„Manau, kad tas sprendimas (siūlyti valdžios perkrovimą – ELTA) gimė spontaniškai po to, kai mes pasakėme, kad Povilas Mačiulis palieka mūsų komandą dėl to, kad taip pat atsidūrė šios istorijos verpete. Povilas ir pats pademonstravo iniciatyvą, nes jis suprato, kad negalime reikalauti laikytis aukštų etikos standartų iš kitų, jeigu patys nesilaikome pačių aukščiausių standartų“, – ketvirtadienį TV3 televizijos laidoje „Dėmesio centre“ sakė G. Nausėda.

Prezidentas pakartojo tikėjęsis, kad ministrai, dėl kurių skaidrumo visuomenei taip pat kilo klausimų – Jurgita Šiugždinienė, Gintarė Skaistė bei Simonas Kairys – paseks P. Mačiulio pavyzdžiu. Visgi, tęsė šalies vadovas, premjerė ir konservatorių prezidiumas, pasak G. Nausėdos, pasirinko sunkiai paaiškinamą strategiją.

„Tas (P. Mačiulio – ELTA) sprendimas buvo priimtas. Ir po to, tiesa sakant, tikėjomės, kad panašūs sprendimai gims ir Vyriausybėje – t. y., trys ministrai, kurie atsidūrė šios krizės šešėlyje, paliks savo vietas. Bet nueita visiškai kitu keliu“, – aiškino Daukanto aikštės lyderis.

„Šiandien visi tik imasi už galvos ir svarsto, ką čia tuo norėta padaryti ir kokie yra galutiniai šių sprendimų tikslai“, – pabrėžė G. Nausėda.

Šalies vadovas nekeičia savo pozicijos ir leidžia suprasti, kad į skandalą įsivėlusiems ministrams Vyriausybėje ne vieta.

„Mes galvojame, kad reikia elgtis šitaip. Kiti galvoja kitaip“, – Prezidentūros poziciją dėstė G. Nausėda, omenyje turėdamas P. Mačiulio laikyseną.

„Politikoje tas standartas turi būti laipteliu aukščiau ir tu turi įrodyti, kad esi nekaltas. Pats politikas turi įrodyti, (kad yra – ELTA) nekaltas. Nėra taip, kaip visais kitais atvejais – jeigu tau neįrodoma, kad tu esi kaltas, tai automatiškai esi nekaltas“, – dėstė jis.

Todėl prezidentas kritiškai žvelgia ir į politikų, nutarusių grąžinti panaudotas lėšas dirbant savivaldoje atgal į valstybės biudžetą. Tą iš trijų ministrų, įsivėlusių į „čekiukų“ skandalą padarė tik. G. Skaistė.

„Turbūt, jeigu tu grąžini lėšas, tai ir pripažįsti, kad tu kažką padarei ne taip. Turbūt savaime į valstybės biudžetą be priežasties nemokame pinigų – arba tai yra mokesčiai, arba tokiose situacijose susidarę klausimai. Atsistatydinimas pirmiausiai yra politinė reakcija“, – kalbėjo šalies vadovas.

Kilus skandalui dėl galimo savivaldos politikų piktnaudžiavimo kanceliarinėmis lėšomis, konservatorių pirmininkas Gabrielius Landsbergis prakalbo apie visos politinės sistemos perkrovą. Pasak jo, pastaroji problema liečia ne tik savo išlaidų negalinčius pagrįsti ministrus, bet visas politines partijas. Todėl TS-LKD pasiūlė rugsėjo 10 d. Seimui surengti naujus rinkimus. Priešingu atveju, Vyriausybė atsistatydintų.

Premjerė Ingrida Šimonytė ne kartą patikino, kad, parlamente pritrūkus politinės valios ir nesušaukus naujų rinkimų, ji pasitrauks iš pareigų.

Skandalo įkarštyje švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė pripažino negalinti dokumentais pagrįsti savo išlaidų, dirbant Kauno miesto savivaldybėje. Oponentams keliant spaudimą politikė nutarė trauktis iš posto.

Laikinosios sostinės taryboje dirbę ministrai Gintarė Skaistė bei Simonas Kairys taip pat nurodė, kad neturi kaip pagrįsti savo išlaidų. Visgi, finansų ministrė pranešė, kad susiklosčius tokiai situacijai ji Kauno savivaldybei pervedė dalį išnaudotų lėšų – beveik 14 tūkst. eurų.

Įsisiūbavus buvusių savivaldybių tarybų narių kanceliarinių lėšų panaudojimo skandalui, apie pasitraukimą iš pareigų pranešė prezidento Gitano Nausėdos vyriausiasis patarėjas Povilas Mačiulis. Anksčiau Kauno vicemeru dirbęs P. Mačiulis teigė negalinti naudojęsis tarybos nario veiklai skirtomis lėšomis, tačiau dokumentų, pagrindžiančių išlaidas, neturi.

Tuo metu Prezidentūra ragina parlamentarus tobulinti teisinę bazę ir nustatyti aiškesnį reglamentą dėl savivaldos tarybos narių veiklai skirtų lėšų naudojimo. Šalies vadovas Gitanas Nausėda tvirtino, kad iš galimos krizės šalį gali išvesti tiek pirmalaikiai Seimo rinkimai, tiek Vyriausybės „perkrovimas“.

Visgi, tokiu atveju, pabrėžė Daukanto aikštės lyderis, naujai formuojamame Ministrų kabinete neturėtų būti į vadinamąjį „čekiukų“ skandalą įsivėlusių Vyriausybės narių G. Skaistės ir S. Kairio.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)