Jis sako, kad Lietuva „atidžiai stebi“ prasidėjusią rinkimų kampaniją ir ragina laikytis „visuotinai pripažintų demokratijos principų“.

„Baltarusijoje, Europos šalyje, netoleruotinos represijos prieš pilietinę visuomenę. Raginu Baltarusijos vadovybę užtikrinti saugius, laisvus, sąžiningus rinkimus ir fundamentalias žmogaus teises bei laisves. Smerkiu bet kokį Rusijos kišimąsi į Baltarusijos prezidento rinkimų eigą ir baigtį“, – pranešime spaudai penktadienį cituojamas G. Nausėda.

Penktadienį aptaręs politinę situaciją Baltarusijoje su užsienio reikalų ministru Linu Linkevičiumi, paragino jį „užtikrinti operatyvų dialogą su Baltarusija ir Europos Sąjungos institucijomis“ dėl Baltarusijos Prezidento rinkimų proceso.

G. Nausėda: Astravo AE – grėsmė saugumui

Jis taip pat paragino „principingai ginti Lietuvos pozicijas dėl Astravo AE saugos problemų įtvirtinimo tarptautiniu lygiu“. Baltarusija ketvirtadienį pranešė Lietuvai pradėjusi branduolinio kuro krovimą į pirmąjį reaktorių. Lietuva griežtai kritikuoja šį projektą sakydama, kad elektrinė statyta nepaisant saugumo reikalavimų.

Pasak Prezidentūros, Lietuvos pozicija dėl Astravo AE nesikeičia. Šalies vadovas akcentavo griežtą Lietuvos poziciją nepirkti elektros energijos, pagamintos šalyje, kurioje veikia nesaugi atominė elektrinė, bei nesuteikti Kruonio HAE rezervų Baltarusijai.

„Šis objektas yra grėsmė mūsų šalies nacionaliniam saugumui, visuomenės sveikatai ir aplinkai. Lietuva turi būti pasirengusi apsaugoti Lietuvos gyventojus ir gyvybinius interesus“, – sakė prezidentas.

Pranešime teigiama, kad užsienio reikalų ministrui pavesta sustiprinti Lietuvos institucijų ir ekspertų koordinaciją bei „teisingos informacijos sklaidą“ ES ir tarptautiniams partneriams apie Astravo AE saugą, taip pat sutelkti jėgas ir „mobilizuoti diplomatines pastangas, kad nesaugiai pagaminta elektros energija nepatektų ne tik į Lietuvos, bet ir į regiono bei ES rinkas“.

Baltarusijos prezidento rinkimuose šią savaitę 65-erių šalies vadovas Aleksandras Lukašenka siekia užsitikrinti vadovavimą valstybei šeštąją kadenciją, šalyje auga visuomenės nepasitenkinimas jo valdymu.

A. Lukašenkos režimas artėjant balsavimui ėmėsi griežtų veiksmų prieš opoziciją – buvo sulaikyta daugybė protestuotojų ir dalis siekusiųjų tapti kandidatais.

Lietuva taip pat išlieka didžiausia Baltarusijoje statomos elektrinės kritikė ir yra pasiryžusi boikotuoti jos elektros patekimą į rinką. Minskas atmeta Vilniaus priekaištus dėl saugumo reikalavimų nepaisymo.