„Vokietijos kancleris atvežė gerą naujieną Lietuvai: Vokietija ketina imtis lyderystės ir įgyvendinti savo kaip NATO priešakinėms pajėgoms vadovaujanti valstybė pareigos – sustiprinti savo karinį buvimą Lietuvoje. Ketina jį sustiprinti iki brigados lygmens – vienas iš tikslų, svajonių, apie kurią mes galvojome laukdami NATO viršūnių susitikimo, praktiškai tampa realybe, kūnu jau šiandien“, – vizito Pabradėje metu žurnalistams komentavo G. Nausėda.

Tai, pasak šalies vadovo, bus laipsniškas procesas.

„Kaip priimančioji šalis pasirūpinsime visa būtina infrastruktūra“, – patikino G. Nausėda.

Be to, pasak jo, Vokietijos kancleris taip pat buvo informuotas, kad Lietuvoje būtų tikslinga turėti ir dar vieną papildomą batalioną nuolatinėms pratyboms.

G. Nausėdos manymu, brigada galėtų atsirasti per metus-pusantrų.

„Aš nenorėčiau dabar labai tiksliai įvardinti laiko formato, tačiau tai tikrai nesitęs metų metais. Aš manau, kad jau artimiausius metus-pusantrų mes galime tikėtis suformuoti reikalingą kovinį vienetą čia, bet, žinoma, mes turime padaryti tam tikrus darbus dėl kareivinių statymo, dislokacijos vietų, infrastruktūros parengimo. Manau, kad tai realistiškas laiko tarpas, per kurį ši politinė valia gali tapti kūnu“, – sakė prezidentas.

Jis paaiškino, kad batalioną sudarytų ne tik Vokietijos, bet ir kitų sąjunginių valstybių kariai.

Antradienį Vilniuje, kartu su Latvijos ir Estijos premjerais, lankosi Vokietijos kancleris Olafas Scholzas. Jis patvirtino, kad NATO toliau dirbs Rytų flago stiprinimo, kuriant brigadą Baltijos šalyse, kryptimi.

„Labai svarbi žinia yra tai, kad mes demonstruojame vienybę Rusijos agresijos akivaizdoje. Karas, kuris atnešė lūžį, kai Rusija sulaužė sulaužė visas taisykles, dėl kurių mes buvome susitarę ir laikėmės dešimtmečiais – šios taisyklės buvo sulaužytos smurtu“, – akcentavo Vokietijos kancleris.

Jis priminė, kad Bundestagas nusprendė skirti 100 mlrd. eurų specialiajam fondui, kurio lėšomis bus stiprinama Vokietijos kariuomenė.

„Mes, būdami NATO nariai, įsipareigojame ginti kiekvieną aljanso centimetrą. Todėl labai gerai, kad galime pasikalbėti apie bendrą mūsų NATO strategiją, apie pasekmes, išvadas, kurias esame padarę. Mes turime drauge užtikrinti saugumą. Visų pirma tai liečia NATO priešakines pajėgas Lietuvoje“, – sakė O. Scholzas.

Kanclerio teigimu, Rytinis flangas bus stiprinamas, kuriant brigadą Baltijos šalyse.

„Tai mes aptarėme vieni su kitais – turėsime dirbti šia kryptimi“, – akcentavo O. Scholzas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją