„Valstiečių“ dominuojamas parlamentas į kadencijos pabaigą virto vieta, kurioje nebeliko vietos racionaliai diskusijai, o bet kokia idėja tampa tik dar vienu įrankiu konjunktūrinėms valdančiųjų manipuliacijoms, – įsitikinęs Liberalų sąjūdžio frakcijos narys Simonas Gentvilas. – Nuoširdžiai pikta, kad mano siekis suvienodinti Seimo ir savivaldos rinkimų barjerus galiausiai virto vienu savanaudiškiausių valdžios sprendimų: per Lietuvos parlamentarizmo istoriją dar nebuvo prieita prie situacijos, kuomet valdantieji bijotų nepatekti į Seimą ir dėl to mažintų kartelę. Akivaizdu, kad šiuo atveju reikalingas nedviprasmiškas šalies vadovo įsikišimas“.

Seimas iki 3 ir 5 proc. sumažino ribą, pagal kurią politinių partijų kandidatų sąrašas ir jungtinis kandidatų sąrašas galės gauti mandatus šalies parlamente. Antradienį už tokias Seimo rinkimų įstatymo pataisas balsavo 60 Seimo narių, 1 buvo prieš, 8 parlamentarai susilaikė.
Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos seniūnas Ramūnas Karbauskis mano, kad šiuo sprendimu yra padidintas demokratijos laipsnis Lietuvoje.

Seimo narys konservatorius Jurgis Razma Eltai sakė tikįs, kad prezidentas G. Nausėda vetuos Seimo rinkimų įstatymo pataisas.

„Manau, kad ir be Seimo narių kreipimosi prezidentas su savo patarėjais gali įvertinti pasekmes, ir tikimės, kad vetuos“, – sakė J. Razma.

Šiuo metu partijos kandidatų sąrašas gali gauti Seimo narių mandatų tik tada, jeigu už jį balsavo ne mažiau kaip 5 proc. rinkimuose dalyvavusių rinkėjų, o jungtinis kandidatų sąrašas mandatų dalybose dalyvauja tik tada, jeigu už jį balsavo ne mažiau kaip 7 proc. rinkimuose dalyvavusių rinkėjų.