anksčiau įšaldė Rusijos centrinio banko turtą, paskelbė prekybos apribojimus, atjungė dalį Rusijos ir Baltarusijos bankų nuo atsiskaitymų sistemos SWIFT, įtraukė kelis tūkstančius abiejų šalių pareigūnų ir oligarchų į juoduosius sąrašus.

Tačiau Bendrija kol kas atsisako rusiškos naftos ir dujų importo embargo, nes dalis narių yra itin priklausomos nuo Rusijos energijos išteklių.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Dalintis
Nuomonės