Šalies vadovo teigimu, toks sprendimas gali atnešti daugiau chaoso formuojant valdančiąją koaliciją ir apskritai, pažymi jis, nėra jokių garantijų, kad gausių valdančiųjų partijų atstovai, išsigandę mažesnių politinių jėgų, jau po ketverių metų nenuspręs grąžinti pakeistą rinkimų tvarką.

„Mes pradedame kaitalioti įstatymus, ir turbūt 99 proc. visuomenės puikiai supranta, kas čia vyksta ir dėl ko visa tai yra daroma“, – antradienį lankydamasis Utenoje sakė G. Nausėda.

Šalies vadovo teigimu, valdančiųjų užmojis nuleisti kartelę yra rizikingas, pirmiausia, tuo atžvilgiu, kad politikai prieš dar kitus rinkimus gali mestis prie užmojo sugrąžinti anksčiau galiojusią tvarką.

„Tai yra negerai, nes įsivaizduoju situaciją po ketverių metų. Galbūt atvirkštinę... kuomet valdžioje esančios partijos nuspręs, kad geriau būtų eliminuoti tam tikras trukdančias mažesnes partijas, ir galbūt vėl atstatys tą kartelę į buvusį lygį“, – neslėpė skepsio prezidentas. Šalies vadovo teigimu, dėl šios priežasties Prezidentūra palaikytų nebent nuosaikesnį rinkimų kartelės mažinimo projektą.

G. Nausėda pabrėžė, kad kartelės nuleidimas iki 3 ir 5 proc. gali neigiamai paveikti valdančiosios koalicijos darbą.

„Mažesnis (nei 4 ir 6 proc. – ELTA) kartelės mažinimas reikštų, kad einame tuo keliu, kada Seime atsiras dariniai, kurie smarkiai destabilizuos valdančiosios koalicijos veiklą ir sukels dar daugiau chaoso“, – apibendrino G. Nausėda.

Seimas antradienį, valdančiųjų iniciatyva, iki 3 ir 5 proc. sumažino ribą, pagal kurią politinių partijų kandidatų sąrašas ir jungtinis kandidatų sąrašas galės gauti mandatus šalies parlamente. Už tokias Seimo rinkimų įstatymo pataisas balsavo 60 Seimo narių, 1 buvo prieš, 8 parlamentarai susilaikė.

Praėjusią savaitę Seimo opozicijai užblokavus Seimo rinkimų įstatymo pataisų, kuriomis būtų sumažinta patekimo į Seimą kartelė, priėmimą, antradienį Seimas už jas balsavo dar kartą.

Šiuo metu partijos kandidatų sąrašas gali gauti Seimo narių mandatų tik tada, jeigu už jį balsavo ne mažiau kaip 5 proc. rinkimuose dalyvavusių rinkėjų, o jungtinis kandidatų sąrašas mandatų dalybose dalyvauja tik tada, jeigu už jį balsavo ne mažiau kaip 7 proc. rinkimuose dalyvavusių rinkėjų.