„Prezidentas siekia kurti skaidrią Lietuvos apsaugos nuo korupcijos sistemą. Svarbus žingsnis yra Korupcijos prevencijos įstatymo naujos redakcijos pateikimas, kuris yra parengtas kartu su Specialiųjų tyrimų tarnyba“, – sakė prezidento patarėjas Darius Kuliešius po apskritojo stalo diskusijos kovos su korupcija tema.

Pasak šalies vadovo atstovo, šiuo įstatymu siekiama, kad už skaidrios aplinkos kūrimą būtų atsakinga ne viena institucija, kaip, pavyzdžiui, Specialiųjų tyrimų tarnyba, bet – kiekviena valstybės funkcijas vykdanti institucija ir organizacija, jos vadovai, kad jie asmeniškai įsitrauktų į antikorupcinės aplinkos kūrimą.

„Šiame įstatyme numatyta, kad tikslas kurti antikorupcinę aplinką ir šitos veiklos pareiga yra visų valstybei dirbančių institucijų vadovų. Bus numatytas veiklos matavimas, stebėsena, tokiu būdu užtikrinamas įsitraukimas, ko iki šiol trūko, į skaidrios Lietuvos apsaugos nuo korupcijos formavimą“, – kalbėjo D. Kuliešius.

Pasak patarėjo, prezidentas pabrėžia, kad, kuriant skaidrią apsaugos nuo korupcijos sistemą, yra ypatingai svarbu atkurti visuomenės pasitikėjimą valstybės institucijomis.

„Pasitikėjimą atkursime tada, kada susitvarkysime su neefektyviu ir neskaidriu valstybės biudžeto ir turto valdymu, kada tinkamai ir efektyviai kovosime su šešėline ekonomika, kada mūsų teisinės atsakomybės sistema bus ir greita, ir efektyvi, ir rezultatyvi“, – šalies vadovą citavo D. Kuliešius.

Rezultatai bus susieti su įstaigos finansavimu

Pasak patarėjo, priėmus šį įstatymą kiekvienos institucijos vadovas taptų atsakingas už tai, kad jo institucijoje korupcijos rizikos būtų identifikuotos, būtų sudaryta programa, kaip jas valdyti.

„Institucijos veikla šioje srityje turės tikslus, rezultatai bus viešinami, ir atsakingos institucijos bus vertinamos STT“, – sakė D. Kuliešius.

Pasak patarėjo, lygiagrečiai rengiami kiti teisės aktai, kuriais būtų numatoma, kad už pasiektus tikslus būtų skiriamas finansavimas.

„Prezidentūra sveikina Vyriausybės žingsnius šia linkme“, – sakė D. Kuliešius.

STT vadovas tiki, kad visi ilgainiui norės imtis veiksmų

Po diskusijos STT vadovas Žydrūnas Bartkus konstatavo, kad jau ne pirmi metai kuriamos atsparios korupcijai aplinkos, bet dažnai tai neveikia.

„Šiandieninėje diskusijoje buvo iškeltas klausimas, kad yra ko gero trys kategorijos vadovų. Pirma kategorija – tie, kurie apskritai nenori kalbėti apie korupciją, užsiimti korupcijos mažinimu. Antra kategorija – tie, kurie nori, bet nežino, kaip tai daryti. Trečia kategorija – tie, kurie žino, kaip daryti, ir tai daro.

Toks formatas, kuris šiandien buvo, – apskrito stalo diskusija yra vieta, kad tie, kurie žino, kaip tai daryti, ir sėkmingai daro pasidalintų savo patirtimi su tais, kurie nežino, kaip tai daryti, bet norėtų kurti antikorupcinę aplinką. Žingsnis po žingsnio mes prieitume prie to, kad visi tie, kurie ateityje bus atsakingi už antikorupcinės aplinkos kūrimą institucijose, patys, norėdami atrodyti matavimo procese geriau, (…) ieškos (…) sėkmės istorijų, kad tą patį galėtų pakartoti savo vadovaujamoje institucijoje“, – sakė Ž. Bartkus.

„Transparency international“ Lietuvos skyriaus vadovas Sergejus Muravjovas išsakė nuomonę, kad kalbant apie antikorupciją ir skaidrumą, kartais trūksta paskatų keistis.

„Tos paskaitos negali būti baudžiamojo pobūdžio, problema yra tame, kad mes dažnai nežinome, kaip labai svarbioms institucijoms sekasi tvarkytis su viešaisiais pirkimais, suvaldyti galimus interesų konfliktus, elgtis tiesiog deramai pagal įstatymą. Būtent dėl to viliuosi, kad šis Korupcijos prevencijos įstatymas taps priemone, kuri leis mums kalbėti apie skaidrumą esamu laiku. Mes žymiai sužinosime, kas vyksta kokioje nors įstaigoje blogai, negu tik po kelių metų“, – kalbėjo S. Muravjovas.

Jis taip pat teigė su nerimu stebįs tendenciją, kad Lietuvoje po truputį užveriama vieša prieiga prie labai svarbių visuomenei duomenų.

„Aš būčiau linkęs pasisakyti, kad tie duomenys būtų atverti“, – sakė S. Muravjovas.

Renginyje dalyvavo Seimo, Vyriausybės, Aukščiausiojo Teismo, Generalinės prokuratūros, Specialiųjų tyrimų tarnybos, Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybos, Valstybės saugumo departamento, kitų institucijų atstovai, mokslininkai ir visuomeniniai ekspertai, BNS informavo prezidento atstovas spaudai Antanas Bubnelis.