„Lietuva yra stipri ir vertinama Jungtinių Valstijų sąjungininkė bei draugė. Pripažįstame jūsų indėlį į pasaulinį saugumą, jūsų žinias ir ekspertizę kovoje su dezinformacija, įsipareigojimus demokratinėms vertybėms, teisės viršenybei ir žmogaus teisėms. Ši draugystė stiprina mūsų šalis ir aš neabejoju jos tvirtumu ir abipuse nauda ateityje“, – įteikęs skiriamuosius raštus sakė ambasadorius.

JAV ambasados paskelbtame pranešime pažymima, kad ambasadorius R. S. Gilchristas su Baltijos regiono aktualijomis gerai susipažino vadovaudamas Valstybės departamento Šiaurės šalių ir Baltijos regiono biurui bei eidamas diplomatinės misijos vadovo pavaduotojo pareigas JAV ambasadose Estijoje ir Švedijoje.

„Be galo gerbiu ambasadorę Anne Hall už jos aukštus standartus ir nuveiktus darbus čia Lietuvoje. Džiaugiuosi, jog ambasadoje turime stiprią amerikiečių ir lietuvių komandą, kiekvieną dieną dirbančią tam, kad užtikrintų mūsų visų saugumą ir gerovę“, – pranešime cituojamas JAV diplomatinis atstovas.

Gruodį duodamas priesaiką Valstybės departamente jis sakė, kad paskyrimas JAV ambasadoriumi Lietuvoje jam yra „didžiausia gyvenimo garbė“ ir pažadėjo tęsti tvirtus gynybos, ekonominius ir kultūrinius santykius tarp Jungtinių Valstijų ir Lietuvos.

Prezidentūros pranešime teigiama, kad susitikime su naujuoju ambasadoriumi kalbėta apie Lietuvos ir JAV bendradarbiavimo plėtojimo svarbą saugumo ir gynybos srityje, įvertinant saugumo iššūkius ir grėsmes, kylančias Baltijos regione.

Pasak pranešimo, prezidentas su ambasadoriumi aptarė aktualiausius NATO darbotvarkės klausimus, padėkojo už JAV paramą stiprinant Baltijos šalių gynybos pajėgumus. Šalies vadovas pasidžiaugė JAV investicijomis Lietuvoje ir pareiškė tikįs, kad bus dedamos abipusės pastangos jas skatinti ir ateityje.

JAV ambasada pakviesta dalyvauti kultūriniame Lietuvos gyvenime, minint Vilniaus Gaono ir Lietuvos žydų istorijos metus bei kitus Lietuvos istorijai ir kultūrai svarbius įvykius.

Naujasis JAV ambasadorius Robertas S. Gilchristas 2016–2019 metais vadovavo JAV Valstybės departamento Operacijų centrui.

Iki paskyrimo ambasadoriaus pareigoms jis ėjo diplomatinės misijos vadovo pavaduotojo JAV ambasadoje Švedijoje ir Estijoje pareigas, vadovavo JAV valstybės departamento Europos ir Eurazijos reikalų biuro padaliniui, atsakingam už Šiaurės ir Baltijos šalių klausimus. Dar anksčiau buvo politinio patarėjo pavaduotoju JAV ambasadoje Irake bei politikos skyriaus vadovu JAV ambasadoje Rumunijoje.

Šalies vadovas taip pat antradienį priėmė naujų Graikijos ir San Marino ambasadorių skiriamuosius raštus.

Susitikime su Graikijos ambasadoriumi Dimitrios Xenitellis'u aptarti dvišaliai santykiai ir galimybės stiprinti politinius bei ekonominius ryšius.

Susitikime su San Marino ambasadore Silvia Berti prezidentas išreiškė lūkestį stiprinti politinius santykius su šia šalimi ir plėtoti ekonominius ryšius.