„Seimo narių skaičiaus mažinimo vajus yra labiau žalingas nei naudingas Lietuvos valstybei. Paprasta kaštų ir naudos analizė. Tikslas mažinti biurokratinį aparatą - geras, bet būdas jam siekti pasirinktas dėl vaizdo, o ne sprendžiant problemą. Galim skaičiuoti įvairiai, tačiau „sutaupyti“ mažinant Seimo narių kiekį pavyks tiek, kad vienam Lietuvos gyventojui per metus teks centai. Ir nesvarbu - 10, 15 ar 20 centų. Tai yra menka suma, žiūrint tiek valstybės, tiek naudos kiekvienam piliečiui mastu“, - savo feisbuko paskyroje rašo G. Nausėda.

G. Nausėda šaržuoja, kad, nors ,,valstiečių“ siekis gerinti Seimo nario kokybę - puikus, bet argumentas, kad konkuruojant dėl 101 vietos bus išrinkti geresni, sumanesni ir protingesni, yra ,,truputį juokingas“.

„Jei neišrenkame 141 Seimo nario, kad būtume patenkinti, tai kodėl manome, kad štai 101 tai jau tikrai rasime? O štai pavojus, kad parlamento darbo kokybė, sumažinus narių skaičių, suprastės, yra realus. Mažiau parlamentarų reiškia mažiau nuomonių, mažiau diskusijų ir didesnes galimybes, kad sprendimai bus priimami ne visuomenės intereso, o atskirų interesų grupių labui“, - teigia jis.

G. Nausėdai apmaudu, kad šis svarbus, Konstituciją keisti įpareigojantis, klausimas keliamas, prisidengiant demografiniais pokyčiais bei tik dabar - trijų rinkimų fone.

„Žvelgiant į Seimo reitingus, nesunku suvokti, kad idėja sumažinti parlamento narių skaičių sulauks palaikymo, tačiau tai labiau panašu į politinę dėlionę pasitelkiant rinkėjų apmaudą, o ne valstybinį požiūrį“, - teigia jis.

ELTA primena, kad vasario 14 d. Seime po pateikimo pritarta valdančiųjų „valstiečių“ inicijuojam referendumui dėl Seimo narių mažinimo iki 121. Iniciatyvos autoriai referendumą dėl Seimo narių skaičiaus sumažinimo planuoja rengti šių metų gegužės 12 d. - kartu su pirmuoju Prezidento rinkimų turu.

Valdančiųjų teikiamo įstatymo projekto tikslas - pakeisti Konstitucijos 55 straipsnį ir taip sumažinti Seimo narių skaičių nuo 141 iki 121.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcijos nariai, inicijuodami projektą, argumentuoja, kad Seimo narių skaičių mažinti reikia dėl šalyje mažėjančio gyventojų skaičiaus. Pasak LVŽS pirmininko Ramūno Karbauskio, sumažinus parlamentarų skaičių, būtų pasiektas našesnis darbas parlamente.

Tačiau jiems oponuojanti opozicija tvirtino, kad valdantieji užsiima tiesiog populizmu.

Šiuo metu galiojantis Konstitucijos 55 straipsnis nustato, kad Seime turi būti 141 narys.