„Nei džiaugiuosi, nei nesidžiaugiu. Aš tik noriu pasakyti vieną dalyką - tai, kad aš nuėjau vakar į tą frakciją, tikrai nebuvo pats maloniausias užsiėmimas, bet, jeigu mes politiką įsivaizduotume kaip vakarėlius, kuriuose gali pabūti su savo draugais ir šalininkais, tai aš tokio įsivaizdavimo neturiu. Politika yra ir dalyvavimas renginiuose, kuriuose yra kitų nuomonių ir kitokių pažiūrų žmonės, bet mes privalome bendrauti“, – sakė G. Nausėda, paklaustas apie išreikštą paramą.

Kandidatas savo pasisakymu bandė nubrėžti naują skirties liniją rinkimuose.

„Tai šia prasme aš manau, kad sekmadienį žmonės rinksis ne Nausėdą ar Šimonytę, o žmonės rinksis – politiką, kurioje mėginama bendrauti, net ir su skirtingų nuomonių turinčiais žmonėmis, arba politiką, kurioje siekiama tiesiog pasipusčius padus pasitraukti“, – sakė G. Nausėda.

Sako, kad tikslas buvo ne parama

Jis patikino, kad jo apsilankymo „valstiečių“ frakcijoje tikslas buvo ne užsitikrinti paramą, o atsakyti į klausimus, kurie, kandidato nuomone, svarbūs ne tik politikams, bet ir daliai Lietuvos žmonių.

„Mes valstiečių-žaliųjų paramos neprašėme, mano apsilankymo tikslas buvo, pirmiausia, tai, kad aš norėčiau atsakyti į pateiktus klausimus, nes tai yra toli gražu ne tik tos frakcijos, kuri ten vakar buvo susirinkusi, bet tai yra visų Lietuvos žmonių klausimai. Kai kurie – beje tokie, apie kuriuos buvo nekalbama rinkimų debatų metu, kaip antai – atstovavimas Europos Vadovų Taryboje (EVT)“, – sakė G. Nausėda.

Jis priminė, kad priešingai nei valstiečiai-žalieji viliasi, jis pasisako už tai, kad EVT Lietuvą atstovautų Prezidentas (o ne Premjeras ir Prezidentas pakaitomis – DELFI), kuris „galėtų, įvertinęs Ministro Pirmininko poziciją, priimti galutinį sprendimą ir būti lyderiu šitame labai svarbiame forume, kuriame mezgasi vadovų ryšiai“.

Pasak jo, svarbiausia, kad paramą reiškiančios partijos nekeltų išankstinių reikalavimų.

„Nes mes paprasčiausiai jų nevykdysime“, – sakė G. Nausėda.

Bandė išryškinti savo privalumą

Kandidatas dvejopai sureagavo į R. Karbauskio pasakymą, kad jis mato galimybę, kad visi valdančiųjų Seime inicijuoti parlamentiniai tyrimai bus nutraukti ir perduoti prokuratūrai, jei po rinkimų naujasis šalies vadovas sieks pokyčių šioje institucijoje.

Savo pasisakyme jis sukritikavo Stasio Jakeliūno krizės priežasčių tyrimą, kuris, kandidato nuomone, nėra laikytinas prokuratūros tyrimo objektu – kaip antai krizės tyrimo priežastys.

„Tyrimas yra inicijuotas daugiausiai vieno žmogaus pastangomis, ir jis ko gero yra net stipriai asmeniškai motyvuotas. Ką ten ketinama nustatyti, kad kažkas dėl to turi būti nuteistas, kad skolinosi Lietuva per brangiai?

Galbūt, praėjus laikui visi galime sakyti, kad galėjome priimti geresnius sprendimus, bet tuo metu sprendimai buvo priimami tokie, kurie tuometinei Vyriausybei atrodė priimtiniausi. Taip, ji padarė klaidą. Bet aš labai abejočiau, ar tai yra sąmoningas kenkimas valstybei“, – sakė G. Nausėda.

Iš kitos pusės, pasak kandidato, jei yra tyrimų, susijusių su tiesioginiais pažeidimais, būtų geriau, kad jie būtų tiriami prokuratūroje.

„Nes yra visiškai nenormali situacija, kuomet, kaip sako politikai, dėl to, kad prokuratūra neva nedirba savo darbo, mes privalome imtis dirbti to darbo už prokuratūrą. Tada mes visiškai pažeidžiame valdžių atskyrimo principą, ir sakome, kad yra kažkokia atšaka neįgali, todėl mes dirbsime už ją. Tai gal sutvarkykime tą valdžios atšaką?“, – retoriškai klausė G. Nausėda.

Jis patikino esąs pasirengęs dirbti teisėtvarkos ir teisėsaugos srityje, „kad turėtume stiprius teismus, nepriklausomą prokuratūrą“.

„Esant nepriklausomam prezidentui, patikėkite, kišeninių prokurorų nebus, kaip kad kartais būna esant partiniams prezidentams, ypač kuomet visa valdžios vertikalė atsiduria vienose rankose“, – sakė G. Nausėda.

Jis teigė matąs rezervų prokuratūros nepriklausomumą didinti.

„Valstiečiai“ - prieš Šimonytę

Ketvirtadienį posėdžiavusi LVŽS valdyba priėmė sprendimą kviesti žmones aktyviai dalyvauti rinkimuose, ir juose balsuoti už G. Nausėdą.

„LVŽS valdyba bendru sutarimu nutarė kviesti Lietuvos žmones aktyviai dalyvauti Prezidento rinkimų antrajame ture, ir jame balsuoti už G. Nausėdą, dėl to, kad kitu atveju, jei aktyvumas bus mažas, ir žmonės gadins biuletenius arba nebalsuos nei už vieną kandidatą, tokiu atveju laimės I. Šimonytė, kas mūsų nuomone Lietuvai būtų labai blogai“, – po posėdžio sakė partijos pirmininkas Ramūnas Karbauskis.

Jis pats asmeniškai taip pat teigė balsuosiąs už G. Nausėdą.

„Mes pasisakome už tą kandidatą, kuris mums suteikia nors kokios vilties, kad gali būti daugiau darnos darbe tarp Seimo, Vyriausybės ir Prezidento. Kitas dalykas, tai yra klausimai, susiję su I. Šimonyte kaip žmogumi, prisimenant tuos sprendimus, kurie buvo padaryti krizės metais – skolinimasis, kada pavertė „Sodrą“ įsiskolinusia organizacija, kada pensininkų pinigais buvo mokamos didžiulės palūkanos. Mes tų dalykų pamiršti negalime“, – sakė R. Karbauskis.