„Kol kas ta mažų žingsnelių politika – aš kalbu apie sankcijų paketus – deja, nepasiekė savo rezultato ir kartais mes matome, kad paradoksaliai ta sankcijų politika turi ne mažesnės įtakos mūsų ekonomikoms. Tuo tarpu, Rusijos ekonomikai, sakyčiau, pasekmės yra prieštaringos“, – ketvirtadienį Prezidentūroje žurnalistams teigė G. Nausėda.

Todėl, pabrėžė prezidentas, Briuselis privalo pritaikyti sankcijas ir karinės pramonės sektoriui, ir energetikos koncernui „Rosatom“. Taip pat pašalinti papildomus bankus iš mokėjimų sistemos SWIFT.

„Mūsų įsitikinimu, Lietuva buvo visada drąsiausių sankcijų pusėje ir mes štai ir dabar sakome, kad 9-asis sankcijų paketas ne tik turi būti kaip galima greičiau patvirtintas, tačiau jis tikrai turi būti esminis žingsnis į priekį, įtraukiant karinę industriją, įtraukiant į desviftinimą likusius Rusijos bankus ir ypač įtraukiant „Rosatom“, kuris tiesiogiai dalyvauja šitoje branduolinėje agresijoje prieš Ukrainą. Nekalbant apie konstitucinio teismo teisėjus ir visus kitus, kurie prisideda prie šio nusikalstamo režimo veiksmų Ukrainoje“, – aiškino jis.

„Labai tikiuosi, kad mes sugebėsime tą žingsnį žengti ir rasime tą reikalingą solidarumą tarp Europos Sąjungos valstybių“, – vylėsi šalies vadovas.

G. Nausėda taip pat paragino Europos Komisiją (EK) peržiūrėti ir anksčiau pritaikytas sankcijas Maskvai. Pateikdamas agresorės dujų milžinės „Gazprom“ pavyzdį, prezidentas pastebėjo, kad Rusijoje veikianti įmonė ir toliau uždirba nemenkus pelnus.

„Gazprom“ finansiniai rezultatai toli gražu nėra blogi, nes nepaisant to, kad jie pardavė gerokai mažiau dujų, jie sugebėjo uždirbti iš labai smarkaus dujų kainų kilimo. Reiškia, mums reikia, ir mes tą raginame daryti Europos Komisiją – įvertinti mūsų sankcijų politikos poveikį, įvertinti tarpinius tos politikos rezultatus ir koreguoti kursą“, – kvietė jis.

ELTA primena, kad EK pirmininkė Ursula von der Leyen pranešė, jog Briuselis rengia 9-ąjį sankcijų Rusijai paketą.

„Sunkiai dirbame, kad smogtume Rusijai į skaudamą vietą, siekdami dar labiau pažaboti šios šalies pajėgumus kariauti prieš Ukrainą. Šiandien galiu paskelbti, kad sparčiai rengiame devintąjį sankcijų paketą“, – teigė U. von der Leyen.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją