Taip jis kalbėjo po anksti penktadienio rytą Briuselyje pasibaigusio Europos Sąjungos (ES) šalių lyderių susitikimo, kur sutarta įvesti naujus ribojimus Rusijai.

„Šalies vadovas pažymėjo, kad ES sutarė dėl priemonių, kurios sukeltų sunkias ekonomines pasekmes Rusijai dėl jos agresijos Ukrainoje“, – teigiama Lietuvos prezidentūros pranešime.

„ES vadovai pareiškė besąlygišką paramą Ukrainos nepriklausomybei, suverenitetui ir teritoriniam integralumui. Ukrainiečių tauta pati turi teisę spręsti dėl savo likimo, o mes privalome suteikti aiškią Europinę perspektyvą ir remti Ukrainą euro integracijos kelyje“, – pranešime cituojamas G. Nausėda.

Per neeilinį viršūnių susitikimą sutarta dėl baudžiamųjų priemonių Rusijos finansų, energetikos ir susisiekimo sektoriams, taip pat suvaržymų prekyba dvejopos paskirties prekėmis, eksportui ir jo finansavimui. Jie taip pat įtraukė daugiau Rusijos asmenų į ankstesnį sankcijų sąrašą.

Sankcijos dabar turės būti patvirtintos ES ambasadorių ir paskelbtos Bendrijos oficialiajame leidinyje, kad įsigaliotų. Tikimasi, kad tai bus padaryta jau penktadienį.

Nors per ES viršūnių susitikimą Briuselyje greitai sutarta dėl sankcijų paketo, nuomonių skirtumai tarp šalių neleido bendrijai žengti dar toliau, baudžiant Maskvą.

Pavyzdžiui, dalis šalių kol kas atmeta galimybes atriboti Rusiją nuo tarptautinės tarpbankinių mokėjimų sistemos SWIFT.

Vėlai trečiadienį įsigaliojo ankstesnis, mažesnis ES sankcijų paketas, parengtas prieš pat Rusijai pradedant invaziją.

ES lyderiai taip pat paskelbė sieksiantys parengti sankcijų Rusijos sąjungininkei Baltarusijai dėl jos vaidmens surengiant agresiją prieš Ukrainą.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Dalintis
Nuomonės