„Siūlyčiau nedaryti kažkokių skubotų politinių išvadų. Taip, yra tam tikrų techninių klausimų, kurie galbūt neleido mūsų kaimynams partneriams prisijungti šiame etape. Tačiau labai svarbu pažymėti, kad šis testavimas vyksta sėkmingai, viskas vyksta pagal planą ir, manau, kad tai yra labai didelis ir geras žingsnis į priekį link sinchronizacijos“, – žurnalistams Marijampolėje sakė G. Nausėda.

„Aš įsivaizduoju idealią sinchronizaciją, kada mes visi sinchronizuojamės su kontinentine Europa, neišskiriant nė vienos (Baltijos valstybės – ELTA). Tikiuosi, kad šios politikos bei strategijos ir toliau laikysimės“, – sakė prezidentas.

Šeštadienį Lietuvoje vyksta šalies elektros sistemos izoliuoto darbo bandymas. Šio bandymo metu pirmąkart elektros sistema bus pilnai atjungta nuo Rusijoje valdomo tinklo ir veiks savarankiškai.

Operatoriaus teigimu, šis bandymas yra vienas svarbiausių pasiruošimo sinchronizacijai etapų. Jo metu, 11–21 val., nuo šalies elektros sistemos bus atjungtos visos elektros linijų jungtys su Latvija, Baltarusija ir Kaliningrado sritimi.

Iki sinchronizacijos su Vakarų Europa visos trys šalys turi atlikti bendrą izoliuoto darbo bandymą, „Litgrid“ teigimu – „sudaryti vieną „salą“.

Vis tik Latvija ir Estija šįkart neprisijungė prie iniciatyvos išbandyti elektros sistemos galimybes dirbti be Rusijos. R. Masiulio aiškinimu, jos „neparodė noro tą daryti kartu“.

Balandžio 13 d. su Latvijos klimato ir energetikos ministru Raimondu Čudaru susitikęs energetikos ministras Dainius Kreivys užsiminė, kad apsispręsti dėl trijų valstybių elektros sistemų izoliuoto darbo bandymo būtų galima sulaukus techninių galimybių studijos išvadų.

„Tikiuosi, kad po šito žingsnio, kuomet Latvija ir Estija taip pat matys studijos rezultatus, bus galima pradėti kalbėti ir apie bendrą izoliuoto elektros sistemos darbo bandymą“, – žurnalistams tuomet sakė D. Kreivys.

Jos rezultatų, pasak ministro, tikimasi gegužę.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)